Sensasjonell moro i Barcelona

- Spektakulært og festlig, sier mor. - Like morsomt som Legoland, sier Emil, 7 år. DinSide Reises testteam går amok i fornøyelsesparken Tibidabo i Barcelona.

Publisert
Sist oppdatert
El diablo - djevelen - heter denne karusellen.
El diablo - djevelen - heter denne karusellen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Pariserhjulføreren fester et enkelt tau over fanget vårt før vi skal opp i den vel femti meter høye innretningen som står parkert på pynten av toppen av det 512 meter fjellet Tibidabo.

- Takk, nå føler jeg meg mye tryggere, sier jeg til føreren.

Så er vi i gang. "Stopp," hyler jeg. "Dette er en misforståelse, jeg skulle ikke være med, slipp meg ned." Men ingen hører. På toppen røsker vinden i den vesle vognen hvor vi så forskriftsmessig er sikret med et løst tau liggende over fanget.

- Oh, la la, sier Emil henrykt før vi suser ned igjen. Og så opp. Fornøyd med at turen forhåpentligvis snart tar slutt åpner jeg det ene øyet i farten opp, men det jeg ser av høyde får meg til å lukke øynene og å tenke meditativt på noe beroligende. Men turen tar ikke slutt, vi går rundt og rundt. Turen slutter aldri. Mange endeløse minutter senere, dinglende i en kurv en halv kilometer over havet, slipper den sinnsyke pariserhjulføreren oss av.

Jeg kan forsikre DinSide Reises lesere om at utsikten fra toppen av det veldige, turkise pariserhjulet er slående, skjønt jeg aldri så den. Fra toppen av selve fjellet ser du hele Barcelona. Hvordan vil vel ikke utsikten bli med femti ekstra meter?.

Laaaaange turer

Emil Røise Holst, 7 år, mener Tibidabo er jevngod med danske Legoland.
Emil Røise Holst, 7 år, mener Tibidabo er jevngod med danske Legoland. Vis mer

Det morsomste med Tibidabo er at fornøyelsene varer så lenge. Karusell- og radiobilturene vi har kjørt i ulike fornøyelsesparker varer kanskje et par minutter, på Tibidabo later det til at turene aldri tar slutt.

Vi prøver spøkelseshuset. Moroa starter allerede før vi har kommet inn i huset. Trappa beveger seg nemlig frem og tilbake. For å bestige den elleville trappa er det nødvendig med konsentrasjon og ikke minst et raust underskudd av selvhøytidelighet: Du ser ikke særlig smart ut i det du dunker frem og tilbake mens du balanserer med tunga for å treffe neste trappetrinn. Vel inne i huset krydres spøkelsene, monstrene og sviktende gulv av spanjolene selv. De hyler bø til lettskremte turister og ler seg skakke av sine egne morsomheter.

Vi prøver oss også på en kabelbane, også den strategisk og nifst lokalisert på pynten av fjellet. Den tar oss først med på en svingete nyt-utsikten-tur rundt pynten av fjellet før den kjører inn i en rekke av magiske tunneler og grotter.

- Nå kan du åpne øynene, vi er på bakken nå, sier Emil som ikke er videre bekymret for noen høydedrag, og drar hendene mine bort fra øynene mine.

Stemningsfylt

Med hjelp av pariserhjulet kommer du nærmere en halv kilometer over havet - herfra ser du hele byen.<br />
<i>Foto: www.achus.net/tibidabo</i>
Med hjelp av pariserhjulet kommer du nærmere en halv kilometer over havet - herfra ser du hele byen.
Foto: www.achus.net/tibidabo Vis mer

I følge Tibidabos eget nettsted ble forlystelsesparken født 20. februar 1899 da en gruppe fremstående barcelonere gikk sammen om å danne Anómima Tibidabo. Forgangsmannen fremfor noen var farmasøyten Salvador Andreu. Han ønsket seg et sted hvor travle barcelonere kunne rekreere og more seg. I 1901 startet den berømte blå trikken, Tramvia Blau å gå, og en taubane ble åpnet. Litt senere ble de første attraksjonene lansert. I dag er det 30 attraksjoner her, og i tillegg finnes et Museo d`Autòmats med utstilling av mekaniske leker, jukebokser og spilleautomater, over et område på 70.000 kvadratmeter. Til sammenligning er Tusenfryd 58.000 kvadratmeter. Vel så moro som de ville karusellene er det å spasere sammen med katalanere, spanjoler og turister fra all verdens land akkompagnert av herlige latinosvisker som Guantanamera og La Bamba. Godtesjappene har et utvalg som imponerer selv den mest blaserte sjuåring.

- Jeg synes vi burde flytte hit, sier Emil og mener at Tibidabo og danske Legoland er like morsomme. I DinSide Reises test av fornøyelsesparker har Legoland så langt kommet best ut. Nå later det til at Legoland må se seg slått av sin katalanske kollega.

 • Les vår vurdering av Tibidabos fasiliteter i denne artikkelen.
 • Rett ved siden av Parc d´dAttracions Tibidabo ligger den avsindige kirken Temple Expiatori del Sagrat Cor, eller kirken av det hellige hjerte. I Gyldendals reiseguide til Barcelona står det svært treffende at den er bygget med religiøs inderlighet, men med lite smak. Det går an å ta en heis opp i spirene.

  Adressen er Parc d´attracions Tibidabo, Paza Tibibdabo, 3-4, tlf.: + 34 93 211 7942.

  Det er kanskje morsomt å kjøre den gamle blåttrikken, Tramvia Blau, fra Avenida Tibidabo eller taubanene som går fra stranden? Parkens åpningstider varierer med sesongen.

  DinSide tester fornøyelsesparker

 • Bonderomantisk lek på Hunderfossen

 • Spillebuler og sukkerspinn i Tivoli

 • Lykke i Legoland

 • Kostbar opptur i Liseberg

 • Med 93 km/t i svingene – vi tester Tusenfryd.
 • Mer om Barcelona

 • Barnas Barcelona

 • Barcelona på et blunk

 • Weekendguide til Barcelona
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer