Selger drittkaffe til 7.000 kroner per kilo

Visste du at verdens dyreste kaffebønner kommer fra tarmene til desmerkatter?

Kopi Luwak heter den eksklusive kaffen som har latt seg godgjøre i dyrebæsj.  Foto: Ewkaa/wikimedia
Kopi Luwak heter den eksklusive kaffen som har latt seg godgjøre i dyrebæsj. Foto: Ewkaa/wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At nordmenn er glad i kaffe, er ingen hemmelighet. Men at verdens mest eksklusive kaffe traktes av bønner som har vært gjennom et mårdyrs fordøyelsessystem, visste du kanskje ikke.

Desmerkatten, luwaken (lat. paradoxurus), holder til i den indonesiske jungelen, og kaffen går under merket «Kopi Luwak», skriver Fastfood.no.

Den "dritgode" kaffen koster 7.000 kroner per kilo. Årsaken til den stive prisen er at den årlige produksjonen ligger på 250 kilo bønner.

De røde bærene passerer dyrets fordøyelsessystem, og kommer ufordøyd ut igjen. Deretter blir bønnene vasket og renset ut av avføringen, og til slutt blir kaffebønnene brent. Det er magesyrene og enzymene hos luwaken som bidrar til den unike smaken som gjør Kopi (kaffe) Luwak til en av verdens mest ettertraktede kaffetyper.

Slik smaker den

Men hvordan smaker egentlig den eksklusive drittkaffen?

En journalist fra svenske expressen.se har smakt kaffen på Bali, og forteller følgende om opplevelsen:

– Godt, faktisk. Glatt og søtt i munnen, en rund, nesten fruktig smak som holder seg lenge uten å bli bitter i ettersmaken, forklarer journalisten.

Drikken selges på kaffeplantasjer på både Sumatra og Bali, hvor det er en turistattraksjon å få smake den eksklusive drikken.

Kaffenerd i København

Er du glad i dyr kaffe? DinSide har tidligere skrevet at på kaffebaren Casan Coffee & Tea i København kan kaffeelskere finne de beste og mest eksklusive kaffebønnene i verden. Her koster blant annet den dyreste kaffen 11.500 kroner for én kilo.

Og når du først er i København, kan du gå innom The Royal Café. For 250 danske kroner kan du nyte en helt vanlig kaffetår fra en Flora Danica-kopp, som du ikke får ta med deg hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!