Palacio Nacional de Sintra med sine karakteristiske piper. Foto: Karoline Brubæk
Palacio Nacional de Sintra med sine karakteristiske piper. Foto: Karoline BrubækVis mer

Sintras severdigheter

Det er mye å se i Sintra. Sett av minst en dag om du vil få med deg det viktigste.

Sintra by er en severdighet i seg selv med sine smale gater, trange smug og vakre beliggenhet. Og så er det palassene da. De må du bare få med deg. Fra det gamle kongepalasset i Sintra Vila, via restene av de mauriske festningsverkene i åsene over byen, til det merkelige og romantiske Palacio da Pena på fjellenes øverste topp.

Piper så det holder

Palácio Nacional de Sintra har historie helt tilbake til maurernes storhetstid rundt år 800 etter Kristus. Men størstedelen av palasset slik vi ser det i dag ble bygget av kong João den første på slutten av 1300-tallet. Viktige tilbygg i maurisk stil ble ledet av kong Manuel den første tidlig på 1500-tallet. Paco Real som palasset også er kjent som, var den portugisiske kongefamiliens sommerresidens helt frem til 1880. I 1910 ble palasset gjort om til nasjonalmonument. Det er åpent torsdag til tirsdag hver uke fra 10 til 13 og 14 til 17.

Klassisk borgverk

Fra den mauriske fesningen har du fantastisk utsikt over Sintra by og nasjonalpalasset. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Høyt oppe i bergene over byen ligger det mauriske fortet, Castelo dos Mouros, som en slange over toppene. Selve festningsverkene bærer preg av sin alder. De ble faktisk restaurert på 1800-tallet. Inn til selve murene må du belage deg på en ca. fem minutters fottur i skogen. Vel fremme kan du gå langs festningsmurene og la deg overvelde av utsikten. Du får et førsteklasses utsyn mot byen og mot Palacio da Pena på en av nabotoppene. Er det klart vær kan du også se helt ut i Atlanteren og over slettene mot Lisboa. Borgverkene er åpne for alle, og du kan gå inn dit hver dag fra tidlig morgen til sent på kvelden.

Torneroseslottet

Noen hundre meters gange fra inngangen til maurernes gamle festning finner du porten inn til Parque da Pena – en svær park med stier, høye trær, skulpturer og fontener. Midt inne i parken, på den høyeste toppen, ligger det romantiske slottet Palacio da Pena bygget på 1800-tallet av Dronning Maria den andres gemal, Ferdinand Saxe-Coburg-Gotha.

Et ordentlig eventyrslott: Palacio da Pena. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Vel fremme ved slottets port undrer du deg bare på hvor Tornerose er. Det er som om prinsen nylig har banet seg vei inn til den sovende skjønnheten og vekket henne av sin hundreårssøvn. Palasset er bygget over ruinene av et gammelt kloster fra 1400-tallet. Byggverket er en underlig medley over forskjellige stilarter, fylt til randen av merkverdigheter fra hele verden. Du finner intrikat veggdekor og takmalerier, finurlig utskjærte tremøbler, en delikat uthogd altertavle i alabaster og marmor, glass, porselen, gull og tepper. Et riktig eventyrslott som ble museum i 1910.

Slottet er tilgjengelig fra tirsdag til søndag mellom 10 og 1730 (stenger klokken 18). Du kan gå opp til slottet gjennom parken, eller ta en av de merkelige, grønne trebussene opp veien. Bussen koster ca. 10 kroner per person tur-retur, og du betaler omkring 30 kroner for å slippe inn i palasset.

Transport

Det er mulig å gå opp til borgen og palasset fra Sintra, men de bratte bakkene bør nok friste mange til å velge bussen opp. (Bussen går fra juli til september fra torget utenfor turistkontoret og turen koster omkring 20 kroner per person.) Det er også mulig å kjøre bil, men vær oppmerksom på at veiene er svært smale og svingete, og at parkeringsmulighetene er få.

Andre severdigheter

Sintra by huser et fint leketøysmuseum som nok passer bedre for nostalgiske voksne enn lekne barn. I Sintra-fjellene finner du flere palasser og herskapshus. Mest kjent er kanskje Montserrate. En gang en herskapelig eiendom bygget i maurisk stil, som nå står sørgelig forlatt i et overdådig eksotisk hageanlegg. Fra Sintra kommer du deg enklest hit med taxi. På veien passerer du det rosa palasset Seteais fra 1700-tallet, ett par kilometer vest for Sintra. Det huser nå et luksushotell og restaurant.

Lenger unna byen finner du Europas vestligste fastlandspunkt, Cabo da Roca, på en klippe over Atlanterhavet. Noen kilometer opp i fjellene finner du kapeller og kloster med fantastisk utsikt over kysten.

Det er godt med bussruter i området, men de fleste er mer tilpasset innbyggernes behov enn turistenes. Det kan derfor være bedre å satse på leiebil for å utforske fjellene rundt Sintra.