Satt på gulvet fra Oslo til Gøteborg

Selv om de hadde bestilt billetter måneder i forveien ble jentene fra Ullern Håndball henvist til gangen. Toget var fullt.

Håndballjentene måtte tilbringe turen på gulvet i gangen, men klarte likevel å holde humøret oppe. I kveld skal de spille første kamp i turneringen. Foto: Privat
Håndballjentene måtte tilbringe turen på gulvet i gangen, men klarte likevel å holde humøret oppe. I kveld skal de spille første kamp i turneringen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 1. juli skulle jentene i Ullern Håndball til Gøteborg for å delta i Partille Cup. Togbillettene var bestilt måneder i forveien og alt lå til rette for en hyggelig reise med laget.

Men da de kom på perrongen viste det seg at turen ikke skulle bli så enkel likevel.

Fullt tog

Toget fra Oslo til Gøteborg var nemlig fullt, og passasjerer som ikke hadde funnet seg sitteplass ble i stedet bedt om å ta bussen NSB hadde satt opp.

– Men vi nektet å ta buss, vi hadde jo bestilt tog. Og det andre laget ble splittet, slik at halvparten fikk ta toget, mens de andre måtte ta bussen, sier Cathrine Rytterager, en av laglederne som var med på turen.

Svenskene og danskene vil ha Metro mellom Malmø og København

Hun sier hun tipset NSB om at det ville bli stor pågang på nettopp denne togreisen. Dette gjorde hun måneder i forveien, da hun bestilte gruppebillettene.

Og NSB må ha vært klar over at det ville bli trangt, mener hun.

– Da jeg bestilte var det så mange gruppebestillinger at de måtte sjekke litt om det var plass. Men jeg fikk beskjed om at det skulle gå bra.

Satt på gulvet

De fikk etter hvert slippe om bord, men oppladningen til turneringen ble langt fra optimal.

– På vårt lag var det kanskje fem eller seks som fikk sitteplass. Vi har gudskjelov kamp sent i kveld, så de får slappet av og kommet seg til hektene. Men de var ganske slitne etter turen i går, etter å ha sittet på gulv og bagger, sier en annen lagleder, Helen Kristin Haug på telefon fra Gøteborg.

På bildene vi har fått fra håndballjentene kan vi blant annet se at de har måttet finne seg til rette i trappen ned til utgangsdøren.

– Vi fikk beskjed om at det muligens kunne bli ledige plasser etter hvert, men det ble det ikke, sier Haug.

NSB gir deg gebyr med ustemplet billett på ubetjent vogn

Frustrerende plassmangel

Hun er frustrert over NSBs håndtering av situasjonen, men også hvordan billettløsningen på strekningen er.

– Problemet er at folk kan gå om bord uten å ha billett - de kan jo bare betale på toget.

– Og man får ikke reservert plass, så det virker som det er om å gjøre å komme først på toget, sier hun.

Dette er imidlertid ikke første gang håndballjentene opplever togtrøbbel. Også i fjor hadde NSB beregnet for lite kapasitet før håndballturneringen. Laglederne er overrasket over at NSB ikke har tatt lærdom av tidligere hendelser.

– Beklagelig

Da DinSide kontaktet NSB var informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby allerede kjent med togtrøbbelet dagen i forveien. Han sier de var forberedt på den store pågangen.

– Det er ikke plassbestilling på dette toget, annet enn i komfortavdelingen. Det er en svakhet ved store arrangementer. Vi var klar over at mange skulle reise, så vi hadde hentet inn buss ment for dem som skulle reise lokalt i Østfold.

– Det er utfordrende å få personer som allerede er på toget til å gå av toget og på bussen. Det er selvfølgelig beklagelig at vi ikke evnet å skaffe plass til alle, men det er utfordringen når man ikke har plassbestilling, sier Lundeby til DinSide.

Visste du at du kan kjøpe Ruter-billetter i NSB-appen?

Er tilpasset pendlere

Det ikke er plassbestilling på toget for å komme hverdagspendlerne imøte.

– Dette toget går på Østfoldbanen, og der er det 80 prosent pendlere, som ikke nødvendigvis synes det er noe stas å måtte bestille seg plass til akkurat denne avgangen, sier Lundeby.

– Er det ikke mulig å ha begge deler, slik at passasjerer som bestiller billett i forveien er garantert plass?

– Jeg har ikke hørt om noe bra system for det, all den tid de fleste ikke ønsker plassbestilling. Jeg har heller ikke hørt noen gode forslag på hvordan det kan løses på en bra måte, sier han.

Førstemann til mølla

Lundeby bekrefter at det ikke er noe problem å gå om bord uten billett, og sier dette kan kjøpes på toget mot et ombordtillegg på 40 kroner.

Og har du først satt deg ned er plassen din.

– Når man har funnet seg en plass på toget blir man ikke kastet av igjen.

– Så selv om man har bestilt billetter lang tid i forveien er det likevel førstemann til mølla?

– På disse avgangene er det i prinsippet det, ja.

– Er det ingen fordeler ved å bestille i forveien?

– Jo, både fordi man slipper ombordtillegget, men også fordi man kan bli avvist dersom toget er fullt og man ikke har billett, sier Lundeby.

LES OGSÅ: Etternavnet på billetten mangler én bokstav. Det kan koste deg dyrt.

Kan ikke garantere bedring

Selv om lignende situasjoner har oppstått før kan ikke informasjonssjefen love at det ikke vil skje igjen.

– Vi må gå gjennom og se på dette, og se om vi må kjøre dobbelsett til denne avgangen. Som pressetalsmann vet jeg ikke hva som er den operative beslutningen, men at vi har stor oppmerksomhet rundt dette er helt åpenbart.

– Men jeg kan ikke love at det ikke vil skje igjen. Det vil være situasjoner vi ikke har kontroll over, sier Lundeby.

Allerede om to uker arrangeres en ny turnering i Gøteborg, denne gang fotballturneringen Gothia Cup.

Dit skal et titalls lag fra Norge. Lag som skal reise med tog bør nok derfor vurdere å møte opp ekstra tidlig hvis de vil ha sitteplass på toget.

Her kan du lese flere reisesaker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer