Shopping i Kina uten tollstraff?

Leserspørsmål: Jeg skal til Beijing om en uke, og lurer på hva man bør handle der av klær, smykker og andre ting? Er det billig der og hvordan er det i forhold til innførsel av varer og fortolling?

Shopping i Kina uten tollstraff?

  1. Dette kan du ta med hjem fra ferie

Jeg var selv i Beijing for omlag seks måneder siden. Det er en flott men ganske kaotisk by å besøke. Når det gjelder shopping er ikke Beijing den letteste byen å finne ut av. Dagene med rasjonskort og tomme disker er for lengst omme. Nå er det knallhardt og fritt marked som gjelder.

Styr unna ’Friendship Stores’

På markedet i Beijing tilbys klokker med kjente merker til en brøkdel av prisen hjemme. Ekte vare? Neppe! 
Bilde: Dag Scheve
På markedet i Beijing tilbys klokker med kjente merker til en brøkdel av prisen hjemme. Ekte vare? Neppe!
Bilde: Dag Scheve Vis mer

Første og beste råd er vel å styre klar av de såkalte 'Friendship'-butikkene. Her selges 'antikviteter' og kunsthåndverk til absurd høye priser. Dessverre er det ikke så lett å finne fram til mer lokale butikker som har det du ønsker og derfor kan disse turistrettede butikkene tjene såpass godt som de tilsynelatende gjør.

Ta en titt på shoppingsenteret, eller rettere sagt området, Wangfujing, rett øst for den forbudte by. Her finner du blant annet Beijing Departement Store, byens svar på de mer kjente amerikanske mastodontene. Er du ute etter antikviteter eller liknende kan Liulichang, utenfor bymuren og vest for Tianamen Square, være tingen. Her finner du nydelige gamle butikker som er vel vant med turister, og det uten at prisene nødvendigvis blir for skremmende.

Ta bena fatt, se Beijing


Ellers anbefales tilfeldige turer rundt i byen. Klær er billig. Mange vestlige klær blir faktisk produsert i Kina, og fabrikkutsalg og markeder kan gi deg fantastiske priser på velkjente merker som for eksempel Norrøna. Om de er ”ekte” er en annen sak, men kvaliteten kan være god likevel. Som i flere andre asiatiske byer florerer det med falske kopier og billige etterlikninger. Kjøper du merkeklær i mindre butikker eller på markeder langs gaten kan du nesten være sikker på at det ikke er ekte vare. Kjøper du rett fra gaten kan du glemme garantier eller bytterett, har du kjøpt noe er det din eiendom og ditt problem enten det fungerer eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass på

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Antikviteter er også billig, men husk at du kun kan ta med deg visse klarerte antikviteter ut av landet. Husk å sjekk dette på forhånd. Har gjenstanden fått et rødt vokssegl er den klarert. Voksselget betyr nødvendigvis ikke at du står med en kopi i hendene. Ta godt vare på kvitteringen. Kinesisk malekunst er også rimelig, og verdt å ta en titt på. Ofte maler man på papirruller som lar seg lett transportere uten større risiko for skade.

Hva har du lov å ta med deg hjem?

Mange lurer på hvor mye og hva man har lov til å ta med seg hjem fra ferien. I denne artikkelen finner du svaret!

Har du spørsmål?

Er det noe du lurer på i forkant av reisen? Det er ikke alltid lett å få oversiktelig svar i brosjyrer og reiseguider. Reiseeksperten lar deg stille de gode og de dumme spørsmålene og håper å hjelpe deg på vei. Spørsmålene dine kan du sende per e-post her.