Shabby chic i Køben

KØBENHAVN: Om kunsten å ta et glass og sigg klokken ti på formiddagen, om å gå med turban og å spise sjokoladekake.

Et glass og en sigg.

Foto: Henrik Stenberg/VisitDenmark Foto: Henrik Stenberg/VisitDenmark - spesielle betingelser Vis mer

Shabby chic i Køben

  1. Handle
  2. Drømme
  3. Spise
  4. Leve


Shabby chic har ikke noe med de siste tendenser i hjemmeinnredning å gjøre slik boligmagasinene vil ha oss til å tro. Shabby er chic kunsten å ta en bayer og sigg klokken ti på formiddagen, kunsten å gå med turban og å spise sjokoladekake. Shabby chic er kunsten å være København.

- God morgen, frøken. Så pene sko du har, gliser en tannløs fyr fra trappen til en liten kro i Sankt Peders Stræde i København.

Han tar en slurk elefantøl.

- Vil du ikke ha en smak?

I ELLE Deco, i Maison, i Aftenpostens boliginnstikk, på Nordstrand og Bestum, er det i år innredningstrenden shabby chic som gjelder når hjemmet skal vårfornyes. På de kanter vil man nå ha møblene litt slurvete malt, slik at det ser ut som vi ikke bryr oss. Interiørmagasinene promoterer slitte ørelappstoler, som skal få oss til å se ut som vi sitter der, med et pledd og leser Honore de Balzac for barna. Og i nipsforretningene selges romantiske vaser; kanskje til å sette peoner i, slik de liker å få oss til å tro oldemor hadde. Men det er når en går langs Sankt Peders Stræde i Nørrebro, København, at en skjønner at interiørmagasinenes dekoratører og boligjournalistene aldri vil skjønne hva det å være shabby og chic, innebærer.

Lov å være sær

Litt sær...

Foto: Ireneusz Cyranek/VisitDenmark Foto: Ireneusz Cyranek/VisitDenmark - spesielle betingelser gjelder Vis mer


- Det finnes ingen verre skyld enn det man skylder seg selv fordi man har holdt seg for god til å leve. Den gjelden man står i til seg selv, kan aldri oppveies av noen som helst synlige bevis på suksess, berømmelse, rikdom eller skjønnhet, skriver den danske rebellforfatteren Suzanne Brøgger.

Det er kanskje essensen forut for Brøggers utsagn vi nordmenn leter etter i København: så mange som 403.564 nordmenn besøkte i fjor Købehavn. For oss nordmenn med hang til nytelse, har København ikke bare vært begynnelsen til alt som er godt, men til og med også begynnelsen på selve verden. I København var det universitet allerede fra 1479, mens Norge fikk sitt første i 1811. København har vært en kjøpmannsby siden middelalderen med alt det innebærer av tilførsel av varer, tjenester og laster. Og i København er det liksom lov å være litt sær.

Man kan gjerne være eventyrforfatter, og samtidig være homofil og hate barn, slik som Hans Christian Andersen, skal ha vært. Det er lov å ha syfilis, anoreksi, være stormannsgal og skyte løver slik forfatteren Karen Blixen gjorde. Det er lov til å være modell, gå med turban og ville avskaffe kjernefamilien slik journalist, debattant og forfatter Suzanne Brøgger, gjorde, og til en viss grad fortsatt gjør. Det er til og med lov til å drikke øl klokken ti slik de gjør det på en trapp i Sankt Peders Stræde klokken ti om morgenen.

>>Sove
>>Leve
>>Spise
>>Handle

Chardonnay-sjeler

- Kan jeg hjelpe til med noe? Eller vil du kanskje ha noe å spise? spør resepsjonisten når en ankommer hotell Guldsmeden i sentrum av Købehavn.

Den danske vennligheten og rausheten er mild som et glass chardonnay i Nyhavn en maidag.

De vakre butikkpikene i de lapsete designbutikkene i Nørrebro har et snev av Karen Blixen eller Suzanne Brøgger i seg. De har klippet av buksene og har smykker fra India. De har kontinentet i seg, men arroganse har de aldri hørt om. Og de hjelper deg gjerne.

- Denne blusen er ikke helt deg, men jeg foreslår at du prøver den gule kjolen isteden, sier en ekspeditør i en av de mange hundre små moteforretningene i sentrum av København.

Den københavnske rausheten finnes også utenfor handelsstandens strøk. Noen holdeplasser med 8-bussen fra Hovedbanegården, utenfor EU, i sentrum av fristaden Christiania stiller maleren Finn Thorstein ut maleriene sine i Stadens kunstmuseum. Store buketter med hvite liljer sladrer om nylig avholdt vernissasje.

- Jeg vil selge mine malerier her, selv om jeg tjener mindre enn hva jeg vil i et kommersielt galleri, sier Finn Thorstein.

- Liker du farver? sier han, og inviterer til en vandring i maleriene hans. Og til å til en titt ned på huset hans som ligger vis-à-vis Christianias museum.

- Jeg tror ikke det er noe fare for at vi forsvinner med det første. Vi har vært lenge nå og vi blir her lenge ennå. Ja, se det har vokst opp en hel ny generasjon her, fastslår Finn Thorstein.

Det danske opprørsviljen er noen trillioner filosofiske lysår fra en hvilken som helst siviløkonomforenings opprørsevne- og vilje.

Det er derfor København er mer chic og mer shabby enn møbelhandlerne på Skøyen og Nordstrand. København er så deilig at man kan spise byen opp i et jafs. Og med et riktig godt glass elefantøl og med sjokoladekake til dessert.

>>Sove
>>Leve
>>Spise
>>Handle

Mer København

BILDESPESIAL: Udødelige Christiania
Københavns beste steder
Kulest clubbing
Skeive middager
Morgenmad med Arne Jacobsen