Se nye Karl Johan

I dag er det 100 år siden vi ba svenskene dra dit pepper'n gror, og i den anledning står Karl Johan frem i ny drakt. Se bildene av vår nye paradegate.

En brosteinsbelagt Karl Johan strekker seg snorrett mot Slottet. Foto: Stine Okkelmo
En brosteinsbelagt Karl Johan strekker seg snorrett mot Slottet. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Det var ingen tvil om at Karl Johan trengte en ansiktsløftning, og det ble ikke spyttet i glasset da jobben først skulle gjøres. Nærmere 150 millioner kroner er brukt på å steinlegge og rette opp Oslos viktigste gate. Arbeidet begynte i april i fjor, og det har tatt sin tid, for da DinSide dro for å sjekke rett før helgen forut for unionsjubileet, var det fortsatt litt som sto igjen.

Sjekk bildene av nye Karl Johan

Steinleggerne har faktisk hatt det så travelt med å bli ferdige til markeringen i dag, 7. juni, at de må legge en del av steinene om igjen i løpet av sommeren. Enkelte steder har det nemlig blitt veldig ujevnt. I mellomtiden må promenerende passe seg for alle snublekantene.

Ny statue på Eidsvoll plass. Foto: Stine Okkelmo
Ny statue på Eidsvoll plass. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Glad i deg ennå, Karl Johan

Oslo er for mange synonymt med Karl Johan. Det er her barna toger oppover mot slottet, og det er her Lillebjørn Nilsen kikker etter jenter om sommeren. Oslos største handlegate er kanskje ikke favoritten til de virkelig proffe shopperne, men paradegaten er likevel et must for Osloturistene. Og i hvert fall nå, etter opprustningen.

Solbrillegata

Førsteinntrykket er at Karl Johan har blitt lysere. Lys granitt på fortauene og brostein i gaten er absolutt mer stas enn mørkegrå asfalt. Da vi var der var været overskyet, men fortsatt gjorde granitten jobben sin og lyste opp paradegaten. Det var såpass at vi godt kunne brukt solbriller, selv på en gråværsdag. Vi tipper Karl Johan blir det nye stedet å gjøre inntrykk med kule solbriller.

Kumlokk med St. Hallvard.
Kumlokk med St. Hallvard. Vis mer


Livet som fotgjenger har blitt mye bedre på den nye Karl Johan. Fortauene er bredere, nostalgiske gatelykter rammer inn gaten, og sirkelrunde blomsterbed pynter opp rundt trærne langs alleen ved siden av Spikersuppa. Mørkegrønne og "gammeldagse" benker langs gaten gjør det fristende å slå seg ned og observere gatelivet. Kumlokkene er prydet med St. Hallvard, Oslos skytsengel. Og for å stå bedre i stil med sitt nye utseende, skal Stortingets plass helst ikke kalles Dasslokket lenger. Men det gamle navnet kommer nok til å bli hengende ved, uansett.

Se bilder av Oslos paradegate

Sjekk hvordan hundreårsjubileumet feires