Se opp for ferieparasittene

Disse vil du ikke ha med deg hjem fra syden.

GIARDIA: Den kan gi deg diaré, magekramper, kvalme og luftoppstøt. En lite trivelig type med andre ord. Foto: Science Photo Library
GIARDIA: Den kan gi deg diaré, magekramper, kvalme og luftoppstøt. En lite trivelig type med andre ord. Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forestill deg at du ligger på en strand. Mens du slapper av og slikker sol, sniker noen seg inn på deg. Uten at du merker det har plutselig en liten larve lagt egg på huden din, og vips så er det gjort!

LES OGSÅ: Unngå turisdiaré!

Ormer i kroppen

Tusenvis av svenske turister blir angrepet av parasitter når de er på sydentur. Instituttet for smittsomme sykdommer sier det finnes 50-60 ulike parasitter i Sverige, ifølge Aftonbladet.se.

En av de farligste parasittene du kan få med deg er malariaparasitten, ifølge Antonio Barragan, som er overlege på Smittskyddsinstitutet.

- Det finnes også ekstreme tilfeller hvor opp til ti meter lange ormer lever i menneskekroppen. Det finnes bekreftede tilfeller i Sverige, sier Antonio Barragan.

Les også: Bader du med bakteriene?

Kjenn din fiende!

Heldigvis lar mange av parasittene seg behandle, men det er lurt å være obs på hva som finnes.

Malaria
Denne kan du bli veldig syk av og i verste fall dø. De fleste som blir syke har vært i enten Afrika eller Asia. Malariaparasittene overføres fra mygg, og gir deg influensalignende symptomer. Du kan få nedsatt allmenntilstand, hodepine, leddsmerter, muskelvondt, magesmerter, oppkast og diaré, ifølge Lommelegen.no.

Giardia Lamblia
Dette er en liten tarmparasitt som smitter i form av å være en cyste. Denne cysten finnes ofte i vannkilder, ifølge Lommelegen.no. Parasitten finnes over hele verden, og finnes relativt ofte i norske drikkevann. Symptomene er vanntynne diaréer, magekramper, kvalme og luftoppstøt med råtten lukt. Sykdommen kan behandles med antibiotika. Dette kan du gjøre for å unngå Giardia.

Cordylobia Anthropophagia
Til tross for sitt fancy navn er den ikke så hyggelig å få på besøk. Dette er en liten mark som legger egg i huden og lever der, og oppleves ofte som en stor kvise eller byll. Leger kan presse ut larven og få den til å sprette opp og ut av huden. Cordylobia trives best i tropene, og kan legge egg på klærne.

Les også: 1 av 5 tisser i bassenget

Schistosomiasis
Dette er en av verdens mest utbredte parasittsykdommer, ifølge Store norske leksikon. Den er mest vanlig i tropiske og subtropiske områder, og 90 prosent av alle pasienter lever i Afrika. 5–10 nordmenn rammes av dette årlig. Schistosoma-ormen kan bli opp til to centimeter lang og lever i venene i urinblæreveggen eller tykktarmsveggen. Ved hjelp av offerets urin eller avføring kommer eggene seg ut av kroppen. Etterhvert utvilker parasitten seg til å bli en svømmende parasittlarve, og kan trenge seg inn i huden på mennesker som bader. Pasientene opplever at det er vondt å tisse og det kan dukke opp blod i urinen. Diaré og blødninger fra tarmen kan også forekomme.

Leishmaniasis
Denne smitter cirka 12 millioner mennesker i Asia, Afrika og Latin Amerika. Symptomer på Leishmaniasis er sår i ansiktet, sår i nese, munn og hals. Dette kan overføres mellom dyr til menneske, og setter seg på huden. Som oftes er det menneskets beste venn, hunden, som smitter.

Les også: Slik unngår du matforgiftning

Spolorm
Den hvite ormen kan bli opp til 30 centimeter lang og lever i tarmen. I Norge er den heldigvis sjelden, men på verdensbasis er cirka 1,4 milliarder mennesker smittet, ifølge Lommelgen.no. Du blir lett smittet på steder med dårlig hygiene, for eksempel ved uvaskede hender eller inntak av uvasket salat og rotfrukter. Infeksjonen kan bli behandlet med medisin.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!