Sim-sala-bim! Bli med til rare, norske museer

Her er noen av Norges særeste museer.

Norske museer er fylt med mer enn vikinghistorie. Leter du godt nok kan du finne samlinger av reptiler, tørrfisk og småflasker. Norge har en hel haug med rare og spennende utstillinger, og her har vi plukket ut noen av de mest kuriøse.

>> Se bilder fra de rare museene

Et av de spesielle museene vi fant var Norsk Tryllemuseum i Oslo. Trylling er kanskje ikke så ekstraordinært i seg selv, men det er ikke så mange museer dedikert til trylleutstyr og gamle trylleplakater.

Sim-sala-bim! Bli med til rare, norske museer

  1. Norges mest kuriøse museer


- Dette er kanskje Norges minste museum, sier museumsleder Terje Nordheim. Og han har muligens rett: Norsk Tryllemuseum består av to små rom i en bygårdsleilighet i Oslo. Mannen som eier leiligheten har lånt ut rommene til museumet, og Terje Nordheim driver utstillingen helt frivillig hver søndag.

På tross av størrelsen, er det nok av ting å se på. Det er utrolig hva de har fått plass til på de få kvadratmeterne, her er det alt fra tryllestaver og spillkort til liksom-giljotin og en utstoppet due.

tryllevideo_0001 (wmv 6 198 kB)


Hollywood skapte tryllefeber

Museet skal vise fram norsk tryllehistorie gjennom de siste hundre årene. Målet er å ta vare på historien, og kanskje inspirere framtidige tryllekunstnere.

Nordheim forteller at rekutteringen av unge, lovende tryllekunstnere går trått sammenliknet med 20-30 år tilbake. Likevel er ikke trylling en døende kunstform, ifølge museumssjefen.

- Interessen går i bølger. Nå er det stor interesse for trylling, spesielt på grunn av et par nye filmer, sier Nordheim.

Han snakker om filmene Illusjonisten og Prestige, som begge handler om trylling, og har i følge Nordheim bidratt til en liten renessanse for trylleinterressen blant folk.

Henrik Ibsens trylletriks

I den ene kroken av museet er det en liten del dedikert til en svært kjent person, men som er mest populær på grunn av noe helt annet enn trylling.

- Den mest kjente norske amatørtryllekunstneren heter Henrik Ibsen. Ja, selveste Ibsen. Som barn var han veldig interessert i trylling. Han pleide å ha forestillinger for familien hjemme i Skien, forteller Nordheim.

Nordheim viser stolt fram et av Ibsens glansnummer:

- Han pleide å låne en klokke som han puttet ned i en morter. Så "knuste" han klokken til småbiter, for så å trylle den frem et annet sted, like hel, foklarer Nordheim.

Bildene over er tatt på tryllemuseet. Fuglen til venstre var med på utallige trylleshow før den døde. Foto: Kim Jansson
Bildene over er tatt på tryllemuseet. Fuglen til venstre var med på utallige trylleshow før den døde. Foto: Kim Jansson Vis merGratis magi


Trylleorganisasjonene Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring Oslo står bak tryllemuseet. Dørene er åpne hver søndag, og det koster null og niks å komme inn. I tillegg til en omvisning rundt i de to små rommene, får du også en liten trylledemonstrasjon i løpet av dagen. Her hender det ofte at gjestetryllekunstnere kommer innom og viser hva de kan.

>> Trusekonger, tørrfisk og tollbeslag: Spennende ting du kan se på sære, norske museer.