KOSTET CIRKA 200: For seks plagg kostet det litt over 200 kroner for rensing i Polen. I Norge ville det ha kostet syv-åtte ganger så mye. Foto: Silje Ulveseth
KOSTET CIRKA 200: For seks plagg kostet det litt over 200 kroner for rensing i Polen. I Norge ville det ha kostet syv-åtte ganger så mye. Foto: Silje UlvesethVis mer

Seks rene plagg for 200 kroner

Her lønner det seg å rense klærne.

Er du blant dem som vegrer deg for å kjøpe klær som må renses?

Rensing kan nemlig fort bli en kostbar affære - i alle fall dersom du gjør det i Norge. DinSide har sjekket ut hvordan prisnivået ligger i Oslo for å få en pekepinn på hva du må punge ut med:

  • Slikebluse: 165 kroner
  • Kjole: 250 kroner
  • Kåpe: 360 kroner
Prisene er hentet hos Flekken Renseri på Frogner.

Åtte tips som gjør ferien billigere

Sparte 1.311 kroner

Du kan faktisk spare penger dersom du utsetter det til neste gang du skal på ferie i Øst-Europa.

Nylig var undertegnede i Gdansk i Polen, og fikk på forhånd tips om at det var smart å ta med seg klær som måtte renses. Dermed pakket jeg med en silkebluse, fire kjoler og en kåpe som trengte en liten "oppussing".

Selve rensingen tok en dag, og prisen skulle vise seg å være en særdeles hyggelig opplevelse. Rensing av fire kjoler, en bluse og en kåpe kostet nemlig 105.94 złoty, som tilsvarer cirka 214 norske kroner. I Norge ville den samme klesmengden ha kostet rundt 1.525 kroner, altså 1.311 kroner mer.

Firmaet som renset klærne heter "5àSec", og er en internasjonal renserikjede.

SMART: Rensing i Polen kan absolutt anbefales. Foto: Silje Ulveseth
BILLIG: Her er regningen. Foto: Silje Ulveseth

Dette ble renset:

Kan dårlig engelsk

Renseripersonalet bør være opptatt av at du har ordentlige vaskelapper på klærne dine, slik at de vet hvordan de bør renses. Selv hadde jeg med en over 50 år gammel hjemmelaget kjole, som var helt uten vaskelapp. I dette tilfellet sa vi "delikat", og resultatet ble heldigvis kjempebra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk at ikke alle behersker engelsk. Dersom du ikke snakker det lokale språket, kan det være smart å notere seg noen viktige ord på forhånd. Spesielt dersom klærne mangler deklarasjon. Aktuelle ord er for eksempel "ull", "bomull" og "silke", alt ettersom hva klærne er laget av.

Derfor bør du bestill flybilletten åtte uker før avreise

Gå til skomakeren

Men det er ikke bare rensing som er lurt å gjøre i Øst-Europa. Dersom du trenger en ny hæl eller såle på skoene dine, kan det også lønne seg ta disse med i bagasjen.

For to par sandaler og tre par støvletter kostet det cirka 175 zl, som tilsvarer cirka 357 norske kroner. I Oslo koster det mellom 320 og 350 kroner bare for å skifte ut hæl og såle på ett par sko.

Dette ble også gjort på en dag i Gdansk, så det kan fint gjøres på en helgetur. Mange av kjøpesentrene holder også åpent om søndager.

Men obs: Vinninga kan gå opp i spinninga, dersom du pådrar det ekstra bagasjeavgifter på grunn av kles-transporten.

Vil du til Polen? Her bør du bo i Gdansk