SAS vil ha fingeren din

Nå kan norske passasjerer hos SAS sjekke inn med fingeren.

SAS Norge har nå fått tillatelse fra Datatilsynet til å kontrollere passasjerenes fingeravtrykk. Flyselskapene er nå pålagt å kontrollere at de passasjerene som sjekker inn bagasje, er de samme som de som går om bord i flyet. SAS vil nå gjøre dette ved å sjekke fingeravtrykket ditt. Dersom du samtykker i å bli sjekket på denne måten, kan du altså droppe legitimasjon innenlands, og heller vise fingeren.

98 prosent av svenskene viser fingeren

- I Sverige har SAS-passasjerene hatt dette valget lenge. Der har 98 prosent av de reisende valgt å bruke fingeren, mens to prosent ønsker å vise legitimasjon på den gamle måten, sier informasjonssjef i SAS Norge Thomas Midteide i en pressemelding.

Selskapet starter nå arbeidet med å få på plass fingeravtrykkslesere og kontrollsystemer på norske flyplasser.

Leser avtrykket

Fingeravtrykket avfotograferes av en liten maskin når du sjekker inn bagasjen. Dette bildet skal så sammenlignes med fingeravtrykket som fotograferes når du skal gå om bord på flyet. Siden fingeravtrykk er unike for hver person, kan selskapet være sikker på at bildematch betyr at den som går inn i flyet er den samme som har levert bagasjen.

Ingen kobling

Det avleste fingeravtrykket skal ikke kobles til noe register, det blir kun ved den enkelte avgangen for å sjekke at det er samme fingeravtrykk ved innsjekking som ved ombordstigning.