Sats alt – eller pell deg hjem!

Skiløperen setter utfor fra 1.700 meters høyde, møter snøscooteren i bunnen av kløften, henger seg på scooteren i 100 km/t, og blir dratt opp neste topp i 140 km/t. Mottoet er : Kjør fort, eller dra hjem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Det går unna i opptil 138 km/t.
Foto: Arcticman.com
Det går unna i opptil 138 km/t.
Foto: Arcticman.com Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Summit ligger like ved Denali Nasjonalpark.
Foto: ©Alaska Division of Tourism
Summit ligger like ved Denali Nasjonalpark.
Foto: ©Alaska Division of Tourism Vis mer

Arctic Man Ski & Sno-Go Classic er uten tvil en fartsfylt opplevelse. Dette er 17. gang dette ski- og snøscooter-racet arrangeres, ved Lake Summit, Alaska.

Fem minutter med full gass

Racet er et samarbeidsprosjekt mellom mann og maskin. Du kan kjøre ski eller brett – det kjøres i forskjellige klasser; Herreklasse og dameklasse, hobbyklasse og sportsklasse, åpen klasse, ski- og snøbrettklasse.

Løpet starter på 1.768 meter; Der setter skiløperen utfor ned i en dyp kløft, i en bakke som faller 518 meter på cirka 3,2 kilometer. Ved bunnen av kløfta møter skiløperen sin snøscooterpartner, og i fart må skiløperen gripe et tau som henger etter snøscooteren. Hastigheten på skiløper og snøscooter er da på rundt 100 kilometer i timen. Med tauet i hånd, blir skiløperen dratt opp en 3,6 kilometer lang bakke i hastigheter på opptil 138 kilometer i timen – før skiløperen slippes utfor neste bakke og ”lander” ved målstreken 366 meter lavere i terrenget. Hele løpet er 8 kilometer langt, og er overstått på rundt 5 minutter – noe kortere tid for proffene.

Dyr moro

Ønsker du å stille opp i dette løpet, skal du vite at det er en del regler å forholde seg til. Hvert lag består av to personer; En som ofrer helsa på ski, og en som sitter komfortabelt på snøscooter. Ski og scooter må deltakerne selv stå for. Det stilles diverse krav til både scooter og ski; Scooteren må for eksempel ha originalmotor som ikke er kraftigere enn 600 kubikk, og skiløperen må ha ski som selges på det åpne markedet. Det er også forbud mot vulgær og støtende språkbruk, bedrageri, bestikkelser og alkohol.

Føler du deg kallet, må du ut med en klekkelig påmeldingsavgift: $900 for ferske deltagere – som tilsvarer cirka 7.943 norske kroner per team, eller $600 – cirka 5.300 NOK - for de som deltok i fjor.

Løpet kjøres lørdag 13. april, eventuelt påfølgende dag dersom værforhold ikke tillater at løpet kjøres lørdag. Det er obligatorisk oppmøte for registrering torsdag 11. april, og det blir muligheter for prøvekjøring i dagene før løpet.

  • Det er her det skjer.
  • Ut på tur?

    Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!