<b>STJERNEMAT:</b> Fra og med 1. desember vil KLM Royal Dutch Airlines servere måltider som er laget av den flamske kokken Peter Goossens, fra restauranten Hof van Cleve. Foto: KLM
STJERNEMAT: Fra og med 1. desember vil KLM Royal Dutch Airlines servere måltider som er laget av den flamske kokken Peter Goossens, fra restauranten Hof van Cleve. Foto: KLMVis mer

Serverer flymat fra Michelin-stjernekokk

KLM vil gi flypassasjerene sine den aller beste maten i luften.

14. september i år startet KLM med à la carte-retter på flyselskapets interkontinentale flyvninger fra Amsterdam, som er en ekstra tjeneste i tillegg til de vanlige måltidene.

Nå satser KLM ytterligere på flymat, denne gang på eksklusive businessclass' måltider. 1. desember vil nemlig KLM Royal Dutch Airlines servere måltider som er laget av den flamske kokken Peter Goossens, fra restauranten Hof van Cleve, ifølge en pressemelding.

Det er vel ikke alt for mange av oss som har hørt om den, men Hof van Cleve har intet mindre enn tre Michelin-stjerner.

Spesiallaget for passasjerer: Verdens første fly-cocktail?

Slik blir maten

Goossens og flyselskapet har sammen kreert tre menyer, som skal være inspirert av typiske flamske produkter med en internasjonal vri. Disse flymåltidene vil bli servert på businessclass fra 1. desember 2011 til slutten av september 2012 på interkontinentale flyvninger fra Amsterdam.

Vinene som blir servert til måltidene har blitt utvalgt av Hof van Cleves vinkelnere, som flere ganger har blitt kåret til de beste vinkelnere i Belgia. Klikk her for å se hvilket flyselskap som har den aller beste flyvinen.

LAKS: Fiskeretten slik Peter Goossens liker den. Foto: KLM
Foto: KLM
I fjor havnet KLM på 9. plass under kåringen av verdens beste flymat, mens i år har de rykket opp til 7. plass. Det er firmaet Skyscanner som står bak undersøkelsen. Foto: KLM
STJERNEMAT: Fra og med 1. desember vil KLM Royal Dutch Airlines servere måltider som er laget av den flamske kokken Peter Goossens, fra restauranten Hof van Cleve. Foto: KLM

Se de nye rettene her:

Kjent for sin gode flymat

KLM ønsker å tilby businessclass-reisende mat av den beste kvalitet, og tilbyr også måltider fra kokkene Sergio Herman, Jonnie Boer og Mario Ridder. Goossens restaurant havnet forøvrig på 15. plass i en kåring av verdens beste 50 restauranter tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KLM fortsetter å jobbe med de beste kokkene og vinkelnerne. Peter Goossens har blitt et kjent navn i den internasjonale kulinariske verden. KLM er derfor svært stolte over å samarbeide med ham, sier Erik Varwijk, administrerende direktør i KLM, i pressemeldingen.

Tidligere i år havnet KLM på 9. plass under kåringen av verdens beste flymat. Det er firmaet Skyscanner som står bak undersøkelsen.

Fra og med november i fjor frem til januar i år stemte 1.264 flyreisende på hva de likte best. Stemmene ble basert på: smak, valgmuligheter og servering, og flyselskapet Emirates stakk av med seieren. Sjekk hele listen her!

Blir flymaten lavkarbo? - Se hva flyselskapene svarer

Derfor smaker maten i luften annerledes

Det er en utfordring for flyselskaper å servere god og smakfull mat om bord, rett og slett fordi smaksløkene våre endrer seg i høyden på grunn av lufttrykket, luftfuktigheten og støy.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten fort kan bli for intens og må reduseres. Dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– Chili er blant de få ingrediensene som ikke endrer smak, verken i luften eller på bakken, har Alexander Lund, som har ansvar for drikke og mat i SAS, tidligere uttalt til DinSide.

For å øke saltsmaken i maten uten å bruke for mye salt, tilsettes umami i flymaten. Matvarer som er naturlig rik på den såkalte femte smaken, umami, er modne tomater, parmesan, soya, sjømat, sopp, løk og selleri.

Et godt tips vil derfor være å velge en flymiddag som har disse ingrediensene i seg neste gang du er på tur.

Siden 1. november i år har SAS' passasjerer fått servert cocktails på reisen. Det er kun businessclass på langdistanse og europeiske destinasjoner som får tilbud om dette. Cocktailene er inspirert av klassiske cocktails, men har altså sin egen lille vri for å smake ekstra godt i luften.