Se utrolige Mumbai

Vi dro til verdens største by. Her er bildene fra en annen verden!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se stor bildespesial her

India - verdens fjerde største økonomi og verdens nest største land i folketall. Hva er det så med dette landet som gjør at vi ikke har oppdaget det tidligere? Mange har drømt om India som reisemål, men alle har hørt om Dehli-belly og tungrodd indisk sneglesystem. Dette er ikke nødvendigvis riktig. Vi besøkte Mumbai i India for å se hvorfor flere flyselskaper nå satser på direkteruter til landet.

Enorme menneskelige ressurser

- Når det bor 18 millioner i en og samme by, er det klart man har en utfordring for å gjøre byen levelig. Vi er mange, og har enorme utfordringer i å få dette til å fungere.

 Foto: Dag Erik Grøtnæs
Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Tombi Singh er vår guide for anledningen. Litt av en karismatisk type. Ser faktisk mer ut som en burmeser enn en inder. Han er, som nesten alle andre indere, hindu.

- Vi har en stor tro på at du virkelig er din egen lykkes smed. Din situasjon i dette livet kommer som et direkte resultat av hva du har gjort i ditt forrige liv. Det er din karma som avgjør om det holder til et flott neste liv. Derfor skal du ikke synes synd på en fattig inder. Han får sin sjanse han også, han må bare få en bedre karma først, forteller han.

>>FOTOALBUM: Verdens største by - Mumbai.

Vel, fattigdom er alltid det som treffer deg hardest når du er nordmann og reiser til slike deler av verden. Kontrastene er store i India. Fra den ene ytterligheten til den andre. Skal vi tro de fleste vi snakker med synes ikke indere synd på seg selv, det hele er en prosess de må gjennom. Veldig fjernt fra hvordan min egen tankegang ville vært dersom jeg levde under samme kår.

«Har man råd til det i India skulle det vel ikke være noen ting i veien for å få det til i Norge.»


Tombi Singh mener at denne måten å tenke på er med på å holde kriminaliteten nede. Den generelle oppfatningen i India er at fattigdommen er selvpåført fra et tidligere liv, og vil du ut av fattigdommen må du leve pent og pyntelig i dette livet for å oppnå goder i det neste.

- Da sier det seg selv at man ikke kan stjele, rane og voldta. Det er dette som gjør hinduisme til en særdeles fredelig og tolerant måte å leve på. For det må være klart, hinduisme er ingen religion, bare et livssyn, sier Singh.

De kaller det "The Brahman way of living."

Indere er tallrike. De jobber og sliter, og satser for å komme seg opp og frem. I alle år har kastesystemet satt en effektiv stopper for å jobbe seg opp i klassene, men selv dette begynner man å få bukt på.


Ashok Raj er ansatt i et av de største firmaene i Dehli. Han forteller om et system i forandring og forbedring.

- Slik det er nå, jobbes det hardt fra regjeringshold for å bedre mulighetene for alle. På skoler og arbeidsplasser reserverer man nå plasser for de med lavere kaste, for at det ikke skal bli den samme skjeve fordelingen som tidligere.

Denne menneskelige ressursen kan du for eksempel se i det indiske togsystemet. Indian Railways sies å være verdens største arbeidsgiver med en million arbeidstakere. Hver dag frakter de 10 millioner mennesker inn og ut av Mumbai.

Et annet eksempel er verdens største vaskeri, som ligger rett utenfor slummen Dharavi i Mumbai. Her jobber det hver dag 10.000 menn som vasker klær for alle i området. De kommer hjem til deg, henter klærne, vasker dem og leverer dem tilbake på døra. Riktignok skal du ikke være kresen på hvilken stand klærne dine kommer tilbake i. Mennene gnir, kaster, slår og slenger klærne som om de knekker sement ut av plaggene. Rent blir det, men jeg kan umulig tenke meg at klær fra Jack&Jones ville tålt denne behandlingen.

 Foto: Dag Erik Grøtnæs
Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Hva kan du oppleve i Mumbai

Drømmer du om å reise til det fargesprakende landet, kan du nå gjøre dette veldig enkelt. Flere flyselskap tilbyr direkteruter til både Mumbai og Dehli. Blant annet Finnair og Brussel Airways. Sistnevnte tilbyr priser helt ned i 4.800 kroner tur/retur. Med lave levekostnader i India betyr dette at du kan få deg en særdeles opplevelsesrik ferie for en rimelig lav pris.

>>FOTOALBUM: Verdens største by - Mumbai.

Dehli er ikke å anbefale for en turist. Her er kriminaliteten høy, og det er mer å regne som et sentrum for politikk og økonomi enn severdigheter og attraksjoner. Det du derimot bør benytte deg av, er å reise til Mumbai. Byen konkurrerer med Mexico City om å være verdens største - ingen vet helt sikkert. Og i en av verdens største byer er mangfoldet selvsagt stort.

I Mumbai kan du feste med Bollywoodstjernene, du kan se reise ut på Elephanta Island og se på grottetemplene som ble hugget ut av hindumunker med hammer og meisel. Du kan besøke Asias største slum, Dharavi, med hele én million innbyggere, og du kan se de mest fantastiske hager og områder midt inne i bykjernen eller utenfor.

