Selvforsvar verden rundt

Kilder: Encyclopædia Britannica, World Taekwondo Federation, Svenska Budo- og Kampsportsförbundet, Norges Kampsportforbund, Norges Judoforbund, Norges Kickboxing Forbund, Kickboxing.com, International Krav Maga Federation Norway

 Foto: Jesse Warren
Foto: Jesse Warren Vis mer
KUNG FU

Svært gammel, kinesisk kampstil som har lagt grunnlaget for mange av de moderne stilartene. Røttene spores helt tilbake til Zhou-dynastiet over tusen år f.Kr. Kung fu er en svært omfattende kampkunst, som finnes i flere hundre forskjellige versjoner/stiler. I moderne tid er kung fu blitt populært gjennom en rekke kampkunstfilmer.

For mer informasjon om Kung Fu på verdensbasis, sjekk ut International Kung Fu. De arbeider med å få inn kung fu som en olympisk sport. Kung fu er riktignok ikke betraktet som en konkurranseidrett på samme måte som karate og taekwondo. Verken det norske eller svenske kampsportforbundet har oppført kung fu som en av sine idretter.

Har du lyst til å lære ordentlig kung fu, er Kina landet for deg. Her kan du gå i fotsporene til munkene som utviklet kampkunsten, og selv få et kurs i kung fu. Se blant annet denne siden for mer informasjon.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

 Foto: Mikhail Esteves
Foto: Mikhail Esteves Vis mer
KARATE

Karate er selvforsvar med vekt på å bruke armer og ben effektivt. Kampkunsten finnes i flere forskjellige stilarter, med blant annet forskjellige tolkninger av hvordan teknikker skal utføres.

Karate oppsto i Sørøst-Asia, og ble systematisert i Okinawa på 1600-tallet. På 1920-tallet ble stilarten utbredt i Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve ordet karate blir oversatt til tom hånd. Navnet er passende fordi en stort sett ikke bruker våpen (hånden er tom) i karate. Dette kan komme av at karate antakelig ble utviklet av folk som ikke hadde lov til å bære våpen. Riktignok lærer en hvordan en skal forsvare seg mot ulike våpen, mens karatens filosofi tilsier at en ikke skal angripe eller forsvare seg med stort annet enn bein og armer.

Karate er en svært bredt stilart, og hvor enn du befinner deg i verden burde du finne en klubb. Finn ut hva du ønsker å lære. Sportskarate passer kanskje best for deg som liker konkurranser, eller komme i form, men ønsker du å lære deg mest mulig effektiv selvforsvar burde du muligens prøve deg på tradisjonell karate.

Skal du trene karate ”på ordentlig”, dra til Japan og finn deg en tradisjonell dojo. Japan Karate Federation har oversikt over dojoer i Japan og resten av verden.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

TAEKWONDO

Taekwondo er også en av verdens største kampsporter, og har vært en olympisk gren siden midten av 1990-tallet. Det blir lagt større vekt på spark enn slag, spesielt i konkurranse-taekwondo. Direkte oversatt betyr tae fot, kwon betyr hånd og do betyr vei.

Taekwondo ble utviklet i Korea, inspirert av elementer fra mange andre kampsstiler. Kampkunsten sies å ha røtter mange tusen år tilbake i tid i Korea, og har gått under flere forskjellige navn opp gjennom tidene.

Taekwondo er svært populært her til lands, og om du vil finne en klubb i Norge bør du ta en titt på nettsidene til Norges Kampsportforbund.

World Taekwondo Federations nettsider finner du oversikt over klubber og kontaktpersoner verden over, også i Korea. Korea Taekwondo gir deg et innblikk i landets taekwondotradisjoner.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

 Foto: Doug
Foto: Doug Vis mer
AIKIDO

Nok en japansk kampkunst, som kan mine mye om bade jujutsu og judo. Stammer tilbake til 1300-tallet i Japan, og ble på begynnelsen av det 20. århundredet systematisert mer eller mindre til den stilen vi kjenner i dag.

Filosofien til aikido tilsier at en ikke skal angripe, men forsvare seg mot motstanderens/partnerens angrep. Som mange andre asiatiske kampkunster, legger aikido stor vekt på respekt, høflighet og ritualer.

Hombu dojo i Tokyo er sentrum for aikidotrening i verden. Dojoen er vant med besøkende fra hele verden, og på nettsidene finner du informasjon om hvordan du som utlending kan få trene i det verdenskjente lokalet.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

 Foto: Tomoyoshi
Foto: Tomoyoshi Vis mer
JUDO

Judo er en kampsport uten våpen, som nå primært er en sport. Her brukes kast og kontrollteknikker, ikke slag og spark. Målet er å bruke motstanders kraft til egen fordel.

