Sesongen, reisen og priser

Spekkhogger-sesongen starter først i oktober, men det kan lønne seg å starte planleggingen allerede nå. Prisene er overkommelige.


Selskapet Orca Tysfjord har såkalt "base camp" på Tysfjord turistsenter. Turistsenteret ligger i Tysfjord kommune, nord i Nordland og like sør for Lofoten-utstikkeren. Nærmeste flyplass er Evenes, som ligger rundt 6 mil nord for Tysfjord turistsenter.

Det er bussforbindelse mellom Evenes og Lødingen. Fra Lødingen tar man ferje til Bognes og kan eventuelt avtale henting på ferjeleiet, som ligger omlag 6 kilometer fra Tysfjord turistsenter. Vi satset imidlertid på leiebil, noe som koster pluss/minus 1.200 kroner for en helg. De fleste store leiebilselskapene er representert på Evenes.

Rimelige motellrom


Safarisesongen starter den 20. oktober og varer til 21. januar. Tysfjord turistsenter tilbyr flere overnattingsformer, deriblant hotellrom (1.300 kroner) og campinghytte (490 kroner). Vi satset på mellomløsningen, et motellrom med eget bad. Motellrommet, som koster 920 kroner per natt, har fire sengeplasser. Sengetøy (90 kroner per person) og frokost (75 per person) kommer i tillegg.

Stor båt


Orca Tysfjord tilbyr tre ulike safari-former. Safari med stor båt koster 850 kroner og varer mellom fire og seks timer, avhengig av hvor lang tid man bruker på å finne spekkhoggerne. Vi tok storbåtsafari første dag, noe som kan anbefales. Fra den store båten får man bedre oversikt enn man får i gummibåt og man får sett spekkhoggerne ovenfra. I tillegg har man mulighet for å komme inn og varme seg dersom man blir kald. Det er ingen aldersgrense på storbåtsafari og barn under fire år slipper å betale. Barn fra fire til ti år betaler redusert pris (600 kroner). Grunnet kulden og faren for sjøsyke vil vi imidlertid ikke anbefale å ta med små barn.

Gummibåt


Det andre alternativet er gummibåtsafari. Denne koster 850 kroner og varer rundt tre timer. Gummibåtsafari er et alternativ for dem som ønsker å komme tettere innpå, men som av ulike årsaker ikke ønsker å snorkle med spekkhoggerne. Aldersgrense er ti år (ingen rabatt). Før man tar med seg barn, skal man imidlertid være klar over at gummibåtsafari kan bli en kald opplevelse.

Snorkling

Den største opplevelsen er imidlertid gummibåtsafari med innlagt snorkling. Dette koster 1.600 kroner og aldersgrensen er 16 år. Det kreves ikke dykkesertifikat eller spesielle ferdigheter for å delta. Lån av tørrdrakt, dykkemaske og snorkel er inkludert i prisen. Storbåtsafari den første dagen og snorkling den neste er en fin kombinasjon.

Vær tidlig ute

Er du heldig får du nordlys på kjøpet. Foto: Orca Tysfjord/Sara Wennerqvist. Vis mer


Da vi besøkte Orca Tysfjord møtte vi overraskende få nordmenn. Til gjengjeld traff vi svært mange utenlandske turister. Selv om sesongen altså ikke starter før i oktober, kan det lønne seg å være tidlig ute hvis man skal være sikker på å få overnattingsplass og plass på gummibåtene. Dette gjelder i særlig grad hvis man ønsker å legge turen til en helg.

>> Mer fakta om spekkhoggere finner du her
>> BILDER: Bli med på spekkhogger-safari

Ekstern lenke: Orca Tysfjord