Singapore - du vil ønske at flyet er forsinket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Gode muligheter for en hvil. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Gode muligheter for en hvil. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer
Andrew Neo skryter av Changi. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Andrew Neo skryter av Changi. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


 • Offisielt navn:Changi Airport Singapore
 • Den europeiske versjonen av magasinet "Business Traveller" har årlig kåret flyplassen Changi til verdens beste det siste tiåret. For å være en som har sjekket inn bagasje fra nokså mange kriker av verden, behøver man ikke mange minuttene for å si seg enig. For transittpassasjer er utvalget så stort at du skulle ønske din neste flytur ble forsinket. Changi flyplass er en soleklar testvinner.

  I de ansattes lange rekker finner du alt fra damer i hjelpedesker med godteri på krukke til soldater med maskingevær som passer på at du ikke pønsker på noe terror. Byggestart var i 1975, men stadige renoveringer gjør sitt til at de drøye 23 millonene med reisende opplever et tipp-topp moderne hovedsete for landets lufttransport. Å spasere gjennom de teppebelagte passasjene med myk bakgrunnsmusikk bytter ut stress med inspirasjon til reisen.

  På veien finner du frisørsalong, massører, Pure Oxygen Bar (15$ per 10. minutt), treningsstudio og "Regnskog"-spa, og på taket bar, boblebad og basseng med naturlig sollys. Ta en blund på sovestoler, og lån gjerne dyne og pute, eller sjekk rett og slett inn på flyplassens eget hotell for transittpassasjerer. Utendørs er det plantet hager for kaktus, bambus og orkideer. Innendørs passeres en og annen dam med forvokste gullfisk (koi). Ta en rast på den lokale pianobaren.

  For den shoppelystne er utvalget ikke til å fnyse av. Egne rom er konstruert for de som heller vil leke (3-12 år), be eller se på film på storskjerm (Star Movies). TVer rundt omkring viser BBC, CNN, National Geographic, ESPN, All star, Cartoon Network med fler. Ønsker du å snakke med folk som ikke har billett til den internasjonale delen, finnes intercoms med glassvegg og bord i rene fengselsbesøk-stil. Internett er gratis hvis du ikke benytter deg av egen laptop (S$6/30 minutter), i likhet med telefon om du skal ringe innenfor Singapore.

  Flyplassen har en egen kaktushage. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
  Flyplassen har en egen kaktushage. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


  Å forlate flyplassen koster deg ingenting, og må du vente over fem timer på neste fly, er prisen den samme for en tur landet rundt. Turistinformasjonen er selvsagt også gratis - hvorvidt du snakker med informanter, leser brosjyrene eller stikker på Internett. Kollektiv transport i Singapore er uansett råeffektivt og billig. Bruk tog (MRT) eller buss (S$2), shuttlebuss (S$7), taxi (fra S$15) eller limousinetaxi (S$35) for å komme deg inn til sentrum på en knapp halvtime.

  Andrew Neo er lokal lærer fra Singapore, og er henrykt over landemerket.

  - Changi er en av de beste flyplassene som finnes, og jeg har vært på mange. Den er ren og stor, shoppingen er variert og spisestedene mange.
  - Noen mangler?
  - Ingenting umiddelbart, selv om flyplasser egentlig bare er for å reise.