Se opp for de norske feriemonstrene

I sommer treffer du antakelig denne gjengen. Slik beskytter du deg.

 Foto: Kollasj: Science Photo Library/Universitetet i Bergen/colourbox
Foto: Kollasj: Science Photo Library/Universitetet i Bergen/colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare solens varme stråler og parasitter du bør passe deg for i sommer. Det finnes nemlig en annen gjeng som også kan sette sitt sure preg på ferien, og noen er selvsagt mer plagsomme enn ande.

Men dersom du skal være så uheldig å møte på noen av disse, så er det i hvert fall greit å vite hva du bør gjøre hvis skaden har intruffet.

Her er fire vanlige «skumlinger»:

Les også: Parasitt rammer badenymfer

Brennmanet

Du har sikkert sett den, eller kanskje vært så uheldig å få nærkontakt med den. Den gulrøde brennmaneten «Cyanea capillata» er nemlig veldig vanlig, og har blitt observert i 386 områder langs Norskekysten. Brennmaneten kan bli opptil to meter i diameter, og er det største av alle nesledyr, ifølge Wikipedia

Det er helst trådene til brennmaneten som badenymfene frykter mest. Brennmaneten har nesleceller, som igjen består av nematocyster. Og det er her all elendigheten ligger. Nematocyster inneholder nemlig en oppkveilet harpunlignende tråd med gift, som får deg til å hyle høyt så fort du kommer i kontakt med den.

Nærkontakt med en brennmanet er noe du kjenner fort. Ifølge Lommelegen.no vil du få en brennende smerte og kløe. Elveblestliknende utslett oppstår også der huden har vært i kontakt med brennmanetens gift. Noen ganger kan det senere oppstå sår i det affiserte området, og i verste fall fremkalle en allergisk reaksjon.

Les også: Styr unna sjøens slimete svie

Slik behandler du stikket:

 • Fjern gift. Bad den smertefulle kroppsdelen i mye saltvann. Forsøk eventuelt å fjern brennmanettråder fra huden (bruk hansker hvis mulig).
 • Det kan være hensiktsmessig å holde den smertefulle kroppsdelen høyt, og i ro.
 • Å bade i varmt vann (40-45 grader) kan være smertelindrende.
 • Ved tegn på allergisk sjokk (kløe i håndflatene, matthet, uro, kribling i kroppen, rask puls, svimmelhet, tung pust, kvalme, bevissthetstap), ring straks 113.
 • Kontakt lege hvis brennmaneten har vært i kontakt med et stort hudområde, ved allmennsymptomer, eller ved store smerter.
 • Kilde: Sosial- og helsedirektoratet, avdeling for giftinformasjon.

  Tråden har en fart på cirka to meter i sekundet, mens tentaklene kan bli opp til 30 meter lange.

  En brennmanet lever ikke så lenge (heldigvis), men den er en rakker på å formere seg. Normal levetid er cirka ett år, og du ser dem tidligst i april.

  Flått

  En flått er langt i fra flott. I hvert fall dersom du har blitt bitt. Ifølge Folkehelseinstitutett er skogflåtten vanligst langs kysten av Norge og opp til Helgeland. Den er aller vanligst på Sørlandet.

  Flåtten trives godt på mennesker, kjæledyr, mus, hare, rådyr, elg, hjort og storfe.

  Les også: Slik blir du kvitt flått

  Det som gjør flotten farlig er at den kan spre bakterie- og virussykdommer. Den vanligste sykdommen, og den de fleste har hørt om, er Lyme borreliose – som kommer av en bakterie.

  Hvert år får Folkehelseinstituttet melding om i overkant av 300 tilfeller av denne sykdommen. De smittede har utviklet sykdommen i ulik alvorlighetsgrad. Lyme borreliose behandles med antibiotika.

  Les også: Parasitt rammer badenymfer

  Dette råder Folkehelseinstituttet:

  • Det viktigste forebyggende tiltaket mot sykdom er å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått.
  • Gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg. Eller er flåttmiddel en flopp?
  • For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.
  Folkehelseinstituttet minner også om at det er viktig å undersøke huden etter man har gått i områder med mye flått, spesielt hos barn - og glem ikke hunden. Let også etter flått på tøyet. For å fjerne flått som ikke har festet seg anbefales det å dusje.

  Hvis det lille beistet har satt seg, fjernes den best ved å trekke den ut med en pinsett eller finger.

  Les også: Se opp for kråkeboller og hoggorm!

  Klegg:

  Mange har nok allerede blitt kjent med kleggen, den irriterende blodsuger fluen som får deg til å sette på spring når du minst venter det.

  Klegg er en fluefamilie, Tabanidae, med seks slekter og 32 påviste arter i Norge, skriver Folkehelseinstituttet.

  Det er hunkleggen som er verst, siden det er de suger blod. Hannene suger derimot kun nektar fra blomstrene.

  Deres favorittoffer er: store pattedyr, kyr, hester, hjort, rådyr, rein og menneske (som du kanskje har lagt merke til). Kleggen trives godt i myrete skogområdet, spesielt på Østlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge.

  Tiltak:
  Dessverre finnes det ingen mirakeltiltak som kan regulere kleggbestanden innen et område. Du kan prøve myggmidler, men de lar seg ofte ikke skremme av dette. Kle godt på deg der hvor kleggen er plagsom, råder Folkehelseinstituttet.

  Les også: Førstehjelp mot sommerplager

  Fugleloppe:

  Fuglelopper/hønselopper har det eksotiske navnet Ceratophyllus gallinae, men det er egentlig kun det som er eksotisk med den.

  De kommer spesielt om våren, sånn cirka rundt påsken, og gir innsektbitt. Det er vanlig å få bitemerker på beina og rundt midjen.

  Loppene sprer seg enten gjennom fugler eller at de selv vandre opp og ned trestammer og husvegger. De kan også komme inn i hus gjennom ventiler og vinduer, i tillegg til å hoppe på kjæledyr og ta seg inn ved hjelp av dem, ifølge Folkehelseinstituttet. Heldigvis har loppene et kort liv innendørs, og kan lett fjernes ved hjelp av støvsugeren.

  Les også: Pass deg for hytteloppene!

  Tiltak:
  Du kan hindre fuglelopper å komme inn i huset fra nærliggende reir, men da må fjorårets fuglereir oppspores og fjernes. Ellers er det alltid lurt å støvsuge tepper, sengetøy og ventiler, og å riste tøyet. Dersom du opplever å gjentatt bli bitt av lopper mens du sover, kan det hjelpe å investere i et permetrinimpregnerte insektnett.