Se Roma på en dag

Roma: Den vel 2.700 år gamle byen har skiftet mellom å være fillete landsby og verdens absolutte sentrum. Ønsker du å se Roma skal du gjøre det til fots. Har du dårlig tid gjør du det på denne måten.

Roma er historien du kjenner fra før, alle veier leder hit. Roma er samtlige europeeres fortid, og selv om du besøker byen for aller første gang føler du deg hjemme. På en litt rar måte. Byen som rommer så mye historie tvinger deg til å ta umulige valg. Hvis det er umulig å favne denne byen på en uke hva gjør vi stakkarer som har enda mindre tid? For deg som kun har satt av en enkelt dag til den evige stad har vi lagt følgende slagplan. Spenn på deg go’ skoene og bli med.

Romersk legionær tar jobben sin truende alvorlig. Vis mer


Start turen i verdens største skattekammer!

Har du planer om å se Roma på en dag har du dårlig tid. Vi starter tidlig, 8.45 for å være nøyaktig, og vi starter med verdens største skattekammer - Vatikanmuseet, i Citta del Vaticano. Om du trøtt og uopplagt banner deg frem i morgendisen utenfor de gamle pavepallasene, kommer du til å takke meg det øyeblikket du kommer ut igjen og får se den åtte hundre meter lange køen som har dannet seg i mellomtiden.

Vatikanmuseet er som Roma i miniatyr - overveldende. Skal du ha en sjanse her er det viktig at du er krass og bestemt i dine valg. For førstegangsbesøkende foreslår vi at du setter kursen strakt til det sixtinske kapell, hvor du blant annet ser Michelangelos første og siste utførte freske, mesterverket - Dommedag. Følg så på i godt tempo og se Rafaels fire stanser (dekorerte rom) på den avmerkede grønne ruten. Stansene ble i sin tid bestilt av pave Julius II som ønsket å utsmykke fire rom i sine nye gemakker. Det tok Rafael 16 år å fullføre verket som etablerte han som en av Romas største kunstnere.

Den katolske verdens sentrum

Og siden du er i området er det vel strengt tatt kriminelt å ikke ta en aldri så liten titt på hva som regnes som sentrum i det katolske univers: Peterskirken. Skal du se én kirke i Roma (det er nærmere 700 av dem!) så er det denne. Overdådig vakker og nyoppusset for anledningen ventes her 30 millioner besøkende pilegrimer og turister i løpet av jubileumsåret. Bygget over apostelen Peters grav samlet paver barokkens og renessansens store arkitekter og genier for å fullføre den enorme basilikaen. Det tok 100 år. Husk å ta med anstendige klær, turister iført shorts eller med bare skuldre blir vist bort her. Hver søndag klokken 12 gir paven en velsignelse fra vinduet i biblioteket – om han er i byen.

Colosseum, Romas blodige teater

Fra Vatikanets høykultur tar vi turen østover på tvers av byen til Colosseum, Romas blodige amfiteater. Colosseum ligger ved siden av Palatinhøyden og et godt stykke unna Vatikanet. Finner du ikke ut av byens buss- eller trikkeruter kan en taxi være tingen her, ingen vits i å slite ut bena med det aller første. Synes du taxi blir for dyrt stopper undergrunnsbanen (linje B) her. Colosseum ble opprinnelig bygd av keiser Vespasian i år 72 e.Kr. Det enorme teateret hadde plass til over 55.000 tilskuere som kunne forlyste seg på blodige gladiatorkamper eller eksotiske utsultede dyr som kjempet mot hverandre. I dette bildet kan du se hvordan arenaen er bygget opp innvendig.

I en politisk markering har ruinene i år blitt utstyrt med 40 grønne lamper som tennes hver gang en dødsdom utføres et eller annet sted i verden. At Colosseum er viktig for byens innbyggere er det ingen tvil om, en av Romas mange myter forteller at byen vil leve så lenge Colosseum består.

Så og si vegg i vegg med Colosseum ligger Forum Romanum, ruinene etter hva som var sentrum for det politiske, juridiske og det kommersielle livet i det gamle Roma. Billettene her gir også innpass til ruinene på Palatinhøyden hvor du blant annet kan se barndomshjemmet til keiser Augustus.

