Se SAS og Norwegians nye fly

Om noen år reiser du slik.

<strong>VROOOM:</strong> Både SAS og Norwegian er opptatt av at de nye flyene skal skjerme miljøet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/SAS/Norwegian
VROOOM: Både SAS og Norwegian er opptatt av at de nye flyene skal skjerme miljøet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/SAS/Norwegian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapene har virkelig gjort storinnkjøp i det siste.

Mandag ble det kjent at SAS skal kjøpe 30 Airbus A320neo-fly, med forkjøpsrett om kjøp av ytterligere 11 fly. Det første flyet vil bli levert i første halvdel av 2016, og det siste i 2019, melder SAS i en pressemelding.

Ordren er på cirka 18 milliarder svenske kroner.

Tirsdag kunne Norwegian fortelle at også de har svidd av litt penger. Flyselskapet har nemlig inngått en avtale med Boeing om kjøp av ytterligere 15 fly av typen 737-800. Disse vil bli levert i perioden 2015 til 2018. Flyselskapet har fra før av en kjøpsordre på 63 nye 737-800 Boeing-fly, som skal leveres frem til 2016, ifølge Norwegians nettsider.

>>>Om to år kommer Dreamlinerne

Fokus på miljø

Både SAS og Norwegian legger ikke skjul på at de prioriterer miljøvennlige fly.

– Flyene er state of the art når det gjelder å skjerme miljøet og beskjedent drivstofforbruk. Over 40 prosent besparelser i forhold til de som flyene skal erstatte, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

– Nå snakker vi om neste generasjons fly, og disse maskinene er lekre også. I hovedsak vil de bli brukt på kort og langdistanse i Skandinavia og Europa, men faktisk er det så anvendelige at de kan fly til New York på grunn av de har så gode egenskaper og bruker så lite fuel, legger han til.

Norwegian-flyene vil heller ikke se så veldig annerledes ut i forhold til nå.

– Flyene er som dagens, men har reduserte miljøutslipp og mindre drivstoffbruk, forteller kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Bjørn Kjos sier at de nye flyene gir Norwegian mulighet til å få kostnadene ned, noe som er helt avgjørende i konkurransen fremover. Foto: Per Ervland
Bjørn Kjos sier at de nye flyene gir Norwegian mulighet til å få kostnadene ned, noe som er helt avgjørende i konkurransen fremover. Foto: Per Ervland Vis mer


Bjørn Kjos, administrerende direktør i Norwegian, sier følgende om de nye flyene:

– I Norwegian er vi opptatt av å være fremtidsrettet og tenke langsiktig. De nye opsjonene gir oss en mulighet til å sikre flere nye fly og bygge for fremtiden. Ikke minst gir det oss en mulighet til å få kostnadene videre ned, noe som er helt avgjørende i konkurransen fremover. Dersom drivstoffprisene forblir høye er det enda mer behov for helt nye og drivstoffgjerrige fly og i Norwegian vil vi eie fremfor å leie. Videre vil vi på et tidspunkt begynne å fase ut de første Boeing 737-800-maskinene våre. Da er det helt avgjørende at vi har mulighet til å få kjøpe nye fly. I et miljøperspektiv vet vi også at det kommer stadige forbedringer, slik at nye fly er en vinn-vinn både for passasjerer, for miljøet og for oss som selskap.

Les også: Norwegian lover halv pris til New York

Boeing NG til Oslo

– Denne bestillingen av den kommende og nyeste modellen av Airbus A320, er et stort og viktig steg i fornyelsen og harmoniseringen av vår flyflåte. SAS vil dermed ha flyindustriens mest kostnadsbesparende og miljøvennlige kort- og mellomdistansefly fra 2016, sier Göran Jansson, Deputy President & CFO, i SAS' pressemelding.

Fra 2015 vil Boeing NG (Next Generation) operere ut fra Stockholm og Oslo, mens Airbus 320-familien vil ha base i København.

Alle MD80-flyene i Stockholm vil bli erstattet av leasede Boeing 737NG, som blir sluttført i løpet av 2013. I Oslo vil de eldste Boeing 737 Classics være erstattet av Boeing 737NG i løpet av 2014, ifølge SAS.

>>>Her kan du se fremtidens fly

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer