Se opp for tyven!

Omtrent én av ti reisende vil bli robbet i sommer. Det viser en undersøkelse foretatt av Europeiske Reiseforsikring.

Så står du der… Det som skulle være en romantisk byferie i Roma, ender med tap av all bagasje. Hva gjør du da? Selv om enkelte reiseforsikringer lover deg hjelp på stedet blir ferieopplevelsen fort redusert.

Tøm bilen før tyven gjør det

Når det gjelder ran, tyveri, bilinnbrudd, tap av bagasje o.l viser statistikken at omtrent én av ti vil være uheldige og oppleve dette i sommer. Svært mange av tyveriene har tilknytning til bil og bilbruk. Administrerende direktør i Europeiske Reiseforsikring, Ivar Leren, forteller at mange velger bilen som fremkomstmiddel på ferie i Europa.

- Det er svært viktig og ikke oppbevare kontanter i bilen. Dessuten må verdigjenstander oppbevares i lukket bagasjerom og ikke ligge synlig i bilens kupe. Det er også viktig å ikke la bagasjen ligge i bilen over natten, sier Leren.

Hvilke land er verst?

På fire-på-topp listen over land hvor biltyveri ikke er helt uvanlig ligger Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia. Færrest biltyverier og bilinnbrudd finner vi i Sveits og Østerrike.

De reisendes ”5 bud”

  • Bruk reisesjekker og kort på turen. Tyveri av bagasje kan forekomme, men tap av kontanter er mest vanlig. Husk at kontanter sjelden erstattes med mer enn noen tusen kroner (3.000 hos Europeiske Reiseforsikring)
  • La ikke kostbart fotoutstyr ligge å slenge i bilen eller på restaurantbordet.
  • Gå ikke fra verdisaker eller bagasje uten tilsyn. Få gode venner til å passe på tingene mens du er borte. Ikke tilfeldige venner…
  • Om tyveri skulle skje, må du melde tapet til politiet på stedet og få skriftlig bekreftelse på dette.
  • Ta vare på alle kvitteringer for utlegg du har hatt i forbindelse med tyveri.

Tilslutt: Bruk sunn fornuft og god tur!

Artikkelen fortsetter under annonsen