Boobs and beer - for den som ønsker.
Boobs and beer - for den som ønsker.Vis mer

Sex og shopping i Istedgade

Dildo eller design? Københavns kanskje mest spennende shopping finner du i Istedgade.

Alle byer har en heller tvilsom gate. I København heter den Istedgade, men tvilsom er den ikke lenger.

På en snarvisitt til København treffer jeg norske Thea Sell, en venninne som gjorde københavner av seg for flere år siden. Hun bor i en sidegate til Istedgade, og insisterer på at det er her vi finner den kuleste shoppingen i Køben.

Pupper og pushere

Førsteinntrykket er ikke akkurat helmaks. Vest for Hovedbanegården, parallelt med Vesterbrogade, ligger den mer lugubre delen av Istedgade. Her blinker neonlysene i grelle farger, og lokker med "Hot sex", toppløsdamer og pornofilm. Pusherne henger på hjørnene, og innimellom ligger kebabsjappene som selger fastfood av heller tvilsom kvalitet. Vi beveger oss bortover den rundt to kilometer lange gaten og småflirer av de merkelige sakene som ligger utstilt i butikkvinduene.

"Vet du hvorfor Istedgade er så lang? Fordi det står jenter og trekker i begge ender." Denne gamle vitsen er blitt utdatert. Visst står det fortsatt jenter og selger seg langs Istedgade, men de holder seg i området ved Hovedbanegården. I andre enden ligger nemlig designbutikkene, kaféene og restaurantene.

Vi nærmer oss det usynlige skillet, der det blir slutt på sexsjappene, og kafeer, restauranter og butikker overtar. Siste erotiske innslag er en ganske så stueren hjørnebutikk der du får kjøpt fiffige leketøy for voksne. I vinduene ligger dildoer i alle farger og fasonger utstilt, sammen med rosa pusehåndjern og kama-sutra videoer.

- Hit kommer norske middelaldrende turister for å finne noe å spice opp sexlivet med, sier Thea.

Thea Sell sjekker utvalget hos Horneckers.
Thea Sell sjekker utvalget hos Horneckers. Vis mer
Klær, sko og duppeditter hos Donn Ya Doll.
Klær, sko og duppeditter hos Donn Ya Doll. Vis mer
Shoppingen i Istedgade er helt klart mer spennende enn H&M.
Shoppingen i Istedgade er helt klart mer spennende enn H&M. Vis mer
Jakten på det spesielle plagget er lett med så stort utvalg.
Jakten på det spesielle plagget er lett med så stort utvalg. Vis mer
En sliten shopper tar en pause på Straßen.
En sliten shopper tar en pause på Straßen. Vis mer
Tenk koffert - jesuskoffert - den gir reisen en helt annen mening.
Tenk koffert - jesuskoffert - den gir reisen en helt annen mening. Vis mer


Trendtendens

Det er lenge siden Istedgades forvandling begynte. Prosessen startet for snart ti år siden, da kaféen Bang & Jensen åpnet i gaten. Etterhvert dukket stadig flere kaféer og restauranter opp, side om side med små klesbutikker som selger bruktklær og designmerker du ikke får tak i noe annet sted. Med denne utviklingen kom trendtraverne og småbarnsfamiliene og slo seg ned i området, og sørget for at eiendomsprisene skjøt i været. I dag er lokalbefolkningen bekymret for at Istedgade skal bli for trendy, og at kjedebutikkene skal kaste seg over butikklokalene. Da blir området ødelagt.

Kule klær

Og Thea har helt rett i at shoppingen i Istedgade er bra. I skobutikken Hornecker finner du blant annet sko fra Sofie Schnoor og Fly London. Eier Iben Hornecker fører sko du ikke finner ellers i København. Motebutikken Donn Ya Doll er viden kjent for sine kule klær i skandinavisk design, og sitt krimskrams. Her finner du designere som Birna, Ivana Helsinki og Borum.

Den islandske designeren Birna har forøvrig sin egen butikk i Istedgade, der du finner stilrene og litt "skarpe" klær, typisk skandinavisk. I Sommerlund Copenhagen selger designeren Katrine Sommerlund sine egne og andre designeres klær. Hun kaller selv stilen "luksusbohem".

Asfalt selger bruktklær som enten befinner seg i sin originale fasong, eller har blitt pyntet på av av designer og eier Hanne Zachariassen. På Girlie Hurly finnes alt mulig nipsnaps og krimskrams som jenter liker - vaser, puter, lys, lamper bilderammer o.s.v. Og endelig, hos Rock'A'Hula finner ekte rockabillies og formfulle damer med forkjærlighet til 50-tallet alt de ønsker seg.

Dette er bare et knippe av butikkene du finner i Istedgade og sidegatene. Andre er Mania Copenhagen, Ichinen, Pral, M+ og Minx.

Fancy føde

Istedgades ekstreme forvandling begynte altså da kaféen Bang & Jensen åpnet i 1997. I dag har denne kaféen fått selskap av en rekke andre trendy serveringssteder. Den kombinerte kafé/bar/restauranten Straßen har blitt et populært tilholdssted for lokalbefolkningen. Ellers finner du blant annet en av restaurantene til kjeden Sticks'n'Sushi, Señorita, som serverer billig meksikansk mat, Spicylicious, hvor du får både thailandsk og vietnamesisk mat, mens Thai Corner holder seg til thaimaten. Indisk mat får du på Indus. Det finnes også en rekke billige og bra restauranter og barer i paralellgaten Vesterbrogade, og rundt Enghave Plads, i Istedgades vestlige ende.

Vår lille ekspedisjon til Istedgade ender med en pause på Straßen, etter at vi har "wowet" og "ojet" oss gjennom alle klesstativene i de små designbutikkene. Noen av butikkene selger de lekreste saker - det var bare prisene som stoppet oss. Andre selger billige bruktklær, som vi rett og slett ikke er trendy nok til å dra i land. Vi koste oss mest på Donn Ya Doll, der prisene ikke er avskrekkende, og klærne ikke er helt "out there", heller. Hadde jeg hatt plass, skulle jeg kjøpt med meg den fargerike jesuskofferten vi så i en liten bruktbutikk.

Etterpå går turen tilbake i retning Hovedbanegården. Jo nærmere vi kommer, jo mer sliten og luguber blir Istedgade. I mørket lyser neonskiltene som lokker med både "girl sex" og "gay sex". Noen halvslitne pushere står og henger foran kebabsjappene, og i portrommene står de utenlandske jentene og venter på tur. Men særlig skummelt er det ikke her, for langs fortauet går en jevn strøm av "vanlige" mennesker på vei til eller fra, ja, et par småbarnsmammaer har til og med lagt trilleturen til Istedgade denne ettermiddagen.

Istedgade er helt klart Københavns mest spennende og eksotiske handlegate. Sånn skulle det jammen vært i Oslos Skippergate, også.

>>Flere artikler fra København