Se opp for tyvene på Gardermoen

Sommeren er tyvenes favorittid, for da er det lett å finne ofre.

Det er i avgangshallen tyvene opererer. Foto: Per Ervland
Det er i avgangshallen tyvene opererer. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du fly fra Gardermoen i sommer? Da bør du passe på. Sommeren er rene høytiden for tjuvradder som lever av å loppe reisende for verdisaker.

Gardermoen en sommerdag. Det kryr av folk som er på vei til Kreta, London eller tante Helga i Tyskland. Det er køer ved innsjekkingsautomatene, køer ved bagasjeskrankene, ved billettskrankene, foran kafeen og på vei inn i sikkerhetskontrollen.

Det er her de slår til, tyvene som anser lett forvirrede, stressede og uoppmerksomme reisende som de enkleste ofre.

- De slår til når du er uoppmerksom og konsentrerer deg om noe annet. Når du skal sjekke inn på automaten, eller kjøpe billetter, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det er særlig der mange folk samles tyvene ser sitt snitt til å stjele. Foto: Stine Okkelmo
Det er særlig der mange folk samles tyvene ser sitt snitt til å stjele. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


- Når man er ute og reiser og føler litt stress, er det fort gjort å glemme en veske som er åpen når man står i minibanken for å ta ut penger.

Det skal ikke mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet til for at de proffe tyvene slår til.

- Når man er på en flyplass er man spesiell sårbar, for mister du pass, lommebok, bankkort kan du risikere at reisen går i vasken, sier Kobro.

Les også: Stjeler bagasje på Gardermoen

Størst fare før sikkerhetskontrollen

Stasjonssjef ved Gardermoen Politistasjon, Paal Sørhagen, bekrefter at det er mange tyverier på Gardermoen i sommermånedene.

- Hittil i år har vi fått inn 192 tyverianmeldelser, og det er en nedgang i forhold til samme periode i fjor. Da fikk vi inn 254 anmeldelser. Så det går riktig vei, sier Sørhagen.

- Hvor mange tyverianmeldelser fikk dere inn i 2009 totalt?

- Vi fikk inn 551 anmeldelser. Så får vi inn under 500 i år, så er vi fornøyde.

Sørhagen bekrefter at det er om sommeren, og særlig i juli, at tyvene florerer. Og det forekommer flest tyverier før passasjerer er gjennom sikkerhetskontrollen, altså i avgangshallen og fellesområdene ved tog- og busstasjon etc.

- I juli det er mange som ikke er vant til å reise som er ute på farten. De er lette bytter, fordi de ikke er vant til å være på en flyplass og ikke helt vet hvordan det hele fungerer.

- De kommer på flyplassen litt desorienterte, for det er krevende å orientere seg i en stor terminalbygning. De prøver å finne ut hvor de skal sjekke inn, hvor sikkerhetskontrollen er osv. Da er ofte fokuset på å finne fram fremfor å passe på bagasje og verdisaker. Og når vi er på reise, så har vi med oss alt, og gjerne lett tilgjengelig, på toppen av bagasjetrallen, sier Sørhagen.

- Min oppfordring til publikum er at det alltid bør være noen som passer på eiendelene, særlig i områder der mange personer samles, og man har fokus et annet sted.

- Hvem er disse tyvene?

- De er mobile personer som beveger seg med tog, og som oppholder seg kort tid på flyplassen, og reiser vekk. Vi har registrert en del utenlandske tyver, men jeg kan ikke si at det bare er utlendinger som stjeler.

Politiet har analysert situasjonen med tyverier, og patruljerer jevnlig avgangshallen som forebyggende tiltak. De har også i samarbeid med flyplassen og flyselskapene sett på plassering av innsjekkingsautomater og gjort endringer som gjør det vanskeligere for tyvene å stjele uoppdaget.

- I det øyeblikket tyveriet har skjedd så er det for sent. Kanskje familien har spart i årevis til denne ferien, og så blir de frarøvet muligheten til å reise. Så mitt beste råd er å passe godt på eiendelene, og samarbeide med andre i reisefølget slik at noen alltid holder øye med sakene.

- En venninne av meg oppdaget at lommeboken var stjålet først da hun var gjennom sikkerhetskontrollen. Når hun tenkte tilbake, kom hun på en mann som absolutt skulle hjelpe henne å få bagasjen ombord på toget på Nationalteateret. Det var antagelig hans medsammensvorne som tok lommeboken da hun var opptatt av å følge med på mannen med bagasjen hennes.

- Ja, det er et klassisk eksempel. Det er viktig å huske på at tyvene opererer alle steder der folk er på farten, for eksempel på Oslo S og Lillestrøm stasjon. Det gjelder å være oppmerksom under hele reisen, sier Sørhagen.

Pass deg også for tyverier når du er kommet frem. Så lett blir du lurt

Pass på!

  • Ikke ha en åpen veske plassert på toppen av bagasjetrallen.
  • Ikke forlat bagasjetrallen din, eller annen bagasje selv om du bare skal stikke bort til søppelbøtten og hive noe.
  • Hvis du reiser med flere, sørg for at noen alltid passer på og holder øye med alle eiendeler.
  • Hvis noen dulter borti deg, så grip tak i verdisakene dine umiddelbart. Dulting er en klassisk avledningsmanøver tyver bruker.
  • Ikke glem at tyvene også opererer på togstasjonene og ombord på toget.
  • Hold vesker lukket. Ikke ha verdisaker lett tilgjengelig (i baklommer, f.eks.)

Les om hvordan DinSides reisevante journalist ble loppet i London