Se lyset når du knipser

Det gjør hobbyfotograf Elin Sire. Og det blir det fine bilder av.

Pinnacle Desert i Asutralia har spennende fotomotiver overalt. Foto: Elin Sire
Pinnacle Desert i Asutralia har spennende fotomotiver overalt. Foto: Elin Sire Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i høst hadde DinSide og Sony en konkurranse der dere lesere skulle sende inn deres beste skumringsbilde. Premien var en tur til Australia for å overvære en av de syv fotballkampene som ble arrangert i forbindelse med Twilight Football.

Den heldige som fikk reise var Elin Sire fra Drammen. Vi tok en prat med henne da hun kom tilbake for å høre hvordan turen var, og få noen tips om fotografering.

Se noen av Elin Sires bilder i fotoalbumet nederst i saken.

- Nå er jeg ingen profesjonell fotograf. Jeg er en hobbyfotograf, og jeg har ikke drevet med dette så lenge. Interessen kom vel sommeren 2006, men det siste halvannet året har det blitt mye mer, sier Sire.

Hun startet med kompaktkamera, synes fotografering var veldig gøy, og fikk seg et digitalt speilreflekskamera i 2007. I dag bruker hun et Canon EOS 500D.

- Hvordan var turen til Australia?

- Det var utrolig gøy. Nå var det en veldig kort tur, og programmet var ganske intenst. Jeg fikk opplevd ganske mye på kort tid, og fikk se mye av vestkysten selv om jeg bare var der i noen dager.

Fototips for ferien - her er proffotografenes råd

Selve Twilight Football-kampen ble avholdt i Pinnacle Desert, et unikt ørkenområde som er en stor turistattraksjon og kandidat til listen over Seven Natural Wonders.

- Pinnacle Desert var helt fantastisk. Det er nesten så du ikke tror det du ser. Det ble en del skyer på kvelden, men sola lagde flotte skygger i landskapet.

- Konkurransen du deltok i dreide seg altså om å ta et skumringsbilde. Jeg ser i bloggen din at du liker å leke med lys når du fotograferer?

- Ja, jeg er egentlig veldig opptatt av lys. Lys og detaljer. Jeg ser fotomotiver hele tiden, og særlig hvis jeg ser at lyset faller slik jeg liker. Dette med lyset, det formidler følelsen i bildet, det fanger en stemning. Det kan gjøre hele bildet.

- Jeg må poengtere at jeg ikke karakteriser meg som noen god teknisk fotograf. Jeg har aldri tatt noen kurs i fotografering eller bildebehandling, sier Sire.

- Du har lært deg å bruke kameraet ditt på egenhånd?

- Ja. Jeg har lest litt i bruksanvisningen, men knipser mest i vei og så prøver jeg meg frem med forskjellige innstillinger.

Bruk lyset og tenk vinkler

- Har du noen tips rundt dette med å se etter motiver?

- Se etter detaljer. Rimet på bladene som glitrer i sola, for eksempel.

- Jeg liker spesielle vinkler, og kan gjerne legge kameraet helt ned på bakken. Liker godt å bruke 17-70 mm linse, og jeg liker å zoome helt inn på objektet. Noen ganger er det ålreit med froskeperspektiv, men da skal det være fordi det er det du vil. Det beste er å prøve seg frem, både høyt og lavt.

- Når det gjelder dette med lys, så ser jeg ofte etter lys som kommer mellom trærne. Jeg liker å fange solstrålene. Jeg tar gjerne bilder rett mot sola. Mange unngår det, men jeg liker effekten dette kan gi.

- Jeg er glad i å ta barnebilder, og da er det bare å følge med og ta bilder i ett. Jeg har også en 70-300mm linse som jeg gjerne bruker i barnefotografering. Da kan jeg gå litt unna og heller bruke zoomen når jeg skal fotografere, for da oppfører barn seg mer naturlig. Dette fungerer riktignok best i godt lys.

Sires aller viktigste tips er at alle som har lyst til å begynne å fotografere bare bør sette i gang.

- Mange tenker at dette kan de ikke, det er for vanskelig og teknisk. Men det er bare å prøve seg fram. Jeg anbefaler alle å ha fotografering som hobby - det er veldig gøy!

Sjekk ut DinSides fotokurs: Ta bedre bilder

- Fra Pinnacle Desert. Det var et fantastisk flott lys, helt spesielt. Foto: Elin Sire
- Under oppvarming før kampen mellom Sony Italia og Sony UK. Her begynner fotografer, filmfolk og publikum å samle seg rundt banen. Foto: Elin Sire
- Nærbilde fra kampen. Her velger jeg kameravinkel i høyde med underkroppen til spillerne, for å få et litt mer spennende perspektiv. Foto: Elin Sire
- Nok et eksempel på et kampbilde. Foto: Elin Sire
- Et nærbilde fra ørkenen. Her har holder jeg kameraet helt ned mot bakken. Foto: Elin Sire
- En av fotografene som sto oppe på en sandhaug med utsikt over ørkenen. Her har jeg tatt bilde med sola midt i mot, og det er et bevisst ønske. Foto: Elin Sire
- Et bilde hvor jeg har lagt kameraet ned på benken og knipset. Syns vinkelen gir en litt særegen effekt, jeg liker at det er litt spesielt. Foto: Elin Sire
- Jeg er veldig glad i bokeh-bakgrunner, det vil si at jeg bruker begrenset dybdeskarpet som gjør bakgrunnen ute av fokus og at det på grunn av lyset dannes sirkulære bokeh-effekter i bakgrunnen (og eventuelt forgrunnen). Foto: Elin Sire
- Her har jeg brukt sola veldig aktivt og ønsker å utnytte lyset maks. Bildet er tatt på ettermiddagen og sola begynner å gå lavt. Her ser man at sola kan gi fantastiske effekter. Foto: Elin Sire
- Enda et bilde hvor jeg har brukt sola veldig effektivt og "fanget" solstrålene. Her ville jeg ha det sånn for å gi litt mer liv i bildet og gjøre det til noe mer enn bare et bilde av et høsttre. Ellers har jeg også her valgt å legge kameraet ned mot bakken. Foto: Elin Sire
- En liten serie av min sønn som plukker kastanjenøtter. Her har jeg valgt å ta bilde ovenfra. Synes det passet motivet. Foto: Elin SireSe flere av ElinSires bilder på bloggen hennes.