På høy tid med en pause

Roma er en hektisk by: Vespaene surrer rundt deg som sinte veps (kanskje det også var opphavet til navnet?), bena verker og selv om neste severdighet kaller lønner det seg å legge inn et par stopp underveis. Forsøk en av byens mange gaterestauranter eller espressobarer, skilt som leser ’Alimentari’ eller har et eller annet kaffesymbol er gode veivisere.

Museei Capitolino: Verdens første museum

Rett på baksiden av det enorme hvitkalkede Victor Emmanuel monumentet på Piazza Venezia ligger en bortgjemt liten perle, Capitolhøyden. Etter å ha besteget den imponerende Cordonata trappen kommer du opp til Piazza del Campidoglio. Piazzaens perfekte geometriske struktur er komponert av Michelangelo (hvem ellers?), som også tok seg av byggingen av Palazzo Nuovo samt oppføringen av statuene som pryder Campidoglio. Her ligger også Museei Capitolini, et museum dedikert klassiske statuer samt mesterverk av blant annet Caravaggio. Museei Capitolini ble ved sin åpning i 1793 verdens første offentlige museum.

Pantheon, det bærekraftige mesterverk

Vi begynner å bli slitne nå. Men skal du i ettertid kunne skryte på deg å ha 'sett' Roma må du få med deg det antikke tempelet for alle guder, Pantheon. Romas eldste bestående bygning, er som en grunnstein i bybildet, en demonstrasjon av de gamle romerers perfeksjonerte ingeniørkunst. Sett fra utsiden kan inngangspartiet lure en hver til å tro at du står utenfor en fortapt og overlatt ruin. Vel inne i det gamle tempelet er det få som ikke lar seg forundre over den enorme kuppelens størrelse og skjønnhet. Et sirkulær åpning plassert midt i kuppelens senter fungerer som tempelets eneste lyskilde. I Pantheon finner du også Rafaels grav.

Et hett tips på en varm dag: Vis av vis Pantheon ligger en av Romas beste iskrembarer, Della Palma. Her får du alle tenkelige og utenkelige smaker og istyper, og som kjent er italiensk is ikke til å kimse av. En ren nytelse!

Og solen går ned på...

En gåtur i Romas gater kan by på så mangt... Vis mer

Kjærlighetens trapp, Spansketrappen. Hva ville en dag i Roma vært uten en stille stund blant elskende par på Piazza di Spagna. Fullført av den italienske arkitekten Francesco de Sanctis i 1793, har Spansketrappen blitt et av Romas særpregede landemerker. Ønsker du å se eller bli sett er dette stedet. I tidligere tider sies det at kunstnermodellene kom hit for å vise seg frem for byens kreative sjeler, i dag er trappen holdeplass for unge på jakt etter sitt første kyss eller turister som oss med verkende ben på jakt etter Romas sjel. For deg som har noen lire å bruke opp kan gatene som strekker seg fra Spansketrappen være til god hjelp. Her har de aller største motehusene sine butikker.

Tid for...Pizza!

Alle Pantheons guder skal vite at livet som oppdagende turist kan være hardt. Men når føttene verker og ganen skriker etter noe annet enn paninis og espressoer er det lite som er mer tilfredstillende enn en ekte pizza. I Largo de Lombardi, ikke langt fra Spansketrappen, ligger pizzeriaen La Capricciosa. Her kjøper du pizza al forno, pizzastykker solgt i løs vekt. Det er billig, enkelt og fantastisk godt.

Dagen er omme (hvis du klarte alt dette da...), synd for oss men hell for føttene. Roma byr på uendelig mye mer, vakre Piazza Navona, massive Castel Sant' Angelo, uforglemmelige Villa Borghese, Katakombene, Trastevere sine labyrintgater og så videre. Husker du på ett eller annet tidspunkt å stoppe innom byens vakreste fontene, Trevi-fontenen, hvor Anita Ekberg en gang skal ha dyppet sin voluminøse kropp, kan du i det minste trøste deg med myten som sier at den som kaster en mynt over skulderen i vannet vil få se Roma igjen. Og det er vel verdt et forsøk!

DinSide i Roma

DinSide er for tiden i Roma og i dagene fremover kan du følge oss på vår oppdagelsesferd i den evige stad. På torsdag tar vi en titt på byens fantastiske handlegater, besøker en av verdens mest kjente klesdesignere og finner et aldri så lite knep for å spare litt penger. For å se bilder fra den evige stad må du klikke på lenkene oppe til høyre i artikkelen! For å se hva våre lesere synes om Roma kan du ta en titt i Reiseguiden.