Seilbok uten macho-ambisjoner

Ingen macho beskrivelser fra skumpisket hav, men en lavmælt beretning om hvordan takle en vimsete toåring og angsten for tysk politi. Hånd i hånd går essays om Europas historie og samfunnsliv. I boken Vanneveien gjennom Europa skildrer historieprofessor Tor Egil Førland en sommer i snekke på de europeiske elvene.

LOGG: <I>Vannveien gjennom Europa</I> - med logg over nautiske mil og elvenes historie.
LOGG: Vannveien gjennom Europa - med logg over nautiske mil og elvenes historie.Vis mer

"Selv om turen på Rhinen, Main og Donau var et slags feltarbeid, møter leserne av denne boka ingen dreven antropolog som tilbringer dager og netter i samtale med de innfødte. Jeg snakker helst ikke med fremmede."

Tor Egil Førland la i 1999 ut på en to måneders reise med 26 fots plastsnekke på tre europeiske elver. Med seg har han styrmannen Thale Østbye som også har som oppdrag å illustrere elveferden. I 2001 kommer boka Vannveien gjennom Europa Essay fra en båttur Her forteller Førland om hvilke utfordringer han støter på som småbåtskipper med seksti sluser å passere. Parallelt beretter han om Europa, i går og i dag, om politikk, økonomi og samfunnsliv. Humoren gnistrer bak hvert hjørne.

- Det er en norsk tradisjon som blant andre Fridtjof Nansen og Thor Heyerdahl er representanter for, nemlig å legge ut på båtreiser og å skrive om det etterpå. Jeg føyer meg på en måte inn i den tradisjonen, sier Tor Egil Førland til DinSide Reise.

Anti-helt?

Innledningsvis skriver Førland at man kan dele mennesker inn i og ikke-bekymrere og bekymrere, og at han selv tilhører sistnevnte. Men verken Nansen og Heyerdahl var særlig bekymret?!?

- Nei, de var vel ikke det. På den måten skiller denne boken seg ut fra andre reiseskildringer. Jeg er en oppriktig bekymrer og er kanskje mer en anti-helt. Men jeg er jo ikke bare redd. For eksempel var jeg tøff da jeg skulle gjennom en sluse i Bratislava og støtte på en nokså bøllete slusevokter, sier den sørlandske historieprofessoren og forfatteren.

Han sier også at boken ville vært annerledes dersom han ikke var så bekymret, at den kanskje hadde fått en sterkere machokoloritt. Førland tror likevel ikke at han er den enste reiseskribenten som er bekymret og redd.

- Det har kommet frem den siste tiden at også Nansen ikke var så barsk som man trodde, at han også var ganske redd, påpeker Førland.

Europa

"I motsetning til de fleste norske småbåter, har europeerne ankeret i baugen. Siden deres ordning er ulik vår og følgelig må være feil, er det sikkert et direktiv fra Brussel."

- Det er to årsaker til at denne reisen ble gjennomført. For det første synes jeg det er gøy å være ute i båt, for det andre er Europas historie og samfunnsliv mitt felt. Med denne reisen kunne jeg kombinere de to tingene, sier Førland.

Tenker forfatteren på flere reiser?

ELVEREISE: Ferden starter i Rotterdam og ender opp i Bratislava. Illustrasjonene er laget av Thale Østbye.
ELVEREISE: Ferden starter i Rotterdam og ender opp i Bratislava. Illustrasjonene er laget av Thale Østbye. Vis mer

- En gang er filosofi, flere ganger er perversjon, hørte jeg noen si om noe helt annet. Jeg kommer ikke til å gjøre det samme flere ganger, humrer Førland.

Men tanker om en ny reise er likevel i emning.

- Jeg har tanker om å seile opp lags den kinesiske keiserkanalen med samme type båt. Det kunne jo være morsomt.

Keiserkanalen strekker over 1.450 kilometer mellom Beijing i nord og Hangzhou i sør.

- Men jeg har ikke planlagt noe slikt ennå, altså, sier Førland til journalisten som forventer en ny skildring fra plastssnekka Clair av type Nidelv 26.

”Alle som har vært sammen med andre i en liten båt i mange uker, vet at man på et tidspunkt ønsker at man var alene, eller i alle fall ønsker at de andre var noen andre.”

Om forfatteren

Tor Egil Førland er født i 1959 og er oppvokst i Arendal. Forfatteren er i dag professor i historie ved universitetet i Oslo. Spesialfeltet er Europakunnskap. Bak seg har åtte bokutgivelser, både debatt- lærebøker. Han har også redigert lærebøker og tidsskrifter.

Boken er illustrert med pennetegninger, akvareller og fotografier. Billedkunstneren Thale Østbye står bak illustrasjonene. Hun har bakgrunn fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og fungerte som styrmann underveis.

Fakta

Forlag: Pax
Ugitt: 2001
Pris: 338 kroner
Illustrert, 288 sider

Ut på tur?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.