Se verden med diplomatpass

I DinSide Reises nye serie ser vi på jobbene som gir deg mulighetene til å se verden.

Se verden med diplomatpass
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Italia og flere amerikanske byer står på Øistein Bergs merittliste.
Italia og flere amerikanske byer står på Øistein Bergs merittliste. Vis mer

- Jeg hadde fremdeles russelue da jeg startet på bunnen i Utenriksdepartementet i 1952. Jeg hadde utferdselstrang og den gangen var det ikke så mange muligheter. I 1956 reiste jeg ut i tjeneste for første gang og kom da til New Orleans, forteller Øistein Bergh, norsk konsul i Madrid.

Berghs liste over steder han og familien har bodd etter 49 år i Utenriksdepartementets tjeneste er lang: New Orleans, San Francisco, Miami og Houston i USA, San José i Costa Rica, Havanna på Cuba, Manila på Filippinene, Sicilia og Genova i Italia, Rotterdam i Nederland, Zagreb i Kroatia, Tunis i Tunisia. Bergh reiser nå hjem til Oslo etter fire år i Madrid.

Familie på reisefot

- Noe av det mest spennende var da jeg under New Orleans-oppholdet ble sendt på oppdrag til Havanna. Det var Castros første år på Cuba. Her skjedde det mye, og arrestasjonene var mange. Det skumleste jeg har opplevd er ETAs bombing i gaten hvor vi har bodd i Madrid, summerer Bergh opp.

Natt til 12. mai i år sprenger ETA en bombe utenfor Banco Bilbao i travle Calle Goya i sentrum av den spanske hovedstaden. Flere bli skadet, men ingen liv går tapt. De materielle skadene var store etter den kraftige eksplosjonen. Les mer om dette her.

- Et slikt liv har sine fordeler og ulemper. Man får sett og lært mye. På den annen side får en ikke den kontinuiteten i forhold til familie og venner som en ønsker.

Berghs tre barn har fulgt med på reisene.

- Barna har hatt glede av å være med. De har fått lært seg språk og lært mye som de har fått nytte av som voksne, sier Bergh.

Berghs tre barn har som voksne reist og oppholdt seg i flere lengre perioder i utlandet. I dag er en av Øistein Berghs døtre bosatt på Havanna og en annen i Mexico.

Tjener

- For å passe inn i en jobb som denne må en være utadvendt. En må like mennesker. Det er viktig å være tjener fremfor byråkrat. Folk liker nemlig ikke å møte byråkrater, sier Bergh.

Konsulen forteller at han sitter i samtaler med mennesker både på ambassaden og på telefonen store deler av tiden.

- En blir nesten som en slags sosialarbeider å regne, humrer han.

Bergh sier at i dag går den vanligste veien inn i diplomatiet om Utenriksdepartementets aspirantkurs.

- Her kreves akademisk bakgrunn og en bør være en ledertype, sier Bergh.

  • Høyere universitetsutdannelse, skriftlige og psykologiske tester og gode språkkunnskaper – kravene til Utenriksdepartementets aspiranter er høye. Det finnes likevel snarveier. Les mer om hva som skal til for å få seg en jobb ved utenriksstasjonene.
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.