Shoppingparadis for gutter

Verdens største marked for elektronikk, både ferdige apparater og deler, finner vi i Akihabara i Tokyo.

Det er her det skjer: Legg merke til lokaltogbroen i bakgrunnen. Det er i fundamentet til denne alle småsjappene ligger. Foto: Jmho Lisens
Det er her det skjer: Legg merke til lokaltogbroen i bakgrunnen. Det er i fundamentet til denne alle småsjappene ligger. Foto: Jmho Lisens Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fotoavdelingen til Yodobashi, i fjerde etasje av det ni etasjes elektronikkvarehuset, faller vi i staver over utvalget av flere titalls forskjellige fotoreflektorer. Lenger inne er det flere hundre forskjellige typer kamerastativer.

Det er nesten som om det faktisk fantes en fysisk bokhandel som het Amazon, og du har funnet den og den har hele utvalget i hyllene. Ute på gaten, i fundamentet til t-banen, er det en innendørs labyrint av småboder. I én har de bare transistorer. Naboen har hundrevis av forskjellige radiorør. Én kremmerbod har utelukkende transformatorer, noen en tomme brede, noen så tunge at de knapt kan bæres. Ved siden av nok en syvetasjes butikk med elektronikk, så enda en og enda en.

Du er i Akihabara, (noen ganger forkortet til Akiba), verdens største elektronikkmarked i hjertet av Tokyo.

Yodobashi har flere store butikker i Tokyo, men den største ligger i Akihabara. Foto: Wikimedia Public Domain
Yodobashi har flere store butikker i Tokyo, men den største ligger i Akihabara. Foto: Wikimedia Public Domain Vis mer


Akihabara

Hva: Verdens største elektronikkmarked
Hvor: Tokyo, Japan
Adkomst: Stasjon ved samme navn på ringbanen
Åpningstid: 10-19 alle dager


Gutta på tur

På samme måte som det ikke er en eksklusiv kvinneting å gå med klær, behøver begge kjønn mobiltelefoner og fjernsynsapparater. Men det er ikke til å nekte for at det er menn og gutter som finner elektronikk ekstra interessant og spennende og at ni av ti i trengselsen i butikkene og på gaten tilhører denne menneskevarianten.

Innimellom all shoppingen er det nødvendig å sitte ned og puste ut med posene fulle av motstander og kondensatorer, og også tilbudene her er genreriktige: Ingen steder i Tokyo ligger MacDonalds, Kentucky Fried Chicken og Mister Donut-sjappene tettere. Men ikke bruk hele magemålet på slik mat, for i Tokyo venter verdens beste mat.

Rock på gata

Lydnivået i japansk shopping er høyere enn vi er vant til i Europa og USA. Ganske mange butikker har flere utropere som samtidig annonserer dagens tilbud over høytalere. Mange av utroperne er jenter, og for kvinner er det japanske stemmebruksidealet fistel. Samtidig demonstreres tusenvis av fjernsynsapparater, radioer, stereoanlegg og musikkspillere. Denne kakafonien finner japanske butikkfolk tydeligvis omsetningsfremmende.

Konsert hele søndagen Flere av butikkene i Akihabara går sammen om frikonserten søndag. Foto: Jon Erland Madsen
Konsert hele søndagen Flere av butikkene i Akihabara går sammen om frikonserten søndag. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer


På søndager har en av butikkene kontinuerlig rockekonsert med unge talenter på en utendørsscene. Det blir ikke stillere av det, men japansk rock er fengende og entusiastisk.

Kunnskapene i europeiske språk, som engelsk, er generelt forbausende dårlige blant ellers skoleflinke og ærgjerrige japanere. Men akkurat i Akihabara finner man folk som kan godt engelsk i alle de større butikkene. Man får også tilbud om taxfree-kjøp, det vil si å få refundert fem prosent moms på flyplassen ved utreise.

De små entusiaster

Vi vet ikke hvor utbredt hjemmemekking med elektronikk er i Norge. Generelt er det liten grunn til å lage noe selv, da alle mulige elektroniske duppeditter av god kvalitet kan kjøpes ferdig for en slikk og ingenting. Men det er moro da, og i Tokyo kan det ikke være så få tusen gutter og menn som sitter hjemme og lodder sammen transistorer, kondensatorer og radiorør.

Les mer om andre spennende opplevelser som venter i Tokyo her.

Materialsime er godt for deg:  Akihabare har også alt av spill- og mangabutikker hjertet kan begjære. Foto: Act cliper GNU lisens
Materialsime er godt for deg: Akihabare har også alt av spill- og mangabutikker hjertet kan begjære. Foto: Act cliper GNU lisens Vis mer


Mens de store elektronikkbutikkene i Akihabara overvelder oss med sitt utvalg, er det tross alt "verdensvarer" som selges. Det aller meste kan du få tak i andre steder, selv om det ikke finnes større variasjon på ett sted. Så det morsomste er likevel småbutikkene. Du griper deg i å undres over hvor mange av de 30 centimeter høye radiorørene han kan selge på en dag. Og hvor mye han tjener på dem. Og hvor han har fått dem fra.

Du legger frem ditt litt tilårskomne videokamera og signaliserer at du behøver et nytt batteri. Du har prøvd å få tak i det i Oslo, London, Osaka, men det er tydeligvis ikke lenger i produksjon. Her går butikkmannen to skritt bort til hyllen og tar det ut, nytt i originalinnpakning. Og billig.

Litt billigere, mye nyere

Litt amatørsosiologi må man unne seg, og kanskje er japanerne glade i duppeditter fordi det ellers er høye levekostnader og et nokså disiplinert liv. Det later ihvertfall til å være en ekte glede over nye, blanke ting. Japanerne går ikke lenger med svære speilreflekskameraer med telelinser (den skikken har kineserne overtatt), men det lille, geniale lommekameraet med stjerneobservatorium, sprengstoffanalyse og orgel, som kom i forrige uke, det må japanerne bare ha.

Dårlige tider: Den økonomiske krisen har truffet Japan, og jentene tar jobber der de må ha på hushjelpuniformer og dele ut brosjyrer for serveringssteder. Foto: Ricky G. Willems
Dårlige tider: Den økonomiske krisen har truffet Japan, og jentene tar jobber der de må ha på hushjelpuniformer og dele ut brosjyrer for serveringssteder. Foto: Ricky G. Willems Vis mer


Mye av det vi så i Akihabara har vi ikke engang sett omtalt i Europa. Selv om elektronikken spres raskt ut over kloden, som regel fra nettopp Japan, er det i Akihabara alt kommer først. Vi sjekket noen priser på de nyeste modellene av Canons Ixus-kameraer (som har andre modellbetegnelser i Japan) og såvidt vi kunne skjønne, var de rundt 20 prosent billigere enn i Oslo. Men den store attraksjonen er altså at du noen måneder kan gå rundt med et kamera som ikke finnes på markedet i Europa ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer