Se opp for taxfree-tull

Skattefri alkohol er forbeholdt de som er ute av landet i 24 timer. Men ikke alltid ... Her er tipsene for en lovlig alkohandel om bord og på land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Vis mer


Vi nordmenn har en rekke bestemmelser å forholde oss til når det gjelder handel i utlandet. Det er kvoter, forbudte varer, 24-timers regler og ikke minst: Unntak fra reglene …

Tollreglene

Vi har en fastsatt kvote å forholde oss til, når vi tar utenlandske varer med tilbake til landet etter en reise. Ved opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan vi ha med varer for inntil 5.000 kroner. Ikke hva som helst av varer, riktignok – vi må forholde oss til bestemte liter- og kiloantall, og enkelte varer får vi ikke ha med i det hele tatt – men altså varer for inntil 5.000 kroner.

Dersom du er ute av landet i mindre enn 24 timer, er det imidlertid ikke så "enkelt". Da har du en beløpsgrense på 2.000 kroner å forholde deg til, og her kommer malurten for alle fergeentusiaster i disse førjulstider: Taxfreevarer er bannlyst. Du får ikke ha med taxfreevarer inn i Norge dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer. – Med mindre du har vært på tur med en av danskefergene med dispensasjon, da …

 • Klikk her for å se fergestrekningene med dispensasjon.
 • Men selv om du i hovedsak ikke får ta med taxfreevarer inn i landet dersom du har vært utenlands mindre enn 24 timer, kan du selvsagt ha med alkoholkvoten – men da må varene være vanlig beskattede varer kjøpt i ordinære utlandske butikker eller pol.

  Se opp her!

  På Sandefjord-Strömstad og Kristiansand-Hirtshals-linjene er det imidlertid annerledes: Her er det mulig å være ute atskillig kortere enn 24 timer, og da er det definitivt ulovlig å ta med taxfreevarer inn i Norge. På disse strekningene legges det også begrensninger på hva du faktisk får kjøpe i taxfree-butikken om bord.

  På Sandefjord-Strömstad-linja får du ikke handle alkohol overhodet dersom du har en tur-retur billett som tilsier at du ikke er utenlands i 24 timer. Dersom du reiser kun én vei med fergen, eller spekulerer i fergeselskapets regler på dette og heller kjøper to enveisbilletter i stedet for én tur-retur billett, er det selvsagt mulig å kjøpe taxfree varer om bord. Men dette blir altså i strid med gjeldende tollregler, og du risikerer å bli bøtelagt for smugling dersom du går på grønt og blir stoppet i tollen – selv om du kun har kvoten med deg. Skattefrie dråper er ulovlige.

  På Kristiansand-Hirtshals-ruten legges det også visse begrensninger i taxfreebutikken, for deg som er på minicruise. Her får du handle taxfree alkohol på utreise, men ikke på hjemreise.

  Kjøp i butikken eller på polet

  Dersom du er en snartur i Strömstad eller i Danmark, eller om du er på dagstur med fly, og ikke er ute så lenge som loven krever for at du skal kunne få ta med deg taxfreevarer lovlig inn i landet, er altså løsningen å handle på butikk eller pol i utlandet. Da får du ha med deg kvoten helt lovlig – og for en del varer er det også billigere.

 • Her kan du se en prissammenlikning på alkoholholdige drikkevarer om bord fergene og i butikk i Norge, Sverige og Danmark.
 • Straffereaksjoner

  Dersom du skulle komme til å bomme på regelverket og kjøpe taxfree alkohol i stedet for avgiftsbelagte varer når du er ute på en svipptur til utlandet, vanker det forenklet forelegg fra tollerne dersom du går på grønt med taxfree i bagen. De samme foreleggene gjelder for deg med alkoholkvoten kjøpt i taxfreebutikken i stedet for i de utenlandske butikkene, som for deg som har med for mange liter i bagasjen.

 • Her kan du se hva du får ha med deg av alkohol, hva det koster å fortolle litt ekstra, og hva du må ut med dersom du har med deg for mye og blir tatt i tollen.
 • Relaterte artikler

 • Taxfee på ferga eller butikk i Norge, Sverige eller Danmark: Spar 74 % på å kjøpe juledrammen på riktig sted
 • Pristest taxfree på fergene: Få 45 % billigere taxfree ved å velge riktig fergestrekning
 • Mest for fergepengene: Spar inn fergebilletten på taxfreehandelen

 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!