Full fart i bakkene i Oppdal. Foto: Martin Dalen
Full fart i bakkene i Oppdal. Foto: Martin DalenVis mer

Sett utfor skibakkene i sommer

Bytt ut skiene med en tohjuling.

Selv den mest ihuga alpinisten har nok pakket bort alpinutstyret for lenge siden, og ser med blandede følelser frem til måneder uten snø under skiene. OK, de aller største entusiastene står på sommerski på Stryn eller andre høytliggende områder også i sommer, men for de fleste blir det lenge til neste besøk i skibakken.

Men hold an litt. Det er ingen grunn til å holde seg unna skibakkene i sommer - i hvert fall ikke hvis du er avhengig av jevnlige doser med fart og spenning.

Flere skianlegg har nemlig åpne heiser som kan frakte deg og offroadsykkelen opp i høyden. Så er det bare å la det stå til, og virkelig teste balansen og sykkelens bremsesystem.

Les vår reportasje om downhillsykling her

Ingen grunn til å la skianleggene være i fred i sommer. Her fra Oppdal. Foto: Martin Dalen
Ingen grunn til å la skianleggene være i fred i sommer. Her fra Oppdal. Foto: Martin Dalen Vis mer


Denne type ekstremsykling blir stadig mer populær. Dermed har flere og flere skianlegg lagt forholdene til rette slik at du kan teste ut sykling i virkelig bratte bakker.

De fleste skianleggene som satser på offroadsyklistene i sommer tilbyr utleie av både sykkel og beskyttelsesutstyr. Greit, fordi du bør ha god beskyttelse på hodet, knær, albuer og hender, og fordi syklene man bruker i denne typen sport må tåle en skikkelig trøkk.

Se video av hva dette dreier seg om her (fra Hemsedal):

Artikkelen fortsetter under annonsen


Nettsiden Fjellinfo.no har laget en stor oversikt over skianleggene som er åpne for offroadsyklister i sommer.

- Vårt mål med Fjellinfo.no er blant annet å vise frem litt av hva fjelldestinasjonene har å by på, og at man absolutt bør vurdere en aktivitetsopplevelse i fjellet i sommer. Skidestinasjonene blir til sommerdestinasjoner og i tillegg til flott turterreng, kjører mange heisene for sykling, samt bilbaner, bob-baner med mer, sier Jens Løland som er prosjektleder for Fjellinfo.no.

Her er noen eksempler på skianlegg der du kan teste tohjulingen:

Hafjell
Hafjell har det største tilbudet til de som ønsker å sykle downhill i Norge. Her er det 12 løyper med forskjellig vanskelighetsgrad. Se sykkelkartet for Hafjell her.

Oppdal
Oppdal Bike Park åpner 20. juni. her kan du kjøre i syv løyper. Fjellinfo.no anbefaler Flytløypa for deg som ikke er så erfaren. Flytløypa er enklere en Superflytløypa, men fortsatt med svære doseringer og hopp, skriver nettsiden. Se Oppdals løypekart her.

Hemsedal
Du kan teste ferdighetene dine i Hemsedal Bikepark i Hemsedal Skisenter og Skarsnuten Bikepark. Fra toppen av Holvin Express går en av Norges lengste løyper på hele 3 km. Fra Fjellinfo.no informeres det at løypa er tilpasset alle ferdighetsnivåer med hopp, dropp, north shores og store doseringer. Mer info her.

Narvik
Narvik byr på spektakulære skiopplevelser, og spektakulære sykkelopplevelser. Løypa som starter ved Fjellheisrestauranten er 2.900 meter lang, og har en høydeforskjell på 536 meter. Vaskelighetsgraderne er rød og sort. I de lyse midnattsolnettene er heisen åpen til klokken ett om natten. Ganske eksotisk, med andre ord. Mer info her.

For en større oversikt over skianleggene som er åpne for syklister i sommer, sjekk ut Fjellinfo.nos informasjon.

Test utholdenheten i Hallingrittet

Er det distanseterrengritt som er din greie? Da kan du fortsatt melde deg på Hallingrittet, som arrangeres 20. juni på Golsfjellet. Dette terrengsykkelrittet byr på traseèr fra 1,1 til 45 km, avhengig av alder og klasse. De ulike løypene har alt fra tekniske stipartier, festlige utforkjøringer, sugende motbakker og raske grusveier. For mer info se www.hallingrittet.no.

Er formen bra, kan du melde deg på Hallingrittet som arrangeres 20. juni. Det finnes klasser som passer alle nivåer. Foto: Hallingrittet
Er formen bra, kan du melde deg på Hallingrittet som arrangeres 20. juni. Det finnes klasser som passer alle nivåer. Foto: Hallingrittet Vis mer