Seks idiotiske ting å gjøre på flyplassen

- Jeg har en bombe! Det finnes seks garanterte måter å bli arrestert på amerikanske flyplasser. Se hva du bør unngå å gjøre.

ILLUSTRASJON: Å si at du har en bombe, er neppe det lureste du gjør på en flyplass.
ILLUSTRASJON: Å si at du har en bombe, er neppe det lureste du gjør på en flyplass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forsvarsadvokaten Gregory Caplan, som arbeider i California, har satt opp følgende liste av ting man ikke gjør om man vil beholde friheten på flyplassen.

>> Slik pakker du riktig før reisen

1: - Jeg har en bombe!

Du har sikkert hørt historiene om flyreisende som i et øyeblikks ubetenksomhet flåser ut lignende setninger for så å havne i klørne på ivrig sikkerhetspersonell. Men faktisk er det sånn fatt at etter 11. september så roper man ikke ut bombetrusler ustraffet. De fleste gangene vil sikkerhetspersonell være ganske sikre på at kommentarene bare er tull, men truslene blir likevel tatt på alvor. Konsekvensene av ubetenksomheten blir ofte fengsel, og svært høye kausjoner. (Dette gjelder i USA.)

2: Ordensforstyrrelser

Slike situasjoner starter ofte i billettskranken eller innsjekkingsskranken. Passasjerer som får beskjed om at de ikke får plass på det flyet de har planlagt å reise med, kan i mange tilfeller bli ekstremt - la oss si - emosjonelle. Og høylydte emosjonelle utbrudd kan i enkelte tilfeller virke tiltrekkende på ordensfokuserte sikkerhetskontrollører som har et ansvar for at roen bevares i flyterminalen. Her gjelder det å skru av brøleknappen, eller risikere å bli anholdt.

3: Forbudte gjenstander

Det kan være at gjenstander som ellers er helt greie å ta med seg, er forbudt på flyplassen. Eksempler fra California er luftgevær og spesielle typer av barberblader. Ulovlige gjenstander plassert i håndbagasjen, bevisst eller gjenglemt, kan føre til at du blir vurdert som en potensiell fare, og du risikerer enkelte steder arrest.

Se hva du kan pakke i håndbagasjen

4: Harmløst eller farlig?

Apropos innholdet i bagasjen; ting du kanskje ser på som helt ufarlige kan i flyplass- og flyreisesituasjoner vurderes som risikogjenstander. Etter 11. september ble for eksempel sakser, strikkepinner, lommekniver og neglefiler inndratt over en lav sko i flyplassenes sikkerhetskontroller. Etter terrorplanavsløringene i Storbritannia i høst, ble også væskebeholdere lagt til risikolisten. Reisende i Norge kan stort sett regne med å miste gjenstandene, men i andre land kan man risikere arrest om man tar med ulovlige saker på flyplassen, og i alle fall om man - med hensikt eller i vanvare - forsøker å ta med slike ting om bord på flyet. Den californske advokaten nevner slåsshansker, kastestjerner og batonger som eksempler på gjenstander som har gitt eierne en tur i arresten, selv om forklaringen på hvorfor tingene har befunnet seg i håndbagasjen har vært gode.

5: Narkotika, opplagt tabbe

Narkotika er forbudt i de fleste land. Om du absolutt må bruke det, så ta det i alle fall ikke med i bagasjen eller lommene når du skal fly. De fleste som har kommet flygende fra Amsterdam har sett narkosnusehundene stå klare på grønn sone. Tar man med droger er man dum, men det er tydeligvis mange dumme mennesker.

6: Trafikkforseelser

Dette er neppe grunnen til at den jevne nordmann blir satt i forvaring på flyplassen, men i USA er det faktisk en vanlig grunn til arrest i følge den californske advokaten. Det skjer om man får påtale for å stå parkert på steder der man kun kan lesse av og på bilen, og man så velger å kjøre bort i den tro at situasjonen er avklart. Sikkerhetspersonell eller politi vil imidlertid ikke nødvendigvis ha samme syn på situasjonen. Kanskje prøver du å rømme åstedet? Vips, forfølgelse og arrest.

Fylla - like trøblete

Så til mer hjemlige forhold: En av de mest omtalte årsakene til at man kommer i trøbbel med sikkerhetspersonell på norske flyplasser er fyll. Se mer i artiklene nedenfor:

Luftens skrekk: Fyll og hylende babyer

og

Fylla får skylda - ville vikinger på tur

.

>> Slik pakker du riktig før reisen

Kilde: The Los Angeles Criminal Defense Attorney