Selger partydop over disk

De kaller det legal highs, og du kan velge virkning: kokain, ecstasy eller LSD ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Effekten var faktisk utrolig lik den du får av ecstasy ...

Nordmannen sent i 20-årene har nettopp kommet hjem fra New Zealand hvor han har ruset seg på såkalte party pills. Det er bare en vesentlig forskjell mener han:

- Disse er lovlige og kan kjøpes over disk.

Enn så lenge. Nå har den newzealandske regjeringen vedtatt en lov som forbyr alt salg av de såkalte party pills, herbals eller herbal highs. Fra og med 18. desember i år, er pillene ulovlige å selge. Seks måneder senere vil de være ulovlige å besitte.

Pillene har vært i salg i New Zealand siden år 2000, og er i stor grad basert på to forskjellige substanser, BZP (benzylpiperazine) og TFMPP (triflouro-methyl-phenylpiperazine), i kombinasjon med andre kjemikalier.

Et utvalg av BZP-dop
Et utvalg av BZP-dop Vis mer


Ifølge New Zealand Drug Foundation, er pillene designet for å etterligne effekten av illegale rusmidler som amfetamin, ecstasy og LSD, men uten de vanedannende effektene og helserisikoen av illegale substanser.

Siden lanseringen av pillene, har det blitt solgt i gjennomsnitt 35 millioner NZ dollar verdt av substansene hvert år.

Lenge var langtidseffekten av virkestoffene i pillene ukjente, men ifølge NZ Herald viser nye forskningsrapporter nå at de i små doser kan gi slag og kraftig forgiftning.

Pillene har vært ulovlige å markedsføre, og blir solgt fra spesialutsalg og visse butikker.

De kommer som regel i pakker av åtte eller fire enheter og koster mellom 20 og 50 dollar. Pakkene beskriver hva slags rus de skal imitere.

Snart er imidlertid er høydaren (for noen) over, og mange i New Zealand er redde for at forbudet skal øke forbruket av tradisjonelle partydop som Ecstasy og GHB.