Sikker på langtur

Skal du være lenge borte fra fedrelandet? Sjekk om du har fått med deg hva som gjelder på forsikringsfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
En håndfull billetter i lomma, ferdigpakket ryggsek og eksotiske reisemål i kikkerten... Det er lett å glemme praktiske detaljer som reiseforsikring på langferien.
Illustrasjonsfoto fra Thailand: Lene Hallen Foto: Lene Hallen
En håndfull billetter i lomma, ferdigpakket ryggsek og eksotiske reisemål i kikkerten... Det er lett å glemme praktiske detaljer som reiseforsikring på langferien.
Illustrasjonsfoto fra Thailand: Lene Hallen Foto: Lene Hallen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nordmenn er flasket opp med et offentlig system som stort sett sørger for behandling og oppfølging når man blir syk. Reiser du utenlands er imidlertid ikke folketrygden tilstrekkelig. Folketrygden fremhever at det er viktig å tegne privat reiseforsikring før utenlandsbesøk, da trygdens dekning i utlandet ofte ikke er tilstrekkelig til å dekke de reelle utgiftene ved behandling og hjemreise.

Langtur = tilleggsforsikring

Reiser du kortere tid enn ett år har du rettigheter i folketrygden. I utgangspunktet har du som turist rett til ytelser i forbindelse med sykdom og fødsel. Trygden anbefaler altså likevel at du supplerer med reiseforsikring.

Selv om du har helårs reiseforsikring, er du ikke dekket på alle typer reiser det året forsikringen gjelder. Vanligvis vil slike forsikringer kun dekke reiser med varighet mellom 35 og 45 dager av gangen. Skal du være borte flere dager, må du tegne tilleggsforsikring. Disse får du ikke med lengre varighet enn ett år.

 • Mer om tilleggsforsikringer her.
 • Taper rettigheter


  Dersom du reiser utenlands for å bosette deg der, vil ditt medlemskap og dine rettigheter i folketrygden falle bort i det du forlater Norge. Det samme gjelder om du reiser på ferie i den hensikt å være borte i mer enn ett år. Er du pensjonist, og oppholder deg fast i utlandet mer enn seks måneder av året over flere år, mister du også retten til medlemskap i folketrygden.

  Studenter

  Er du student og norsk statsborger med finansiering fra Statens Lånekasse for utdanning, er du automatisk medlem av folketrygden så lenge du studerer. Fyller du ikke disse betingelsene, må du søke Folketrygdkontoret for utenlandssaker om fortsatt medlemskap i studietiden.

  Utenlandsstudenter har normalt rett til blant annet utvidet medisinsk stønad, sykehjelp ved opphold i EØS-land, engangsstønad ved fødsel og kontantstønad ved hjemmefødsel. Normalt dekkes ikke hjemtransport ved alvorlig sykdom eller skade. Derfor anbefaler trygden at også studenter tegner privat forsikring før avreise.

  Arbeid i utlandet

  Mange arbeider en periode utenlands, og flere ønsker å spe på studier og reiser i utlandet med å arbeide. For eksempel har Norge og Australia nylig åpnet for at norske ungdommer kan få arbeidstillatelse for korttidsjobber down under. (Mer om denne ordningen her.) Arbeider du i utlandet faller i utgangspunktet rettene dine i forhold til det norske trygdesystemet bort.

  Det er mulig å få frivillig medlemskap i folketrygden selv om du har lengre opphold i utlandet. Du må søke om dette hos Folketrygdkontoret for utenlandssaker.

 • Mer om hvem som kan regne med å få frivillig medlemsskap og hvordan du går frem finner du her.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.