Judo er en videreføring av blant annet jujutsu, og ble utviklet på slutten av 1800-tallet. Allerede i 1964 ble judo en olympisk sport, den gang bare forbeholdt menn. Kvinner fikk ikke lov til å konkurrere i olympisk judo før i 1992.

International Judo Federations nettsider finner du en oversikt over mange av verdens judoklubber. Her finner du også en oversikt over klubber i judoens hjemland, Japan. På denne nettsiden finner du den japanske judoforeningen (nettsiden er gjort om fra japansk til engelsk ved hjelp av et automatisk oversettelsesprogram, derfor kan oversettelsen være noe brokete). Kokodan Judo Institute i Tokyo er en av de mest kjente judo-dojoene i verden, og er godt tilgjengelig for utlendinger som har lyst til å lære seg judo i Japan.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

JUJUTSU

Japansk kampstil som bruker få eller ingen våpen, og vektlegger bruken av grep og kast mer enn slag og spark. Ordet JU kommer fra det kinesiske alfabetet, og blir ofte oversatt med ”myk/smidig”, noe som burde beskrive kampkunsten godt.

Jujutsu hadde sin storhetstid før midten av 1800-tallet, og har inspirert moderne stilarter som judo, aikido og karate. I dag er jujutsu blant annet en konkurranseform.

Jujutsu finnes i mange forskjellige utgaver, for eksempel brasiliansk jujutsu som legger mer vekt på bakkeslåssing enn det de gjør i den japanske stilen.

Sjekk ut All-Japan Ju-jitsu International Federation for mer informasjon om hvor du kan trene jujutsu på tradisjonelt japansk vis, forskjellige steder i verden.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

KRAV MAGA

Et moderne selvforsvarssystem som oppstod for 40-50 år siden. Stilarten ble utviklet av israelsk militære som ønsket en kampstil som kunne læres bort til flest mulig forskjellige mennesker i løpet av kort tid. Stilarten er basert på naturlige og instinktive bevegelser, og skal være en svært effektiv form for selvforsvar.

For informasjon om krav maga i Norge, sjekk ut International Krav Maga federation Norways nettsider. Har du heller lyst til å prøve krav maga i Israel, kan du for eksempel se på denne nettsiden, der du kan bestille spesielle krav maga-opplegg i Israel.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

 Foto: Martin Laine
Foto: Martin Laine Vis mer
CAPOEIRA

Populær kampstil med elementer av dans og akrobatikk, og en av de mest populære ikke-japanske kampstiler. Ble utviklet av angolske slaver i Brasil, som ville kamuflere kampstilen i dans.

Hender og bein flyr i været, og selv om teknikkene kanskje ikke ser altfor farlige ut, har de absolutt sin effekt. Det var nemlig vanlig å feste skarpe knivblader til anklene, for deretter å svinge beina mot motstanderens hode eller andre vitale kroppsdeler.

For å få en smak på ekte capoeira, oppsøk en capoeiraskole i Brasil. På denne nettsiden finner du en oversikt haugevis med skoler.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

 Foto: Amy Rod
Foto: Amy Rod Vis mer
BOKSING

Boksing involverer angrep og forsvar med nevene. Idretten har blitt sporet helt tilbake til oldtidens olympiske leker, men slåssing med nevene som våpen oppsto naturlig nok lenge før den tid. Mot slutten av 1800-tallet ble sporten populær i USA, og siden den gangen har landet nær sagt dominert sporten. I 1904 var boksing nok en gang en olympisk gren.

Sjekk ut International Boxing Association for mer informasjon om amatørboksing rundt i verden. For mer informasjon om boksing her til lands, sjekk ut Norges Bokseforbund.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

KICKBOXING

Kickboxing oppsto i USA på begynnelsen av 1970-tallet. Ikke lenge etter ble kampsporten lansert i Europa, da under navnet ”kontaktkarate”, eller det en kaller fullkontakt kickboxing i dag. En av forskjellene mellom kickboxing og vanlig boksing er bruken av spark i kickboxing.

I dag finnes det mange forskjellige disipliner innen denne idretten. På denne nettsiden finner du en oversikt over diverse kickboxingforeninger –og klubber i USA og resten av verden. På Norges Kickboxingforbunds nettsider du en oversikt over norske klubber.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.