Se festivalene gratis

Ikke råd til å betale festivalbilletten? Da kan du jobbe deg til gratis konsertopplevelser.

Gjerrigknark, du som ikke har råd og du som ikke har rukket å kjøpe billetter - det finnes muligheter du kanskje ikke visste om. Vil du allikevel få med deg storkonsertene og favorittbandene kan du melde deg på som frivillig crewmannskap på festivalene.

De fleste store festivalen har egne sider på nett hvor du kan melde deg på. Du må være rask, for selv det å vaske doer for å få festivalen gratis er populært.

Ulønnet men belønnet

Lipstick Liontigers i aksjon på Bøghockeyfestivalen på Lillehammer.
Lipstick Liontigers i aksjon på Bøghockeyfestivalen på Lillehammer. Vis mer

Som frivillig tjener du ikke penger på dette, men for den som kynisk vil utnytte sine arbeidsevner til å få seg
fordeler, er dette midt i blinken. Som frivillig vil du få pass til arrangementene mot at du jobber et visst minimum. Dette vil variere fra festival til festival.

På Quart-festivalen må man jobbe minimum tre økter, men en økt kan variere i forhold til hvilke arbeidsoppgaver en har. En økt kan ha en varighet fra seks til 24 timer, men lange økter sikrer deg mat og drikke på jobb. Her vil du ikke automatisk få innlosjering, men tar du med telt får du campe på campsiten på festivalen.

Hovefestivalen har skrevet følgende på deres hjemmesider: "For å få pass for hele festivalen må man jobbe minimum 3 økter på 8 timer hver, men dette vil variere litt i forhold til type arbeid du skal gjøre." Hovefestivalen har egne frivillig-camper for de som kommer og jobber, og her vil det være skytteltrafikk til festivalområdet i form av busser og båter.

Foruten muligheten til å se bandene og musikerne gratis på festivalen, tilbyr de aller fleste festivalarrangørene sine frivillige litt ymse ting som t-skjorter, mat og drikke, vennebilletter og adgang til festivalfestene.

Jobbe som hva?

Ikke alle festivaljobber er drittjobber. Mange kan faktisk være ganske så kule, og ikke minst, du kan få muligheten til å lodde festivalstemningen fra hjertebunn. Dessuten skal du ikke blåse bort mulighetene til å knytte til deg kontakter. Mange festivaler gir deg også attest på arbeidet du har utført.

- Er du artistfadder og liknende kommer du i direkte kontakt med artistene og managementet deres. Hva som kan komme ut av dette er opp til hvor god jobb du gjør, forteller Synnøve Lindtner i Festspillende i Bergen (Fib).

Arbeidsoppgavene på festivalene er mange og kan blant annet være som følger:

 • Artistguide/-fadder
  Vertskap for artisten og guide for de som har lyst til å få en tur rundt området/byen.
 • Runner
  Alt-mulig-mann som jobber som kontakt utad og som "løper litt frem og tilbake."
 • Servering (Mange festivaler forutsetter at du er 18 eller 20 år for å kunne jobbe med dette)
 • Rigger - du rigger opp og ned gjerder og innhegninger osv.
 • Sjåfør - her kan det lønne seg å ha førerkort utover klasse B ettersom det hele tiden trengs truckførere, traktorførere osv. til å gjøre arbeid.

  Jobber du som frivillig vil du få muligheten til å overvære mange konserter. Er du heldig kan du få de mest attraktive.
  Jobber du som frivillig vil du få muligheten til å overvære mange konserter. Er du heldig kan du få de mest attraktive. Vis mer


  Utover dette er det mange forskjellige små oppgaver som skal gjøres. Husk på at dette er et lite samfunn som skal drives rundt, så det er hele tiden ledige jobber i alle mulige varianter.

  Synnøve Lindtner som er frivilliganvarlig for FiB forteller at det er stor pågang på slikt arbeid, men at det alltid vil være noe ledig.

  - Ettersom dette er frivillig arbeid vil det alltid være frafall av personer som av forskjellige grunner ikke møter opp. Selv om vi har fylt opp de fleste jobbene vil det alltid være noe ledig. Man må bare ta kontakt, sier hun.

  De mest attraktive jobbene under FiB er det å være artistfadder. Da kommer du i direkte kontakt med de forskjellige artistene. Du fungerer altså som en vert. Det er ikke noe eksakt minimumskrav på hvor mye du må jobbe. Dette avhenger litt av hvilken type oppgave du har, og hvilken kompetanse du har. Men det generelle minimumet er to til fire dagers arbeid hvis du jobber på Festspillene.

  Lurer du på mer om hvordan være frivillig på FiB kan du klikke her.

  Fjernet fra siden

  På Quart-festivalen opplevde de såpass stor pågang på telefon om frivillig arbeid at de måtte fjerne det fra sidene sine.

  - Vi har aldri noe særlig problemer med å fylle opp. Det hagler inn påmeldinger når vi har dette liggende ute, så vi lar det heller være opp til den enkelte å kontakte oss, forteller Kirsten Kaalstad frivilligansvarlig på Quart-festivalen.

  Screming Eagle i Lipstick Liontigers fyrer opp stemningen på Bøghockeyfestivalen.
  Screming Eagle i Lipstick Liontigers fyrer opp stemningen på Bøghockeyfestivalen. Vis mer


  På Quart har de tre typer jobber. Det ene er folk som får betalt for sitt virke på festivalen og som har en kompetanse som gjør at de er uunnværlige, samt at de har en "utdannelse" til å gjøre det de gjør. Det neste er frivillige lag og organisasjoner som tjener penger i form av dugnadsarbeid, og til slutt har man sliterne "på gulvet."

  - Sliterne har en hedersbetegnelse hos oss. Dette er de som jobber på bunn og tar mange varierte og ofte litt tunge og dirty arbeidsoppgaver. Det er gjerne her det er lettest å få arbeid, forteller Kaalstad.

  Å være sliter kan være så mangt, og tar du kontakt med info@quart.no eller kirsten@quart.no vil du få mer informasjon om hva du kan bidra med, og hva som er ledig.

  - Godt kvalifiserte folk er alltid interessant, så det er bare å ta kontakt så ser vi hva vi kan få ut av det, sier hun.

  >>Finn festivalen du vil jobbe på her.

  Dette er en ekstern lenke. DinSide tar ikke ansvar for publikasjoner på eksterne nettsteder.

  Er du festivalarrangør og trenger frivillige? Eller du vet om noen som trenger? Legg inn tips på debattsidene våre.