En annen av undervannsfarkostene til Deep Flight på testtur. Foto: Deep Flight
En annen av undervannsfarkostene til Deep Flight på testtur. Foto: Deep FlightVis mer

Se, de flyr under vann

Ny teknologi gir nye sightseeingmuligheter.

Hvis du er kreativ og har mye penger, kan du finne på mye moro.

Så gjør da også Virgin-gründer Richard Branson det. Han har utviklet et turistromskip som snart vil ta turistene ut i rommet, og nå vil han tilby oss et undervannsfly.

Aldri hørt om det? Nei, ikke vi heller. Men dette undervannsflyet er altså en doning som "flyr" under vann.

Slik ser Necker Nymph ut. Foto: Virgin Limited Edition Vis mer


Necker Nymph, som leketøyet heter, skal være tilgjengelig for gjestene på Bransons luksusøy Necker Island. Dette er en privat ferieøy du kan leie - dersom du har penger nok.

Dermed kan gjestene forlyste seg med å utforske farvannet utenfor øya uten å bli våte.

Necker Nymph vil kunne tilbringe opptil to timer under vann, og det er plass til to gjester i tillegg til piloten. Cockpiten befinner seg i et glasshus, så passasjerene kan få med seg alt av sjøliv.

Prisen er ganske stiv, da. Først må du altså leie Necker Island, som koster fra 51.000 dollar per natt (det er plass til 28 gjester på øya). Å leie Necker Nymph for en uke koster 25.000 dollar.

Det er ikke Branson som står bak utviklingen av fartøyet. Det gjør selskapet Deep Flight. De sier fartøyene (de lager flere modeller) er bedre å bruke for å utforske livet under havet enn ubåter. Det er fordi fartøyene aldri lander på havbunnen, og dermed ikke skader sårbare koraller osv. De er stillegående og bruker lite drivstoff, og de er enkle å manøvrere.

Les også om dykking for dummies

Ny teknologi

Hvorfor kalles dette et fly? For det kan faktisk ikke sveve i luften. Grunnen er at fartøyet ikke bruker samme teknikk som ubåter for å senke seg ned i sjøen. Mens ubåter tar inn ballastvann for å kunne dykke, vil Necker Nymph utnytte samme prinsipp som fly - bare omvendt. I stedet for oppdrift, vil fartøyet utnytte det Deep Flight kaller "downward lift". Vi har ikke funnet ut akkurat hvordan denne teknikken fungerer. Kanskje noen av leserne kan forklare? (Les mer om fartøyet her.)

En annen av undervannsfarkostene til Deep Flight på testtur. Foto: Deep Flight Vis mer