 Foto: Dag Erik Grøtnæs
Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Grottene på Elephanta Island er virkelig noe for seg selv. Grottene ble hugget ut for godt og vel 1.500 år siden og er fortsatt særdeles godt bevart. I dag står de på UNESCOs verdensarvliste. Grottene er tilegnet guden Shiva og tar deg på en reise gjennom historier om ham. For å se litt enkelt og nøkternt på det har man rett og slett hugget ut en tegneserie i et sett enorme grotter inne i fjellet. Ikke annet enn imponerende. Figurene hugget inne i grotten er såpass levendegjort at da portugiserne først ankom øyen, trodde de det sto folk inne i grotten. I dag kan du fortsatt se masser av kulehull i et forsøk på å skyte "fiendene" som gjemte seg.

For å komme ut til øya tar du båt fra havna ved "Gateway to India," hvor Kong Georg av England ble satt i land da han besøkte landet. Monumentet som står der minner deg om kolonimakten som en gang dominerte landet. Derfor snakker forbausende mange indere engelsk, og de har fortsatt venstrekjøring på veiene. På folkemunne sier man at engelskmennene la igjen to bra ting i India - venstrekjøring og språket. "Gateway to India" er lett å finne frem til og det er her båtene til Elephanta går fra.

«På folkemunne sier man at engelskmennene la igjen to bra ting i India - ventstrekjøring og språket.»


Miljøvennlig transport

For å komme seg rundt i byen benytter du deg enten av tog, taxi eller rickshaws. Inne i bykjerner er det ikke lov med disse hybridene mellom bil og motorsykkel, så er du i sentrum må du belage deg på taxi.

En ting skal man merke seg, og det er hva den indiske regjeringen har gjort for å bedre luftkvalitenen i de store byene i landet. I Mumbai finnes det 50.000 taxier og 200.000 rickshawer. Alle disse har blitt tauet inn og fått byttet ut motorene slik at de går på miljøvennlig brensel. Dermed ble luften i byen mer levelig. I tillegg har de gjort det samme med alle busser og lastebiler. Kanskje dette hadde vært en løsning i Norge? Har man råd til det i India skulle det vel ikke være noen ting i veien for å få det til i Norge.

Pass på taxiregninga

Å kjøre taxi kan være en litt innviklet sak. På førersiden utenfor hver taxi står det et type takstameter. Spaken på denne må du skyve ned før du setter deg i taxien, og da begynner det analoge taxtameteret å gå. Når du er framme ved målet ditt, må du ikke la taxisjåføren lese av skjemaet for takstene. Dette sørger du for å lese av selv. Se hva takstameteret står på og sammenlikn nedover skjemaet for å finne hva DIN takst er. Dette vil de garantert prøve å snyte deg på, så vær obs. Skulle det oppstå problemer, kan det være et tips å huke tak i nærmeste forbipasserende (det er ALLTID en forbipasserende i Mumbai), for å få han til å hjelpe deg med prisen. Innbyggerne i byen er veldig samvittighetsfulle, og du vil mest sannsynlig få hjelp.

Indisk politi kan være svært brutale overfor kriminelle, og det å lure noen for taxiregninger blir ikke tatt lett på. Derfor er taxisjåførene svært vennlige når de blir konfrontert med mulig svindel. I Mumbai er det også mye politi i gatene, og det føles betryggende.

>>FOTOALBUM: Verdens største by - Mumbai.

Utenfor byen

Hvis du vil oppleve litt annet enn storbyen Mumbai, er det et forslag å ta turen til landsbyen Lonavla. Dette er et typisk landlig feriested for urbane indere, og her ligger det flere resorts. Lonavla er altså en liten landsby som ligger i fjellene utenfor Mumbai. Det tropiske området er vakkert, og når du går opp fjellene for å se buddhistgrottene som er hugget ut på toppen, kan du skue utover de enorme rismarkene som ligger på flaten nede i dalen.

Her kan du se rismarkene fra tempelet hvor man kommer for å ofre dyr for familiens helse. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Her kan du se rismarkene fra tempelet hvor man kommer for å ofre dyr for familiens helse. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Buddhistgrottene i Lonavla, som nå er adoptert av hinduene, ble hugget ut for ca. 2.000 år siden, og reisverket av teak inne i tempelgrotten er det originale som ble satt inn under byggingen. Rett og slett et fantastisk skue. En kan bare tenke seg hvilken innsikt de har hatt i matematikk og arkitektur for å kunne måle opp og utforme slike enorme konstruksjoner. På området er det flere grotter, og bortsett fra tempelgrotten har du også kammer og rom som fungerte som boliger for buddhistmunkene. Dessverre er akkurat disse grottene i dårlig forfatning, og man kan tydelig lukte stanken av urin etter besøkende som ikke bryr seg med å holde seg til de kommer ned fra fjellet igjen.

Tempelet utenfor grotten fungerer i dag som et hindutempel, hvor pilgrimer kommer for å ofre til guden Shiva i håp om at barna skal få et lykkelig liv. Da er det forferdelig at stedet er i en dårlig forfatning.

- Dette er svært trist for oss alle som bryr oss om gammel indisk kultur. Vi håper at myndighetene skal våkne og bevilge penger slik at vi kan få bukt med slik uverdig behandling av et fantastisk kulturminne, forteller Tombi Singh.

- Fortell det til alle der hjemme, slik at myndighetene våre får høre at de skriver det i utlandet.

Vel, jeg er enig med han. Man burde sørge for at slike fantastiske kulturminner består.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!