- Sats på rovdyrturisme

Ulv og bjørn er verdifulle innslag i norsk fauna. Er vi smarte, kan vi klare å tjene penger på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av oktober ble en svensk jeger drept av bjørn rett over grensen for Trøndelag. Knappe én uke senere ble to andre svenske jegere angrepet av bjørn i Härjedalen.

Nå raser debatten om hvorvidt vi bør ha rovdyr i Norge. Mange jegere, sauebønder og folk som bor i områder med rovdyrinnslag vil ha rovdyra vekk. Det er ikke vanskelig å skjønne deres argumenter.

Men det hjelper ikke. Selvfølgelig skal vi ha rovdyr i dette landet. Bjørn, ulv, jerv, gaupe og kongeørn hører naturlig til i vår fauna.

Ulv, gråbein, varg. Kjært barn - mange navn? Foto: Kolarbyn
Ulv, gråbein, varg. Kjært barn - mange navn? Foto: Kolarbyn Vis mer


Myndighetene har bestemt at Norge skal ha innslag av rovdyr, og EU sier at rovdyr som bjørn og ulv skal ivaretas og beskyttes. Rovdyr i norske skoger er altså noe vi må forholde oss til, enten vi vil eller ikke.

Hva om vi klarte å gjøre rovdyra til en verdifull ressurs? Hva om vi begynte å snuse på rovdyrturisme?

Norge selger seg til utenlandske turister med naturopplevelser: Mektige fjell og dype fjorder. Elgsafari og fisketur.

Hvorfor ikke bjørne- og ulvesafari også?

I fjor høst deltok DinSide på en arrangert tur ut i dype svenske skoger for å ule på ulven. Midt i natten bar det ut i skogen for å prøve å få kontakt med gråbein. Det var en mektig opplevelse, og en helg vi ikke kommer til å glemme så lett. (Les saken det er lenket til, og hør ulven ule ...)

Løven gir inntekter

Rovdyrturisme i Norge

Tror du rovdyrturisme kunne blitt en suksess? (Avsluttet)
Ja, helt klart(60%)
Nei, dette er helt utopisk(29%)
Kanskje(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Safariturismen i Afrika har endret folks syn på rovdyra. Fra å være en ren trussel mot husdyr og unger, er rovdyrene blitt en viktig inntekstkilde for folk som bor med dem som nabo. De ser at rovdyrenes tilstedeværelse trekker turister, noe som igjen betyr penger til lokalsamfunnet (i hvert fall noe) og dermed bedre levestandard.

Det er ikke noe å si på levestandarden her i Norge, men likevel kan det hende folk hadde fått et litt annet syn på rovdyrene dersom turistene strømmet til for å oppleve dem. I en verden med klimaproblemer, og hvor vi nesten hver dag leser og hører om dyrearter som er i ferd med å forsvinne, vil naturferier som tar turister "tilbake til naturen" ganske sikkert treffe en streng i både det utenlandske og norske turistmarkedet.

Det er selvsagt viktig at denne type turisme ikke på noen måte forstyrrer dyra. Det kan ikke være snakk om jeepekspedisjoner ut i villmarken til foringsposter for å knipse bilder av gaupa, for eksempel.

Turisme med mening

Men besøk til natursentre som kan fortelle og vise turistene hvordan ulv, bjørn og gaupe, for ikke å snakke om den sjeldne fjellreven, lever, ville ikke bare skaffet penger til videre forskning og bevaring av dyra, det ville også lære opp turistene til å forstå viktigheten av å ta vare på naturen.

Tenk deg bare å få bli med på sporsøking etter ulv i blå vinternetter, eller dra ut i vårskogen for å finne frem til hiet bjørnebinna brukte i vinter. Eksotisk som bare rakker'n.

Vi har noen av verdens mest spennende og myteomspunnede dyr i våre egne skoger. Det burde vi kunne utnytte.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!