Hmmm... skal det legges til tips, eller ikke? Foto: Per Ervland
Hmmm... skal det legges til tips, eller ikke? Foto: Per ErvlandVis mer

Se opp for restaurantfellene

Det er lett å bli lurt til å betale for mye.

Der sitter du og din kjære på en romantisk restaurant helt nede ved havna i den italienske kystbyen og koser dere med en bedre middag. Vinen er god, maten smakfull og kelneren passe oppmerksom.

Regningen kommer, og totalsummen viser seg å være hakket større enn du hadde trodd. Du tenker ikke noe mer over det, betaler uten å mukke, og slenger på 10 prosent i tips fordi du regner det for å være god etikette.

Sikker på at du ikke ble lurt?

Se på regningen

Neste gang bør du ta en bedre kikk på regningen. Her kan det nemlig gjemme seg diverse tillegg som gjør at du faktisk betalte tips to ganger. Og så lenge ikke restauranten var av michelinstjernekaliber var vel ikke det nødvendig?

Det er kanskje å ta hardt i å si at restauranten prøver å lure deg, men vær obs på at det i mange land er vanlig å legge til både det ene og det andre på regningen.

Neste gang du er ute og hygger deg på restaurant i utlandet, så les gjennom regningen før du legger på tips. Foto: Stine Okkelmo
Neste gang du er ute og hygger deg på restaurant i utlandet, så les gjennom regningen før du legger på tips. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Her er noen eksempler:


Mange restauranter legger til såkalt "service charge" automatisk. På mange måter en dum skikk, for servicen burde være en del av opplevelsen, og dermed en kostnad som er bakt inn i menyprisene. Er det lagt til et slikt tillegg, skal du ikke legge på ekstra tips (med mindre du synes restauranten har levert eksepsjonell service). Dette gjelder forøvrig også på bar - mange barer legger også på service charge automatisk.

Er du misfornøyd med servicen, er det din fulle rett å unnlate å betale servicetillegget som står på regningen din. Det kan forårsake sure miner fra betjeningen, men dersom du for eksempel ikke fikk retten du bestilte, du måtte vente altfor lenge på maten, eller kokkene ikke klarte å levere rettene til alle i selskapet samtidig, er det helt stuerent å la være.

Noen ganger legger restauranter i utlandet til noe som kalles kuvertpris, altså et tillegg for hver gjest. Dette kan dukke opp som en overraskelse når du får regningen. Sjekk derfor menyen nøye, for der skal det stå om restauranten har et slikt tillegg. Legger de attpåtil på service charge, kan du med god samvittighet droppe å betale denne, dersom du ikke satte stor pris på matopplevelsen og synes det fortjener noen ekstra mynter.

Vær obs på ekstratillegg for brød. Mange restauranter, særlig i Italia, legger til noen euro for brødet de setter på bordet ditt helt uoppfordret. Antagelig er du vant med at dette er et gratis gode, men det er altså ikke tilfelle alle steder.

Det er forøvrig greit å tenke på at jo mer turistifisert stedet du spiser er, jo større er sjansen for at service charge, kuvertpris osv. blir lagt til.

Hvor mye skal du tipse?

Hvis du først skal tipse, vet du da hvor mye du bør legge til? Det avhenger av hvor du befinner deg, og selvsagt hvor fornøyd du der.

Gjengs oppfatning er at rundt 10 prosent er akseptabelt når du skal tipse. Det er dette som er vanlig i veldig mange vestlige land, også Norge.

Vi nordmenn er ikke utpreget gode på å tipse, men det trenger vi heller ikke være. DinSide har tidligere snakket med en restaurantsjef som mener at tipsing ikke er nødvendig, med mindre man er ekstra fornøyd med mat og service.. Lederen for Servitørforeningen har også fortalt oss at han mener tipsing er unødvendig.

I USA er det vanlig skikk å tipse, da tipsen utgjør en stor del av betjeningens lønn. 15 prosent er typisk, kanskje opp mot 20 prosent hvis du er riktig fornøyd. Tipsekulturen er forøvrig utbredt også i barer (også her er 15 prosent vanlig), og til taxisjåføren (med mindre han har kjørt feil/tullete omveier).

I Frankrike er ikke tipsing så utbredt. God service regnes som en del av opplevelsen, og mange restauranter inkluderer service charge i regningen. Hvis du er ekstra fornøyd, kan du legge igjen rundt 5 prosent i mynter eller sedler.

I Japan er det absolutt ikke kultur å tipse. Du risikerer at betjeningen kommer løpende etter deg med pengene de tror du har glemt igjen ved bordet.