Sintra - derfor reiser du til Portugal!

Om du mot formodning skulle trenge en unnskyldning for å reise til Portugal, så får du den her: Sintra – ”this Glorious Eden”.

Fra sentrum av Sintra ser du de mauriske festningsverkene høyt over byen. Foto: Karoline Brubæk
Fra sentrum av Sintra ser du de mauriske festningsverkene høyt over byen. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Det er ikke så mange nordmenn som reiser til den Iberiske halvøyens sydvestlige hjørne. Selv om hovedstaden Lisboa har opplevd et oppsving i turismen etter verdensutstillingen for et par år siden, er det langt frem til de tilstandene vi ser i nabolandet Spania. Få norske turoperatører selger reiser til Portugal, og de som gjør det markedsfører helst Portugals sydlige solkyst, Algarve. Derfor trenger du kanskje en unnskyldning for å reise hit – til Portugal og til området rundt hovedstaden Lisboa. Selvsagt kan vi finne flere grunner, men vi gir deg én – Sintra. DinSide Reise har vært der.

Kjølig lunge

Sommeren kan være het i Portugals hovedstad Lisboa, og før klimaanleggenes tid var det nok ekstra hett for de pene kongelige og andre rikfolk. Men de behøvde ikke reise langt for å finne et hyggeligere klima. Omkring tre mil vest for hovedstaden ligger granittfjellene Serra de Sintra. Her fant de paradiset – både de gamle romerne, de mauriske herskerne og senere de portugisiske kongelige. Og selv om turistene hvert år flommer inn over området, aner du faktisk at paradiset er der fortsatt.

Med Atlanterhavet i ryggen

I de skogkledte Sintrafjellene finnes behagelige klimavariasjoner som spenner fra det Nord-Atlantiske til sub-tropiske skogformer. Fjellene har Atlanterhavet og Europas vestligste faslandspunkt ved sine føtter, og luften fylles av drivende tåkeskyer og frisk trekk fra havet. Selv på dager der hovedstaden og de nærliggende badestedene som Cascais og Estoril sliter med temperaturer som nærmer seg 40 grader, finner du friskhet og behagelig luft i åsene rundt Sintra. Kun en kort tog-, buss- eller biltur unna. Straks du er fremme i fjellene vil du merke luftforandringen som har trukket både geistlige og kunstnere til området i århundrer.

Verdensarv

Palacio da Pena. Hvor er Tornerose? Foto: Karoline Brubæk
Palacio da Pena. Hvor er Tornerose? Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Selve byen Sintra ligger i fjellenes nordvendte sider. Med skogkledde åser, mauriske festninger, gamle kongepalasser, parker og herskapshus, er byen og området rundt fredet gjennom UNESCOs verdensarvprogram. Og i dag trekker byen og palassene turister i tusentall. Men stemningen, de grønne skogene og de fantastiske palassene er intakt. Og vi skjønner hvorfor Lord Byron, som den mest kjente av mange ordkunstnere, beskrev området som "this Glorious Eden".

Borger og slott

Mest slående i det du ankommer Sintras gamle bydel, Sintra Vila, er det gamle kongepalasset, 14573>Palácio Nacional de Sintra. De hvitkalkede, enorme pipene som står direkte over palassets kjøkken kan du ikke unngå å legge merke til. Fra byen ser du også restene av de 14573>mauriske festingsverkene fra 700-tallet. Ute av syne fra byen, men like ved festningen, ligger eventyrslottet 14573>Palacio da Pena. I slående gult, lyseblått og rosa reiser palasset seg fra Sintrafjellenes høyeste knaster. Det er som plukket rett ut av brødrene Grims eventyrverden, og du undrer deg bare på hvor prinsesser, riddere og drager har tatt veien.

Ta deg tid

Minst én dag må du beregne å bruke på å utforske Sintra. Men ønsker du deg mer enn ett overblikk, greier du nok å spandere mer tid på dette vakre området. Mest praktisk er det nok å slå Sintrabesøket sammen med et besøk i Lisboa og på Lisboas riviera, eller en rundtur i det sentrale og nordlige Portugal.

Med rutefly kan du ikke reise direkte fra Oslo til Lisboa. Via København, London, Frankfurt og Amsterdam er det imidlertid godt med ruter til Portugal og Lisboa.

Reiselyst?

Føler du kribling i reisefoten finner du oversikt over billige reiser i vår restplassoversikt. Informasjon fra leserne om ulike reisemål finner du i reiseguiden. Her kan du selv også dele dine opplevelser og vurderinger med andre. Husk også at du kan delta i DinSide Reises 12189>sommerkonkurranse hvor du kan vinne bøker, reiser og fotoutstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer