Kunstinstallasjonen viser forhørsmetoder amerikanerne bruker på Guantanamo-leiren. Illustrasjon:  Foto: Colourbox
Kunstinstallasjonen viser forhørsmetoder amerikanerne bruker på Guantanamo-leiren. Illustrasjon: Foto: ColourboxVis mer

Se tortur "live" for en dollar

Omstridt turistattraksjon i New York.

En ny og annerledes attraksjon forstyrrer det ubekymrede livet på fornøyelsesøya Coney Island i Brooklyn, New York. Den politiske kunstneren Steve Powers har laget en kunstinstallasjon av forhørsmetoden "waterboarding", som benyttes på den amerikanske militærbasen Guantanamo, skriver New York Times.

"Drukner" fangen

Kunstinstallasjonen består av dukker bak et gitter som utfører den omstridte forhørsmetoden. Om du putter en dollar i myninnkastet, begynner de inntil da stillestående dukkene å bevege på seg. Mannen med svart hette over hodet som står bøyd over en fastbundet fange, begynner å helle vann inn i fangens munn og nese. Dette får fangen til å få drukningsforemmelser via åndenød.

Mannen bak installasjonen har uttalt til media at han først hadde planer om å bruke virkelige mennesker i "kunstverket", deriblant ham selv - men at han kom frem til at det ville være å gå langt over streken ... Uansett: Ifølge FoxNews, skal Powers stille seg til disposisjon som "fange" overfor en profesjonell instruktør i forhørsteknikker og gjennomgå "waterboarding" 15. august.

Utstillingen vil senere bli flyttet til Park Avenue Armory på Manhattan, hvor den vil bli utstilt sammen med andre prosjekter fra organisasjonen Democracy in America.

Kunstnerens mening med installasjonen, er at de som ser den skal tenke at dette er for ille, og det går ikke an at dette utføres i amerikanske leire i dag. Utstillingen har vekket både sjokk og avsky, dels rettet mot kunstinstallasjonen, og dels mot forhørsmetoden som sådan.

Artikkelen fortsetter under annonsen