Ivar Hoff forteller om vennlighet, varme og lange arbeidsdager i Thailand.<br />
<I>Foto: www.ntcthai.com</I>
Ivar Hoff forteller om vennlighet, varme og lange arbeidsdager i Thailand.
Foto: www.ntcthai.comVis mer

Selger Norge i smilets land

Ivar Hoff er Norges Eksportråds utsending i Bangkok. Han forteller om lange arbeidsdager, men med mange smil.

- Hovedoppgaven er å rådgi norske bedrifter som ønsker eksport til landet. Vi gjør markedsanalyser, partnersøk, legger til rette for investeringer, organiserer messer og markedsfører blant annet norsk fisk på oppdrag fra Eksportutvalget for fisk, forteller Ivar Hoff.

Smilets land vil ikke velsigne oss med en stille telefonlinje. Intervjuet med eksportutsending Ivar Hoff går derfor per e-post.

Lokker norske bedrifter til Thailand

- Arbeidet er meget utfordrende og spennende. Det gir nye muligheter for norsk næring til å etablere seg med egen virksomhet, eller eksportere varer til et nytt og spennende land, sier Hoff.

Hoff har vært i Bankok i to og et halvt år nå og har i tillegg ansvar for Vietnam, Laos og Kambodsja. Det eneste han kunne tenke seg å endre på er norske bedrifters avventende holdning.

- Langt flere norske bedrifter burde forsøke seg på Asia. Der er selvfølgelig en viss risiko, men den som intet vover, intet vinner. Der bor 62 millioner mennesker i Thailand og kjøpeevnen er etter hvert blitt stor. Her er masser av muligheter og Norges Eksportråd kan legge alt til rette for at risikoen blir minimal.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det gode liv i Thailand

- Der er store forurensninger, enorme trafikkproblemer, men du har kommet til smilets land. Folk er meget hyggelige og hjelpsomme, forteller Hoff.

Han sier at det å tilpasse seg ikke har vært noe problem og trekker frem thaienes blide holdning:

- Thaiene vil så gjerne og hater å si nei og gjør det alltid med et smil. Det var som jeg sa til en god venn: You should not say yes, when you mean no - og svaret kom kontant YES; YES, forteller Hoff.

Arbeidsdagene i Thailand er lange. Hoff sier at han arbeider ti timer daglig. Han har ikke fått sett mye av landet.

- Jeg håper på mer tid til neste år, spesielt har jeg lyst til å besøke den nordlige delen av landet, avslutter eksportutsendingen.

Veien til utenlandskontorene

Norges eksportråd har 42 utenlandskontorer. Som eksportråd er du ambassadens handelsråd og får diplomatstatus. Lønna starter på ca 400.000. Utenlandsbeløpet varierer fra 250.000-400.000 kroner i henhold til UDs satser. I tillegg kommer fri bolig.

  • Slik blir du eksportutsending
  • Reiselysten?

    Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.