Sikkerhetskontrollen blir strengere

Nakenskanning blir tatt i bruk ved flere europeiske flyplasser.

Strengere sikkerhetstiltak er et direkte resultat av hendelsen i romjulen, da en nigeriansk mann forsøkte å sprenge et fly på vei fra Amsterdam til Detroit i luften. Rask reaksjon fra medpassasjerer fikk stanset mannen, som skal ha tilknytning til Al Qaida i Jemen.

Amerikanske myndigheter har bedt om strengere kontroll av alle passasjerer som skal til USA. Det er bare lov å ta med ett stykk håndbagasje på maks seks kg, og noen flyselskaper har kuttet ut all underholdning ombord, skriver Timesonline. I tillegg er det ikke lov for passasjerer å dekke seg til med pledd, og ikke lov å reise seg fra setene når det er en time igjen til landing.

Kontroll som vanlig på Gardermoen

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro, forteller at for de aller fleste passasjerer er sikkerhetskontrollen som før. Unntaket er for passasjerer som skal fly direkte til USA med Continental Airlines.

- Disse passasjerene blir først sjekket på vanlig måte i sikkerhetskontrollen, så blir de sjekket enda en gang før de går ombord i flyet. Da blir de kroppsvisitert, og håndbagasjen blir gjennomgått manuelt, sier Kobro.

Dette er et krav som er pålagt Continental Airlines fra amerikanske myndigheter. Det skal i første omgang gjelde til tirsdag 5. januar, men det vil sannsynligvis komme beskjed om at en slik ekstrasjekk skal fortsette enda en stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er uansett ikke Oslo Lufthavns ansvar, det er noe Continental Airlines selv ordner med, sier Kobro.

- Hva med passasjerer som skal til USA, men skal mellomlande på veien?

- De blir sjekket på vanlig måte i sikkerhetskontrollen her på Gardermoen, men vil måtte gå gjennom en ytterligere sjekk etter mellomlandingen, før de går ombord i flyet som tar dem direkte til USA, sier Kobro.

Skal du fly via en av Europas store flyplasser, bør du beregne god tid. Skjerpet sikkerhetskontroll gjør at køene er lengre enn normalt, og det vil ta tid å komme seg gjennom pass- og sikkerhetskontroll.

Kroppsskanning i praksis. Foto: US Department of Homeland Security
Kroppsskanning i praksis. Foto: US Department of Homeland Security Vis mer


Økende bruk av kroppsskanning

Eksplosivene den nigerianske terroristen hadde gjemt på kroppen hadde blitt avslørt dersom han hadde måttet gå gjennom en kroppsskanner på flyplassen. Nå signaliserer flere land at de vil installere kroppsskannere på sine store flyplasser. Slike scannere er kontroversielle, da de "kler av" passasjerene slik at kroppskonturene tydelig vises. Ifølge svenske Aftonbladet er det foreløpig fem flyplasser som har installert eller vil installere kroppsskannere i nærmeste fremtid - Schipol, Heathrow, Manchester, Milano (Malpensa) og Roma (Fiumicino).

Ifølge Jo Kobro er det ingen planer om å innstallere slike kroppsskannere ved norske flyplasser.

- Men det jobbes med systemer som viser en tegnet illustrasjon av kroppen til passasjerene, ikke en avbildning.

Det er ikke lagt noen konkrete planer for innføring av slike skannere ved norske flyplasser.

Mener kroppsskanning ikke er løsningen

International Air Transport Association mener at kroppsskanning ikke er beste måte å forhindre fremtidige terrorangrep på flytrafikken. Organisasjonen mener bedre risikovurdering av passasjerer allerede før de sjekker inn på flyplassen er viktigere.

- I stedet for å fokusere på skumle ting som neglklippere og mistenkelige sjampoflasker bør vi fokusere på skumle personer, sa Giovanni Bisignani, direktør i IATA, ifølge Telegraph.

Det har vist seg at nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab var kjent av amerikanske myndigheter som en mulig terrorist.

Problemet med å fokusere på enkeltpersoner i stedet for å la alle passasjerer sjekkes like nøye, for eksempel med en kroppsskanner eller ved kroppsvisitering, er at sjansen for at noen grupper mennesker vil bli spesielt utsatt for ekstra kontroll, og mange av dem vil være helt uskyldige.

USA har allerede gitt beskjed om at passasjerer fra 14 utpekte land skal sjekkes ekstra før de får gå ombord i fly på vei til USA. Disse landene er Cuba, Iran, Sudan, Syria, Afghanistan, Algerie, Irak, Libanon, Libya, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Somalia og Jemen.