Se hva de får til med sand

Sandskulpturfestival i Danmark. Se video.

Å lage sandskulpturer som dette er et tålmodighetsarbeide. Foto: www.thenewsmarket.com
Å lage sandskulpturer som dette er et tålmodighetsarbeide. Foto: www.thenewsmarket.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommer du til å prøve deg på å bygge et aldri så lite sandslott i sommer? I så fall er det sikkert noen tips å hente fra de "proffe" sandskulptørene som er i sving under den internasjonale sandskulpturfestivalen i Søndervig i Hjørring i Danmark.

13 artister fra Europa, Canada og USA skal leke seg med 800 tonn sand. Temaet er norrøn mytologi, og sandskulpturene blir stående helt til 29. oktober i år. Dersom du skal på danmarksferie i traktene ved Hjørring i på Nord-Jylland, kan du altså få med deg alle sandskulpturene.

Se bilder fra andre sandskulpturfestivaler her

Ikke "vanlig" sand

Det er ikke bare å sette i gang og prøve å lage en replika av operahuset neste gang du er på stranda, og vil teste ingeniørkunnskapene. Sanden som brukes til skulpturer som de som lages i Hjørring, er spesielt tilpasset slik bruk. Det betyr at sandkornene er av en bestemt type, og sanden er innblandet en viss andel leire.Videoen er laget av www.thenewsmarket.com.

Før kunstnerne får utfolde seg, blir sanden stampet i store blokker som bygges oppå hverandre. Santidig blir de fuktet med vann, så de binder seg godt sammen. Når haugen med sandblokker er stor nok, kan kunstneren begynne å lage skulpturen fra toppen av. Feil kan ikke gjennopprettes, så det gjelder å holde tungen rett i munnen. Det tar rundt 60 timer og 12 tonn med sand å lage en fire meter høy skulptur.

Å lage sandskulpturer som dette er et tålmodighetsarbeide. Foto: www.thenewsmarket.com
Foto: www.thenewsmarket.com
Foto: www.thenewsmarket.com
Foto: www.thenewsmarket.comPå nett: Sandskulptur.dk