Se privatjetene innvendig

Krøsuser, regjeringer og popstjerner flyr ikke passasjerfly når de skal fra A til B. Se bildene av luksusjetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er milevis av forskjell på for eksempel Ryanairs krøtterklasse med stoler der du ikke kan regulere seteryggen, og VIPenes privatjeter.

BILDER av luksusjetene

Og da snakker vi ikke om private "småfly". Dette er ganske så store fly med kabinareal fra litt mer enn 100 kvadratmeter og opp til over 525!

Vi hadde noen anelser om hvordan ståa er etter at vi snakket med luksusflyvertinnen Julia Fish som jobber for et styrtrikt medlem av den saudiarabiske kongefamilien. Hun er flyvertinne i Boss og Gucci.

Slik sere loungen ut i Airbus Corporate Jet. Foto: Airbus
Slik sere loungen ut i Airbus Corporate Jet. Foto: Airbus Vis mer


Dermed har vi funnet frem bildene av interiøret i Boeings og Airbus' populære privatjeter. De ser ut som suiter på femstjerners luksushotell.

BILDER av luksusjetene

Vi snakker om lenestoler i skinn, egne bad med dusj, soverom, underholdingslounger, møterom, spisesalong, kjøkken, og i det nye gigantflyet Boeing 787 er det til og med plass til Rolls Roycen i etasjen under loungen. Du ser den gjennom glassgulvet.

Markedet er ganske godt for privatjetene. De fleste lands regjeringer har et eget privatfly de bruker for å frakte statsoverhodene og andre viktige personer når de skal treffe utenlandske kolleger. Mange av de store, multinasjonale selskapene har også egne jeter.

Flest private kjøpere

Men den ivrigste kundegruppen er faktisk rikingene. Det stemmer i hvert fall for Boeing. 44 prosent av deres privatjetkunder er (steinrike) individuelle personer, de fleste fra Midtøsten. (Røkke hadde en Boeing Business Jet frem til 2003.) Forskjellige lands regjeringer står for 36 prosent, mens resten, 20 prosent, består av selskaper som leier ut fly til enkeltoppdrag.

Det har i løpet av de siste 11 årene blitt bestilt rundt 135 Boeing Business Jets, syv av dem i år. De fleste er 737-modellen, mens det er bestilt ett 787-fly, som er basert på den splitter nye kommersielle 787 Dreamliner. Det er det eindomskongen Joseph Lau fra Hongkong har bestilt et 787 VIP fly fra Boeing.

787 VIP er det dyreste av Boeings privatjeter og koster fra 150 millioner dollar, cirka 850 millioner kroner, ifølge New York Times. Og her kan du få plass til det du vil - for eksempel kino, treningssal eller stall til hesten!

I 2010 kommer for øvrig et enda større fly fra Boeing, nemlig 747-8 VIP, med maks 526,5 kvadratmeter, når "hemsen" SkyLoft også regnes med.

Skal det være et A380 som privatfly?

Hovedkonkurrenten Airbus har selvsagt også et utvalg privatjeter. Disse er A318 Elite, Airbus Corporate Jetliner (ACJ), A320 Prestige, A330, A340 ... og for den helt uvirkelig rike: gigantflyet A380.

I mai i år hadde Airbus fått inn bestillinger på 14 Airbus Corporate Jets, og tre VIP Airbus A340-fly, noe som gir inntekter på rundt 1.1 milliarder dollar, cirka 6,2 milliarder kroner. Det sies dessuten at russeren Roman Abramovich har bestilt et A380-fly.

BILDER av luksusjetene

Ta en 360-graders tur i Airbus Corporate Jetliner