Se Edam i bilder

Publisert
Sist oppdatert

Edemerost


Her hjemme forbinder vi helst edamerosten med den rødkledde, men i Edam er edamerostene helst gule.

Se Edam i bilder


Veiehuset


Her, i veiehuset ved markedsplassen, ble osten veid før den ble solgt på markedsplassen utenfor. I dag er det osteforretning her, samt en utstilling av hvordan edamerosten produseres. Huset er fra 1778.

Se Edam i bilder


Byens rådhus


Det tidligere rådhuset er i dag museum og turistinformasjon. Som kan sees, er bygingen fra 1737. Oksen symboliserer viktigheten av landbruket, og de tre stjernene over oksen symboliserer de tre borgermesterne som styrte på den tiden.

Se Edam i bilder


Tidligere rettssal


Den tidligere rettssalen i rådhuset er i dag i bruk som vielsessted. Salen er åpen for publikum til forskjellige tider.

Se Edam i bilder


Hevebro


Hevebroer av denne typen finner du overalt i Edam - og i Nederland for øvrig.

Se Edam i bilder


Byens eldste


Dette er byens eldste teglsteinshus, fra 1530. Huset har en floating cellar - en flytende kjeller - som var en vanlig løsning før slusene kom. Den fungerer slik at når vannet stiger, justerer gulvet seg etter vannstanden. Slik forhindres veggene fra å sprekke. Dette er den eneste slike kjeller igjen i Edam; de andre forsvant under renoveringen på 1900-tallet. I dag er det museum i bygningen, og det er anledning til å kikke på den spesielle kjelleren.

Se Edam i bilder


Kirke og fyrtårn


I tidligere tider var det åpent helt ut til Nordsjøen. Tårnet i denne kirken, Het Carillon Van De Steeltoren, ble brukt som fyrtårn med flamme på toppen.

Se Edam i bilder


Det gamle verftet


Utsikt fra broen Kwakel-brug over det siste gjenværende verftet i byen.

Se Edam i bilder


Sluse

Se Edam i bilder


Eldste trehus


Byens eldste trehus, fra rundt 1500. Huset overlevde mirakuløst de mange bybrannene, og kom seg også unna lovgivningen som sa at alle trehus skulle bli erstattet av murhus. Det ble selvsagt også forbudt å bygge nye trehus. Opprinnelig var huset omringet av vann på tre kanter.

Se Edam i bilder


Skjevt med fullt overlegg


Dersom huset lener fra venstre mot høyre, er det fordi huset siger. Men dersom det lener seg andre veien, kan det være at det er bygd slik fordi det ikke skal regne inn - eller fordi møblene ikke skal slå inntil husveggen når du firer de opp og ned fra andre etasje under flytting (trappegangene var typisk for trange til at møblene kunne fraktes ut og inn den veien.)

Se Edam i bilder


Diker med lysthus

Se Edam i bilder


Historien om havfruen


- Dette er en veldig uskikkelig historie, sier vår guide om bildeserien på denne husveggen. Det er historien om en havfrue som ble plukket opp fra havet, og alle ville gifte seg med henne.
Hvordan historien ender, vites ikke.

Se Edam i bilder


Ostefarm


På en av de mange ostegårdene kan du få forklart hvordan osten blir laget. Den tørkes en dag på hver side, og så lagres osten i varierende lengde. En typisk "ung" ost lagres i fire uker.

Se Edam i bilder


Ostevarehus


Disse pakkhusene fra 1750 vil miste sin oppgave som ostevarehus om et par år, og bli leiligheter.

Se Edam i bilder

Edamerost og småbyidyll

  1. Se Edam i bilder


  • Tilbake til artikkelen.

  • Gå til DinSide Reises hovedside

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer