Det er få steder i Norge som er mer folksomme enn Karl Johans gate i Oslo i dag. I slike menneskemengder koser lommetyvene seg. Foto: Colourbox.com
Det er få steder i Norge som er mer folksomme enn Karl Johans gate i Oslo i dag. I slike menneskemengder koser lommetyvene seg. Foto: Colourbox.comVis mer

Se opp for lommetyver

17. mai er en dag du bør være ekstra påpasselig.

Det er nasjonaldag og på tide å minne om at politiet melder om en stor økning i antall lommetyverier i norske byer. På noen dager, som i dag, er det grunn til å passe ekstra godt på. Det er ikke slik at lommetyvene tar fri på nasjonaldagen. Tvert imot - de har ekstra gode arbeidsforhold.

>>> Derfor skal du først gjøre dette med mobilen din

Og skal du være ekstra oppmerksom resten av dagen. Store, uoversiktlige folkemengder er steder hvor lommetyvene gjerne går til aksjon. Pass derfor ekstra godt på når du står i iskremkø eller baner deg vei gjennom overfylte gater.

Ikke gå med lommeboken i baklommen, og har du den i en veske, så pass på å holde vesken lukket. Jakker og vesker som henger over en stol på en overfylt fortauskafé, er for eksempel enkle mål for lommetyven.

– Oslo er som Roma

Det er spesielt god grunn til å passe godt på dersom du befinner deg i hovedstaden.

- I Oslo sentrum er det nok like mange lommetyver nå på sommeren som det er i de store byene i Europa, sa ordenssjef ved Sentrum politistasjon, John Finsberg til NRK allerede i 2008.

Siden den gang har lommetyveriene fortsatt å øke, og også andre steder i landet har politiet nå satt inn ekstra tiltak for å bekjempe lommetyverier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Erik Håkonsen, politioverbetjent ved Hønefoss politistasjon, forteller til NRK at de er i gang med en aksjon for å stoppe lommetyvene.

>>> Her vanker Oslos lommetyver

Hva dekker forsikringen?

De aller fleste reiseforsikringer dekker tap av verdier som følge av lommetyveri, men som med det meste innen forsikring, er det selvsagt en egenandel du selv må dekke. Denne egenandelen varierer mellom de ulike forsikringsselskapene, men det er ikke uvanlig at den ligger rundt 1.000 kroner for tap av reisegods.

I normvilkårene for reiseforsikringen ligger det at du får erstatning for tap/tyveri av reisegods/bagasje, men også sjekker, billetter, pass og penger som sikrede bærer med seg. Merk at forsikringen, i tillegg til å ha en egenandel, også har en øvre grense for hvor stort tapet av kontanter kan være.

>>> Se hvor mye reiseforsikringen egentlig dekker