Sex under nordlyset

FAMILIEFORØKELSE: Aurora Borealis kan velsigne elskende par med guttebarn. Derfor reiser tusenvis av japanere hvert år til finske Lappland. Eller ...?

Foto: Hotel & Igloo Village Kakslauttanen. Foto: Hotel & Igloo Village Kakslauttanen Vis mer

Sex under nordlyset

  1. BILDER: Het glassiglo


Artikkelen ble første gang publisert 14. desember 2005.

En finsk journalistkollega kunne rødmende fortelle DinSides journalist at japanere kommer til Lappland i hopetall, for å ha sex under nordlyset! Og at geskjeftige finner har lagt forholdene vel til rette for denne typen turisme, ved å tilby overnatting i spesielle igloer med glasstak. - For i Japan tror man at man kan bli velsignet med et guttebarn, dersom man blir gravid under nordlyset, får vi høre.

Javel, så sitter det en mengde japanere rundt omkring i de lapplandske skoger, da, og venter på nordlyset, og så er det klar-ferdig-gå?

- For kaldt til å elske

- Ha-ha, dette er en god spøk, sier Shigeyoshi Noto ved det finske turistkontorets kontor i Tokyo. Det er ingen japanere som er interessert i å dra til Lappland av den grunnen, fordi det er for kaldt til å elske der, ler Noto videre.

Han forteller at det riktignok er mange japanere som reiser til Lappland, men at det er fordi de er interesserte i å se nordlyset, fordi dette er noe som man stort sett ikke kan se i Japan.

- Jeg har aldri hørt om dette før, men dersom det er sant, er det selvsagt veldig interessant, sier en lattermild Noto på telefon fra Tokyo.

Han kan bekrefte at Kakslauttanen iglolandsby er veldig populær blant nygifte, men han stiller seg tvilende til at grunnen til denne populariteten ligger i myten om nordlyset og dets eventuelle innvirkning på kjønnsbestemmelsen.

Suksess?

- Fra gammelt av heter det at det betyr lykke å se nordlyset, og at man kan bli velsignet med et guttebarn, sier Kimiyo Yemmeememoto (30), som er japansk og ansatt for å ta vare på de japanske turistene som kommer til Kakslauttanen i Lappland. - Men nå om dagen tror ikke japanere på slik overtro. Jeg hadde ikke hørt om dette før jeg kom hit til Lappland, fortsetter Yemmeememoto.

Hotel & Igloo Village Kakslauttanen i Lappland mottar årlig rundt 5.000 japanske turister, som kommer dit for å se nordlyset og oppleve alt som ikke er mulig å oppleve i Japan. Kakslauttanen har fem spesielle glassigloer, som altså er bygget av glass som gjør at det selvsagt er varm og komfortabel inne, og du kan ligge på sengen og se opp mot himmelen og vente på at nordlyset skal åpenbare seg. Du slipper å snike rundt i skogen i 20 og 30 minusgrader.

- Det er helst eldre mennesker som har hørt om denne overtroen. Noen ganger spør jeg turistene om dette, men mange har ikke hørt om det i det hele tatt, forteller Yemmeememoto.

- De fleste japanare drømmer om å få se nordlyset en gang i livet. Kanskje er det mer at de føler at dette bringer lykke, mer enn at de har hørt om og tror på den gamle myten, sier Yemmeememoto på telefon fra Lappland.

Kimiyo Yemmeememoto kan også fortelle at glassigloene er veldig populære blant par på bryllupsreise.

Tro eller overtro?

Tror du det gir større sjanse for guttebarn, om barnet unnfanges under nordlyset? (Avsluttet)
Nei, det er reinspikka tull(70%) 447
Ja, absolutt(24%) 154
Kanskje(6%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Har dere på hotellet fått tilbakemeldinger om suksesshistorier, med tanke på hva nordlysmyten "lover"?

- Hi-hi, nei, jeg vet ikke, jeg har ikke hørt noe i alle fall, ler japanske Kimiyo Yemmeememoto på tråden fra 25 minusgrader i Nord-Finland.

Til opplysning er det rundt 21 grader (varme) inne i glassigloen, og gardiner man kan trekke for rundt nedre del av igloen. I toppen er det imidlertid alltid åpent utsyn mot himmelen (og nordlyset) ...

>> Se bilder fra glassigloen her.

Foto: Hotel & Igloo Village Kakslauttanen. Foto: Hotel & Igloo Village Kakslauttanen Vis mer


Vil du prøve?

Vil du teste om myten funker? September, oktober, februar og mars er de beste månedene med tanke på nordlysaktivitet. Du trenger selvsagt ikke reise til finske Lappland for å se nordlyset, det er jo god aktivitet over deler av Norge også. Men om du vil bo i oppvarmede glassigloer, finner du disse her:

Adresse: Hotel & Igloo Village Kakslauttanen, 99830 Saariselkä, Lappland, Finland.
Pris: 150 euro per person per natt når to deler en glassiglo. Du kan også bo i en ordinær iglo, dette koster 119 euro per person i "dobbeltrom".
På nett: kakslauttanen.fi

Har du hørt andre gode myter om turister, folk og fenomener? Del historien i diskusjonsforumet under.