SNØSKRED: Det nasjonale snøskredvarselet skal forhåpentligvis redde flere liv. Flere eksperter er satt på oppgaven. Foto: Greg L. Wright
SNØSKRED: Det nasjonale snøskredvarselet skal forhåpentligvis redde flere liv. Flere eksperter er satt på oppgaven. Foto: Greg L. WrightVis mer

Satser på nasjonalt skredvarsel

27 eksperter er satt på jobben.

I fjor omkom ni personer som følge av snøskred i Norge, ifølge snoskred.no

Helt siden 2002 har NGI publisert ulykkesrapporter på denne siden. Hensikten er å klargjøre fakta og hendelsesforløp, slik at informasjonen kan brukes i forebygging av fremtidige ulykker.

I helgen ble 27 av Norges fremste eksperter kurset for å bidra med observasjoner som underlag til skredvarslene, melder NTB.

Ble begravd levende: Filmet at han selv ble tatt av snøskred

Kan redde liv

– Vi har for første gang samlet eksperter fra ulike landsdeler for å kvalitetssikre og standardisere innsamling av data og rapportering. Ekspertene kurses i å gjøre avanserte observasjoner, som vil være et viktig grunnlag for skredvarslene, forteller Rune Engeset, prosjektleder fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til nyhetsbyrået.

NVE jobber med å lage en modell for landsdekkende snøskredvarsler. Målet er å kunne lage en fullskala varsler fra sesongen 2012/2013, som skal kunne hjelpe med å redde liv, unngå ulykker og bedre sikkerheten på vei og jernbane.

Prosjektet er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt (MET), Statens vegvesen (SVV), Jernbaneverket (JBV) og Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Tankeløshet utløser snøskred

Du kan selv bidra

– Det spesielle med modellen vi har valgt er at de som ser nytteverdien i gode snøskredvarsler kan bidra til å gjøre dem bedre. For eksempel kan fjellførere, turistdestinasjoner, alpinanlegg eller kommuner selv bidra med observasjoner, og på den måten få tilbake et bedre skredvarsel for sitt område.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi håper mange av disse aktørene melder sin interesse og ønsker å engasjere seg i prosjektet, forteller Engeset.

Poenget med det nasjonale snøskredvarselet er å varsle om skredutsatte områder i hele landet. Daglig skal det leveres varsler gjennom hele vintersesongen, i tillegg til at folk kan få enda mer nøyaktige varsler ved å melde ifra selv.

Varslene vil utarbeides på bakgrunn av innsamlet informasjon fra målestasjoner, enkle og avanserte observasjoner og simuleringer med vær- og snømodeller.

Du vil ikke møte denne veggen på skitur ...

Her er det størst snøskredsfare

Skiinfo.no er det også mulig å se hvor det er størst fare for snøskred. Der viser de skisteder med rapportert snøskredfare høyere enn 3 på den internasjonale skalaen for snøskredfare.

Mandag 17. januar ser snøskredfaren slik ut:

  • Bjørnestad - 5 - Meget stor
  • Strandafjellet - 4 - Stor
  • Tyin-Filefjell - 4 - Stor
  • Voss Resort Bavallen - 4 - Stor
  • Bjorli - 3 - Betydelig
  • Hemsedal - 3 - Betydelig
  • Hovden - 3 - Betydelig
  • Oppdal - 3 - Betydelig
  • Voss Fjellandsby/Myrkdalen - 3 - Betydelig
  • På nettsiden SeNorge.no vises det også et daglig oppdatert kart, som viser snø, vær, vann og klima for Norge.