Se hva du kan ta med deg i håndbagasjen

Du kan antagelig ta med deg mer enn du tror. Sjekk ja-listen over skarpe gjenstander.

LOV: Både pinsett og neglesaks er tillatt i håndbagasjen. Foto: Colourbox.com
LOV: Både pinsett og neglesaks er tillatt i håndbagasjen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle vært i tvil om hva som faktisk er tillatt å ha med i håndbagasjen ved flyreiser, og enkelte ting befinner seg definitivt i gråsonen.

Ingen ønsker seg en romantisk langhelg med buskete øyenbryn og lange tånegler, men må man belage seg på å pakke ned pinsett og negleklipper i bagasjen? Og er det greit for fruen å ha med strikketøyet som tidsfordriv, eller en paraply i trillekofferten til Bergensturen?

DinSide har sjekket bagasjereglene for deg.

Nye regler: Nå må biletten vises i sikkerhetskontrollen

Følger EU-regler

Norge har siden 2004 fulgt EUs felles regler for forbudte gjenstander på sivile flyvninger. Disse reglene sier også noe om hvilke skarpe gjenstander man er tillatt å ha med inn på flyet, og hvilke man må sjekke inn - eller legge igjen hjemme.

Enkelte ting er åpenbart ikke lov å ha med seg, deriblant springkniver og macheter, men det er også en del gjenstander på ja-lista.

Luftfartstilsynet påpeker likevel at sikkerhetskontrollørene kan avvise enhver gjenstand som vekker deres bekymring eller mistanke.

Slik unngår du at bagasjen forsvinner

Dette er lov:

Kniver og sakser
Det er tillatt å ha med kniver og sakser i håndbagasjen, men her er det lengden på knivbladet som avgjør. Ved knivblad på mer enn 6 centimeter, må gjenstanden sjekkes inn.

Klipp, napp og barbér
Regelverket tillater også en viss standard for personlig hygiene, selv om man kun har med seg håndbagasje. Både engangshøvler, pinsetter, neglefiler og pinsetter er tillatt å ha med inn i flyet.

Håndarbeid
Også strikkepinner og heklenåler er tillatt å ha med i håndbagasjen, for de som ønsker å ha håndarbeid som tidsfordriv på flyet.

Fest og moro
Skal du feire nyttår i utlandet, eller dra på vinsmaking i Frankrike, kan du stille forberedt: Det er det lov å ha med både sigarkutter og korkopptrekker.

Andre skarpe gjenstander som er tillatt å pakke i håndbagasjen, er paraply og sprøyter til medisinsk bruk.

Verktøy må sjekkes inn
Blant de skarpe gjenstandene som ikke kan tas med i håndbagasjen, men derimot er tillatt å sjekke inn i den vanlige bagasjen, er alle typer verktøy, deriblant drill, hammer og skrujern.

Dette bør du ikke ha på bena i sikkerhetskontrollen

Her er reglene: Avinors bagasjeregler og Luftfartstilsynets oversikt over forbudte gjenstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer