"Service not included"

Betyr det at du MÅ betale tips i tillegg?

Er det greit at restauranten oppfordrer deg til å tipse? Foto: Colourbox
Er det greit at restauranten oppfordrer deg til å tipse? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tips - alltid et hett tema for alle som er ute og spiser på restaurant. MÅ du betale tips? Hvor mye skal du betale? Er det frekt å droppe det?

I Norge er den uskrevne regelen at du legger til rundt ti prosent i tips dersom du er fornøyd med servicen. Det bekrefter Lee Gibson, som er restaurantsjef ved Vognmand Nilsen på Grønland i Oslo.

- Generelt tipser nordmenn opp mot ti prosent - så å si aldri mer enn ti prosent, men det er heller ikke nødvendig, sier Gibson, som legger til at jo flere som er ute og spiser sammen, jo dårligere tipses det.

Ok å droppe tipsen

Han synes det er helt ok å ikke tipse, dersom man ikke er fornøyd med servicen.

- Det er absolutt akseptabelt å ikke tipse, men da burde restauranten fått en sjanse til å rette opp det som eventuelt var feil. Si ifra hvis det er noe med maten du ikke liker. Hvis kelneren ikke engang kommer bort for å høre om alt er ok, så synes jeg ikke man skal tipse.

Bli en vinkjenner på 1-2-3

Å gå ut og spise skal være en hyggelig opplevelse. Er det ikke det, dropper du tipsen. Foto: Stine Okkelmo
Å gå ut og spise skal være en hyggelig opplevelse. Er det ikke det, dropper du tipsen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Kommer opp på regningen

Dette var altså i Norge. Men når vi reiser utenlands, er det gjerne andre regler. Noen spisesteder baker automatisk ti prosent i tips inn i regningen. Det står gjerne oppført som "service charge" helt nederst på regningen. Da behøver du ikke en gang tenke på å betale noe ekstra enn det som står som totalsummen - hvis ikke du er eksepsjonelt fornøyd, da. Hvis du er misfornøyd med servicen, har du din fulle rett til å trekke fra tipsen som står på regningen, og bare betale for maten og drikken. I så fall kan du forvente sure miner fra kelnerne, men det burde de tenkt på da de serverte deg, ikke sant?

I USA er det tipsen servitørene lever av. Grunnlønnen er forferdelig dårlig. Dermed kan du risikere å bli uglesett dersom du ikke legger igjen minst 15 prosent i tips. Les mer om tipsekultuen i USA hos Tripadvisor.

30 topp spisesteder i Oslo

Hvis vi ser bort fra USA, er tommelfingerregelen at dersom tipsen ikke er lagt til på regningen, er det opp til deg om du vil legge til ti prosent ekstra eller ei. Da er det ganske irriterende hvis du blir presentert med en regning som i klartekst oppfordrer deg til å betale tips.

"Service not included"

Tipsing på restaurant

Er det ok at du får en regning der du oppfordres til å legge til tips? (Avsluttet)
Nei, absolutt ikke. Liker heller ikke at de legger til tips automatisk.(52%)
Greit nok, vil jeg ikke tipse, så gjør jeg ikke det.(23%)
Nei. Enten får de bake inn tips i regningen, eller la det bli opp til gjestene.(22%)
Ja, det skulle bare mangle at ikke servitørene skal ha tips.(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"Service not included" eller "Tip not included". Dette står det ofte på restaurantregningen når du spiser ute i utlandet. Og i det siste har restaurantene i Berlin blitt ivrige til å skrive dette på regningen - og de skriver det bare på turistenes regninger, skriver AFP i en artikkel hos Sydney Morning Herald.

Bestiller du ikke maten din på tysk, blir du etter måltidet presentert med en regning med oppfordring om å betale ekstra i tips.

- Å betale ekstra i tips er fullstendig frivillig. Det er ikke lov å kreve dette, sier Stefanie Heckel fra den tyske hotell- og restaurantorganisasjonen Dehoga til AFP.

De tyske servitørene AFP snakket med, sa at de hadde begynt å gi de utenlandske gjestene regninger med oppfordringer om å tipse fordi de har merket et kraftig fall i tips fra denne gruppen gjester.

Berlins turistkontor er ikke særlig fornøyd med grepet restaurantene har begynt å ta. Den tyske forbrukerorganisasjonen er heller ikke begeistret. De mener at restaurantene burde spare seg denne åpenlyse fiskingen etter tips.

Lee Gibson, restaurantsjef ved Vognmand Nilsen i Oslo er enig.

- Jeg synes ikke en restaurant skal oppfordre gjestene til å tipse. Dette bør være helt opp til gjestene selv.

Her lager norske mesterkokker maten din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer