Mange hotellbassenger kan ha skumle feller om du ikke følger med.
Mange hotellbassenger kan ha skumle feller om du ikke følger med.Vis mer

Sjekk bassenget før dukkerten

Svømmebassenget er ikke nødvendigvis den trygge havnen du tror det er.

Hvert år drukner ferierende barn i det som skulle vært trygge og gode svømmebassenger. Det britiske forbrukermagasinet Which? Online fant sikkerhetsproblemer på 28 av 43 hoteller de inspiserte i fjor. Her er deres tips for å unngå unødige risikoer på badeferien.

Utstyr

Vannsklier, stupebrett og lignende må være godt festet og uten hindringer. Det er også viktig at utstyr står ved bassengområder som er dype nok, slik at man ikke treffer bunnen ved landing. Ender utstyret i store fellesbassenger, kan man risikere å treffe andre badere ved landing. Før du slipper ungen utfor, bør du sjekke at landingsområdet er fritt for andre badeengler.

Bunnforhold

Har bassenget store dybdeforskjeller og bratte kanter under vann, risikerer du å plutselig gå utfor kanten, og kun tråkke i vann. De som ikke kan svømme kan få problemer om de ikke er klar over at kanten er der.

Dybde

Inspektørene fra Which? klager spesielt over manglende dybdemarkeringer i bassengene. Står det ikke markert hvor dypt det er, hvor det er grunt og hvor du trygt kan stupe, bør du sjekke dybden før du hopper uti. En tommelfingerregel er at du aldri bør stupe der det er grunnere enn 1,5 meter. Heller ikke der det er mindre enn 7-8 meter åpent vann forut. Stuper du fra høyder over 30 centimeter fra vannflaten, må du ha enda dypere landingsvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at selv få centimeter med vann er nok til at barn kan drukne. Grunne barnebasseng er derfor ingen garanti for barnas badesikkerhet. Vær spesielt oppmerksom dersom barnebassenget ligger nært dypere vann, eller er en del av vanlige bassenger.

Sluk

I 1999 døde to britiske jenter på ferieleir etter at en av dem satte fast håret i bassengutløpet. Den andre døde i et forgjeves redningsforsøk.
Ved bassengsluk kan det bli skikkelig fart på vannet, og man risikerer å sette fast både hår og tøy. Vær forsiktig når du bader nær sluk – sjekk strømmen, og om sluket er sikret med tett netting.

Vannkvalitet

Er vannet ugjennomsiktig, kan det være forurenset. Du kan risikere både diare og utslett av forurenset vann. Det kan også være det vanskelig å se når noen er i trøbbel. Hold deg unna vannet om du ikke kan se bunnen i bassenget klart.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.