Se opp for røverne

Det finnes nesten ikke grenser for sleipe triks kriminelle bruker for å frarøve turister verdisaker og penger.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Det skjer med drøssevis av oss hvert år - vi blir frastjålet verdisaker og penger på ferie. Verst er det i sommerferien, men det er ikke så rart, siden det er den tiden vi "alle" er på ferie samtidig.

Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske forteller at i juli i år har det vært en formidabel økning i tyveri av penger. Forsikringsselskapet har utbetalt 20 millioner kroner i erstatninger, en økning på 38 prosent fra juli i fjor. Europeiske har fått innmeldt 8.700 tyverisaker av penger ved utgangen av juli, en økning på 23 prosent fra fjoråret.

- Vi har erstattet kamerautstyr for 4,1 millioner kroner hittil i år, en økning på 12 prosent, og vi har erstattet verdisaker som smykker ol. for 5,6 millioner, sier Vennesland.

Med andre ord er du ikke den eneste som ble frastjålet lommeboka i ferien.

Skump og stjel

Vennesland forteller at den vanligste måten vi blir loppet for penger på, er når vi er på markeder eller i butikker. Dette er den langfingrede tyven som utnytter trengselen. Det samme skjer på travle togstasjoner, på bussen, eller på t-banen.

En del får også frastjålet kamera/lommebok/mobil fra restauranten, baren eller på stranda.

- Vi har også lommetyvene med saks, som klipper av veskeremmene, sier Vennesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det noen land eller steder som killer seg ut, altså hvor det forekommer mange tyverier?

- Spania er på topp, men dit er det veldig mange som reiser, så det er ikke så rart. Barcelona utpeker seg veldig. Her er det mange lommetyver. Du bør være spesielt oppmerksom hvis du er i Barcelona.

Tyveri på ferie

Har du blitt frastjålet noe på ferie? (Avsluttet)
Nei(59%) 423
Ja(30%) 214
Noen prøvde, men jeg
klarte å avverge det.
(11%) 76
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Veskenapping i Køben

Vennesland ble selv utsatt for tyveri på en ferietur. Det skjedde riktignok ikke i Barcelona, men i København.

- Jeg satt på en hyggelig restaurant, og hadde vesken tett på meg. Vi var åtte stykker, og ingen merket at vesken min var blitt borte. Det var fryktelig kjedelig, for der hadde jeg alle kredittkortene mine, sier hun, og fraråder andre å ta med seg alle kredittkortene når man går ut fra hotellet.

Hennes tips er å være oppmerksom dersom du beveger deg på steder med mye trengsel, og passe på verdisakene når du setter deg ned på en kafé eller restaurant.

- Du burde ha håndpenger, så du ikke blar opp store sedler. Det er mange som følger med, og vi nordmenn sprader rundt og oser rikdom. Hvis du har siste mote i mobil, slenger du den ikke opp på bordet sånn uten videre. Da er det stor sjanse for at noen ser det, og bestemmer seg for å rane deg.

LES HVORDAN DU SVINDLES PÅ FERIE:

>>Slik loppes du for verdisaker
>>Slik svindler de kontoen din
>>Slik svindles du for kontanter
>>Slik svindles du når du handler

Har du opplevd å bli svindlet eller ranet på ferien? Har du noen gode tips til hvordan man unngår å bli et offer? Skriv i debattforumet under!